Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

24

jan

Speciale rapporten

Een vooruitblik op de FOMC-bijeenkomst van januari: verhoogt de Fed in maart de rente of niet?

H

et belangrijkste gespreksonderwerp op de financiële markten tot nu toe dit jaar zijn de verwachtingen van beleggers ten aanzien van het tempo en de timing van renteverhogingen door de Federal Reserve. ( Leestijd: 5 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Vorige week zagen we dat een interessant thema werd voortgezet. Valuta van opkomende markten hielden stand, ook al hadden de aandelenmarkten in ontwikkelde landen het zwaar van wegens risicovermijding. De Amerikaanse koers nam een adempauze; het rendement over 10 jaar is gedaald met 2 basispunten.

Enrique Diaz-Alvarez 24 januari 2022 Leestijd: 5 min.

Het is een wat merkwaardige ontwikkeling: de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties blijven stijgen en de markt prijst een snellere cyclus van renteverhogingen door de Federal Reserve in, maar de dollar heeft het tot nu toe in 2022 moeilijk. De greenback werd vorige week massaal ingeruild voor elke belangrijke valuta – behalve voor de Russische roebel, want die is in de greep van de escalerende spanningen rond Oekraïne.

Enrique Diaz-Alvarez 17 januari 2022 Leestijd: 5 min.

De spectaculairste bewegingen waren vorige week op de markten voor vastrentende waarden te zien. Staatsobligaties hebben het nog steeds te verduren, nu de Fed zijn handen ervan af trekt en niemand anders ze lijkt te willen kopen. De tienjarige staatsobligaties lonken met bijna 1,8% inmiddels naar een tweejaarsrecord, maar de dollar wist opvallend genoeg nauwelijks te profiteren van de piek in zowel de nominale als de reële rendementen.

Enrique Diaz-Alvarez 10 januari 2022 Leestijd: 5 min.

De Federal Reserve liet bij zijn decemberbijeenkomst duidelijk weten zich steeds meer zorgen te maken over de inflatiedruk. De dollar reageerde zoals verwacht op dit nieuws, met koersstijgingen ten opzichte van alle andere G10-valuta. De Bank of England verhoogde de rente onverwacht en veroorzaakte daarmee op de markten alweer een 'whipsaw' (een volatiele, stijgende en daarna dalende beweging).

Enrique Diaz-Alvarez 20 december 2021 Leestijd: 5 min.

De beleidsaankondiging van de ECB van afgelopen donderdag bevatte een aanzienlijke aanpassing van het opkoopprogramma, zoals verwacht. De markt werd meer verrast door de 'hawkish' signalen die de centrale bank afgaf, waardoor de EUR/USD steeg naar het hoogste niveau van de afgelopen twee weken.

Enrique Diaz-Alvarez 20 december 2021 Leestijd: 5 min.

De Federal Reserve heeft aangekondigd de afbouw van het steunprogramma te gaan versnellen. FOMC-leden verwachten maar liefst acht renteverhogingen in de komende drie jaar, waarvan drie in 2022. De dollar daalde na de aankondiging, toch wel tegen de verwachtingen in; risicovolle activa stegen juist.

Enrique Diaz-Alvarez 17 december 2021 Leestijd: 5 min.

De bijeenkomst van deze week wordt waarschijnlijk de belangrijkste bijeenkomst van het jaar voor de ECB. De verwachting is dat de bank grotendeels overgaat naar een normaal beleid, nu de economie van de eurozone zich herstelt van de recessie door de pandemie en de inflatie op het hoogste punt zit sinds jaren.

Enrique Diaz-Alvarez 15 december 2021 Leestijd: 10 min.

De ontdekking van een fors gemuteerde variant van het coronavirus, omikron, zorgt in aanloop naar de bijeenkomst van de Federal Reserve deze week voor meer onzekerheid onder beleggers. Tijdens de laatste beleidsbijeenkomst in november kondigde de FOMC aan te gaan beginnen met de afbouw van het omvangrijke verruimingsprogramma dat aan het begin van de coronapandemie in het leven is geroepen.

Enrique Diaz-Alvarez 14 december 2021 Leestijd: 5 min.

Op basis van de eerste gegevens lijkt de omikronvariant geen grotere virulentie te hebben dan de eerdere varianten, en zou het zelfs een minder schadelijke variant kunnen zijn. De koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog.

Enrique Diaz-Alvarez 13 december 2021 Leestijd: 5 min.