🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Ebury® Blog

Blijf op de hoogte van wat er speelt op de valutamarkt en andere updates.

Aanmelden updates

2

okt

Valuta-updates

Rally dollar dendert door, obligatierentes blijven stijgen

D

e obligatierentes en koers van de Amerikaanse dollar bleven vorige week stijgen, totdat deze bewegingen vrijdag gedeeltelijk werden tenietgedaan door de inflatiecijfers uit de VS en de eurozone. Die cijfers waren overduidelijk positief. Ze wekten de hoop dat we in de buurt zijn gekomen van de hoogste stand van de rente en de laagste stand van de Europese valuta. ( Leestijd: 3 min. )

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

De mededelingen van de Fed waren ‘hawkish’. Ze maakten duidelijk dat het FOMC de rente verder zou kunnen verhogen en geen haast maakt met het verlagen ervan. Dit zorgde over de hele wereld opnieuw voor een flinke stijging van de obligatierentes.

Enrique Diaz-Alvarez 25 september 2023 Leestijd: 5 min.

De ECB zorgde vorige week voor het belangrijkste nieuws. Men besloot de rente te verhogen, maar te laten weten dat het voorlopig de laatste keer kan zijn. Er is kennelijk een compromis gevonden tussen de ‘haviken’ en de ‘duiven’. De commodity-prijzen en de obligatierentes blijven stijgen. Beleggers beginnen in te prijzen dat oplopende begrotingstekorten en inflatiedruk een blijvende realiteit zijn.

Enrique Diaz-Alvarez 19 september 2023 Leestijd: 3 min.

Wereldwijd gaat het economisch slechter, maar de Amerikaanse economie trekt zich er niets van aan en de dollar plukt daar de vruchten van. De Duitse fabrieksorders van juli waren zwak en de achteruitgang van de Chinese economie zorgde opnieuw voor nervositeit. Dit leidde over de hele wereld tot flinke dalingen van de aandelenkoersen, maar de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties bleven juist stijgen.

Enrique Diaz-Alvarez 12 september 2023 Leestijd: 3 min.

Macro-economisch gebeurde er vorige week niet veel. Het verschil tussen de Amerikaanse en de Europese economie wordt steeds groter. Terwijl de Amerikaanse economie een stabiele groei laat zien met afzwakkende inflatie, stijgt aan de andere kant van de plas het stagflatierisico. Zowel de inflatiecijfers van de eurozone als het arbeidsmarktrapport bevestigen dit narratief voor augustus.

Enrique Diaz-Alvarez 4 september 2023 Leestijd: 3 min.

De jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole leverde weinig verrassingen op. Is de inflatie nu onder controle? De markten lijken daar al sterker in te geloven dan de Federal Reserve. De rente blijft waarschijnlijk voor langere tijd 5% of hoger.

Enrique Diaz-Alvarez 30 augustus 2023 Leestijd: 3 min.

Iets duwt de Amerikaanse obligatierentes omhoog, vooral de langetermijnrentes, en dat is verontrustend. Zowel de Europese valuta als de valuta uit opkomende markten kunnen hierdoor nog steeds niet goed presteren.

Enrique Diaz-Alvarez 7 augustus 2023 Leestijd: 5 min.

De verslechterende economische cijfers voor de eurozone hielpen al niet mee, maar toen de ECB-bijeenkomst van vorige week verrassend ‘dovish’ bleek te zijn, was het gedaan met de euro. De koers wankelde al de hele week, en toen bleek ook nog eens dat de rente onder de 4% zou kunnen blijven zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor een neerwaartse trend van de kerninflatie.

Enrique Diaz-Alvarez 31 juli 2023 Leestijd: 5 min.

We hadden het al gezegd: de rally van de euro tegen de dollar maakte een onhoudbare indruk. Vorige week leken de marktbewegingen onze opvatting te bevestigen. De dollar rallyde over de hele linie – zonder specifieke aanleiding in het nieuws –, wat erop wees dat deze trend door technische factoren wordt veroorzaakt en niet door fundamentele. Door de ‘bearish’ consensus rond de dollar en het ontstaan van disflatie in de VS zijn de posities overstrekt, waardoor ze gevoelig zijn voor een snapback.

Enrique Diaz-Alvarez 24 juli 2023 Leestijd: 3 min.

De Amerikaanse inflatie over de maand juni bleek een behoorlijke positieve verrassing te zijn. Dit leidde op de financiële markten tot de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort een punt achter de renteverhogingen gaat zetten. De koersen knalden daardoor omhoog. De Amerikaanse obligatierentes daalden scherp.

Enrique Diaz-Alvarez 17 juli 2023 Leestijd: 5 min.

1 2 3 10