Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

25

okt

Valuta-updates

Hogere rendementen door ongerustheid over inflatie: dollar daalt

D

e driemaandelijkse inflatiecijfers uit Nieuw-Zeeland waren een forse opwaartse verrassing, wat de inflatie-angst verder aanwakkerde. De mondiale sell-off van staatsobligaties ging door, maar het risicosentiment en vooral ook de aandelenprijzen blijken veerkrachtig te zijn. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

In het postcoronatijdperk lijkt de negatieve samenhang tussen de inflatie in de VS en de koers van de dollar een van de belangrijke correlaties te worden. De Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) was opnieuw duidelijk: de headline inflatie lag voor de vijfde maand op rij duidelijk boven de 5%.

Enrique Diaz-Alvarez 18 oktober 2021 Leestijd: 5 min.

Euro rallies on less-dovish-than-expected ECB meeting

Vorige week bleek duidelijk dat wij gelijk hadden: de inflatiedruk zal langer blijven bestaan dan de centrale banken van de G10-landen verwachten. De olieprijzen – en de rest van het energiecomplex – stegen vorige week sterk, en door de stijgende inflatieverwachtingen gingen ook de rendementen op staatsobligaties over de hele wereld omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 11 oktober 2021 Leestijd: 5 min.

De markten ontwikkelden zich vorige week verder in de richting die wij al hadden gezien en voorspeld. De inflatiedruk steeg over de hele wereld snel en centrale bankiers zouden, met name in ontwikkelingslanden, nu al met hun verkrappingsbeleid 'achter de curve' kunnen lopen (d.w.z. de renteverhogingen houden de inflatie niet bij).

Enrique Diaz-Alvarez 4 oktober 2021 Leestijd: 5 min.

We zeggen het al een tijdje: de valutamarkten zullen de komende tijd vooral – of zelfs volledig – bepaald worden door het tempo waarin de diverse centrale banken hun beleid verkrappen, en vervolgens vooral door de inflatiecijfers.

Enrique Diaz-Alvarez 27 september 2021 Leestijd: 5 min.

Deze week wachtten de markten voornamelijk op de maandelijkse vergadering van de Federal Reserve van september en ging het belangrijkste nieuws over de onophoudelijke stijging van de energieprijzen. Ook al waren de inflatiegegevens in de VS voor augustus iets milder en die in de Eurozone (opnieuw) verrassend hoog.

Enrique Diaz-Alvarez 20 september 2021 Leestijd: 5 min.

How is the coronavirus outbreak impacting the FX market?

Na het Amerikaanse banenrapport van augustus bevestigde ook het Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) dat stagflatie een punt van zorg is: het aantal openstaande vacatures bereikte een nieuwe recordhoogte in juli. De rendementen bleven overal ter wereld gestaag stijgen, terwijl de koersen van risicoactiva wankelden.

Enrique Diaz-Alvarez 13 september 2021 Leestijd: 5 min.

Will the Fed hold rates despite coronavirus fears?

De Federal Reserve zal zeker niet gelukkig zijn met het Amerikaanse banenrapport van augustus. De werkgelegenheid groeide minder dan verwacht en tegelijkertijd waren er sterke loonstijgingen. Dit duidt erop dat de inflatiedruk niet zo tijdelijk is als de Fed hoopt. De Amerikaanse dollar ging meteen in de uitverkoop, terwijl de Amerikaanse rendementen juist stegen – het omgekeerde van de gebruikelijke correlatie.

Enrique Diaz-Alvarez 6 september 2021 Leestijd: 5 min.

De belangrijkste gebeurtenis van vorige week was, zoals verwacht, de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De algemene toon van Powell’s toespraak was 'dovish'. Dit duidt erop dat de Fed-voorzitter zich niet van zijn stuk laat brengen door de recente inflatiepiek. Hij maakt geen haast om de monetaire accommodatie te beëindigen en al helemaal niet om de rentes te verhogen.

Enrique Diaz-Alvarez 31 augustus 2021 Leestijd: 5 min.

Man with briefcase

Overal ter wereld zijn de markten nerveus over de mogelijke gevolgen van een voortzetting van de coronabeperkingen. De dollar profiteerde daar vorige week van. De consensus leek te zijn dat het effect op de groeiverwachtingen in de VS verhoudingsgewijs milder wordt dan elders, en dat was een voordeel voor de greenback.

Enrique Diaz-Alvarez 23 augustus 2021 Leestijd: 5 min.