Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar schiet omhoog door hoge inflatiecijfers, twijfels over renteverlagingen Fed

( Leestijd: 3 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

15 april 2024

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het CPI-inflatierapport van maart leverde de Federal Reserve alweer een nare verrassing op. Het rapport kwam hoger uit dan verwacht en bevestigde dat de trend van disinflatie in 2023 volledig is stilgevallen, en misschien zelfs gedeeltelijk omgekeerd.

D
e rendementen op staatsobligaties schoten omhoog, handelaars stelden de verwachtingen van renteverlagingen uit en de dollar steeg ten opzichte van elke belangrijke valuta wereldwijd. Deze beweging lijkt ingegeven te zijn door de mogelijkheid dat inflatie en beleid in de VS zullen afwijken van die van andere grote economieën. Zorgen over het conflict in het Midden-Oosten wakkerden het vuur enkel aan. Vooral Europese valuta’s werden zwaar getroffen, aangezien stijgende grondstofprijzen leiden tot een minder gunstige handelsbalans voor het continent.

We gaan nu een ongewoon rustige week tegemoet qua gegevens en beleid. CPI-rapporten uit het VK (woensdag) en Japan (donderdag) zullen de belangrijkste referenties bieden, net als een reeks toespraken van de ECB en de Federal Reserve gedurende de week. We verwachten dat de markten voornamelijk zullen blijven omgaan met de nasleep van het CPI-rapport en de mogelijkheid dat renteverlagingen van de Federal Reserve lang op zich kunnen laten wachten.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De aprilvergadering van de ECB resulteerde zoals verwacht in geen verandering in het monetaire beleid, maar wel in de aankondiging van een renteverlaging in juni. Voor het geval de boodschap van de vergadering niet voldoende duidelijk was, bevestigden ECB-“bronnen” direct na de vergadering dat dit inderdaad het geval was. Specifiek werd tijdens de vergadering door president Lagarde gewezen op de divergentie in inflatiedruk die de ECB in staat zou stellen om vóór de Fed te snijden. Wij denken dat de zes maanden achterstand in inflatiegegevens tussen de eurozone en de VS betekent dat het mogelijk te vroeg is voor de centrale bank om de overwinning op inflatie uit te roepen, maar desalniettemin ligt de verlaging in juni op schema. De belangrijkste vraag is nu met welke snelheid de volgende verlagingen zullen plaatsvinden.

Dollar

Het CPI-rapport van maart bevestigde de vrees dat de inflatie in de VS op een oncomfortabel hoog niveau blijft hangen. De kernsubindex liet voor de derde opeenvolgende maand een stijging van 0,4% op maandbasis zien, wat overeenkomt met een jaarlijkse groei van bijna 5%. Een economie die volledige werkgelegenheid geniet, met rentestanden die amper hoger zijn dan de inflatie, in combinatie met een omvangrijk begrotingstekort, schept geen ideale omstandigheden voor het verlagen van de rente. Binnen enkele weken is de financiële markt abrupt van koers veranderd: waar eerst de verwachting was dat in 2024 zes renteverlagingen zouden plaatsvinden, is de huidige inschatting teruggeschroefd naar minder dan twee. Deze ommezwaai heeft geleid tot een aanpassing van de verwachte rente voor de gehele looptijdcyclus en tot een versterking van de Amerikaanse dollar. In de komende week zullen toespraken van Federal Reserve-functionarissen cruciaal zijn om precies te peilen in hoeverre de Fed deze aanzienlijke marktaanpassingen ondersteunt.

Pond

Een positief maandelijks BBP-rapport zorgde voor optimisme dat de Britse economie sombere verwachtingen zal blijven overtreffen. Het Britse pond werd echter meegesleept in de algemene uitverkoop tegen de Amerikaanse dollar, hoewel het er wel in slaagde om de euro bescheiden te overtreffen. Deze week wordt cruciaal voor de timing van de renteverlagingen door de Bank of England, waarvan de verwachtingen tot nu toe bijna evenveel zijn uitgesteld als die voor de Federal Reserve. Looninformatie op dinsdag en inflatie op woensdag zullen cruciaal zijn om te zien of het proces van disinflatie in het VK doorgaat of dat het begint te stagneren, zoals in de VS.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL