Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

30

jan

Valuta-updates

Heropening China goed voor commodityvaluta

D

e Chinese autoriteiten geven aan dat zij de tijdens het ‘zero-COVID-experiment’ verloren tijd willen inhalen en de consumptie willen stimuleren. Dit nieuws was een feestje voor de valuta die rechtstreeks van een stijging van de Chinese consumptie profiteren. Commodityvaluta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar presteerden het best van alle G10-valuta, terwijl de andere zich binnen nauwe bandbreedtes bewogen. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

De handel op de valutamarkten was vorige week volatiel. Er was geen duidelijke trend te zien. Het Britse pond was de winnaar van de week, de markten negeerden de zwakke detailhandelsverkopen. De Japanse yen presteerde het slechtst van alle G10-valuta toen bleek dat de Bank of Japan bij zijn januaribijeenkomst had besloten om zijn ultraruime rentecurvebeleid voort te zetten.

Enrique Diaz-Alvarez 23 januari 2023 Leestijd: 5 min.

Inflatie

Het Amerikaanse inflatierapport bevestigde de neerwaartse trend van de prijsdruk. Dit zorgde voor een feestje op de financiële markten, want men hoopt dat de renteverhogingen door de Fed binnenkort voorbij zullen zijn.

Enrique Diaz-Alvarez 16 januari 2023 Leestijd: 5 min.

Inflatie

Er was vorige week aan beide kanten van de plas wat opluchting aan het inflatiefront. In Europa daalden de energieprijzen in december sterker dan verwacht, en in de VS leken de lonen minder snel te stijgen. Hierdoor daalden de rentetarieven en begonnen de risicoactiva het jaar goed, met rally’s over de hele linie.

Enrique Diaz-Alvarez 10 januari 2023 Leestijd: 5 min.

ECB image

We waarschuwen er al een tijdje voor: de grote kloof tussen de marktverwachtingen rond de toekomstige ECB-rentes en de inflatierealiteit. Nu heeft de ECB duidelijk voor onze zienswijze gekozen. Na zijn bijeenkomst van vorige week waarschuwde de centrale bank dat de rente met 50 basispunten wordt verhoogd zolang dat nodig is en dwong hij de Europese rente omhoog langs de curve.

Enrique Diaz-Alvarez 19 december 2022 Leestijd: 5 min.

Chinese yuan blog

Vorige week werden de valutaranglijsten aangevoerd door een uitzonderlijk duo: de Chinese yuan en de Zwitserse frank. De eerste werd versterkt door de toenemende signalen dat in China het zero-COVID-beleid wordt afgebouwd. De bewegingen van de laatste leken te worden veroorzaakt door nervositeit over een ‘hawkish’ verrassing van de Zwitserse Nationale Bank deze week.

Enrique Diaz-Alvarez 12 december 2022 Leestijd: 5 min.

De toespraak van Powell was vrij ‘dovish’ en de markten verwachten dat in China het zero-COVID-beleid zal worden versoepeld. Dit wakkerde de rally van risicoactiva aan en haalde de dollar onderuit, met een koersdaling ten opzichte van elke van zijn G10-tegenhangers.

Enrique Diaz-Alvarez 5 december 2022

Dollar lager blog

Door de verbeterde marktomstandigheden stegen vorige week overal ter wereld de koersen van risico-activa. Voor de aandelenmarkten, bedrijfsobligaties en commodity-valuta is de situatie nu optimaal: de recessie-angst lijkt overal af te nemen, vooral in de eurozone, terwijl de rentes niet meestijgen.

Enrique Diaz-Alvarez 28 november 2022 Leestijd: 5 min.

Bescherm tegen fraude

Fraude bij consumenten is meestal wat de krantenkoppen haalt. Maar het verlies wanneer een bedrijd gefraudeerd wordt is doorgaans aanzienlijk hoger omdat fraudeurs weten dat bedrijven lucratievere doelwitten zijn. Ondanks verscherpte beveiligingsmaatregelen zullen frauders blijven proberen de zwakke punten in een bijdrijfsoperatie te vinden en te misbruiken.

Sophie Scheltema 24 november 2022 Leestijd: 5 min.

De dollar heeft een flink pak slaag gehad, maar wist zich vorige week licht te herstellen toen de ene na de andere Fed-vertegenwoordiger een ‘hawkish’ toespraak hield. De weinige cijfers die vorige week in de VS en de eurozone verschenen, waren in het algemeen beter dan verwacht. Dit versterkte de boodschap dat de inflatie nog steeds het belangrijkste probleem van de grote centrale banken is.

Enrique Diaz-Alvarez 21 november 2022 Leestijd: 5 min.

1 2 3 10