Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Belangrijke valuta’s houden zich koest tijdens een week met weinig updates

( Leestijd: 3 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

26 februari 2024

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Vorige week waren er ongebruikelijk weinig economische rapporten of nieuws over monetair beleid. De belangrijkste valuta’s werden lusteloos verhandeld binnen zeer kleine marges.

H
et Britse pond en de euro handelden dicht bij elkaar, waarbij ze een kleine winst boekten tegenover de Amerikaanse dollar, maar er was geen duidelijke trend zichtbaar in de uiteindelijke ranglijsten. De slechtst presterende valuta was de Zuid-Afrikaanse rand, die bijna 2% daalde vanwege zorgen over de geloofwaardigheid van het zojuist vrijgegeven budget.

De handelsactiviteit zal volgende week bescheiden toenemen, alhoewel er nog steeds relatief weinig markt bepalende releases zullen zijn. Het door de Fed geprefereerde inflatiemaatstaf (PCE) voor januari in de VS (donderdag) en het belangrijkere flash inflatierapport voor februari uit de eurozone (vrijdag) zullen voor het grootste deel van de opwinding zorgen, samen met een reeks toespraken van functionarissen van de Federal Reserve, ECB en Bank of England.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De PMI-indices van de eurozone blijven wijzen op economische krimp, aangezien de economie wordt tegengehouden door een worstelende productiesector en een matige Chinese vraag. Er waren echter enkele optimistische tekenen. Het cijfer was minder negatief dan verwacht en de dienstensector staat nu weer op 50. Het zeer belangrijke flash inflatierapport deze week zal cruciaal zijn voor het moment van toekomstige renteverlagingen door de ECB, waar we nog steeds eerder op rekenen dan die van de Fed.

Pond

De PMI-indices van bedrijfsactiviteiten voegden zich bij het groeiende optimisme over de vooruitzichten voor de Britse groei in 2024. Het samengestelde cijfer kwam hoger uit dan verwacht en met 53,3 was er sprake van aanzienlijke bedrijfsexpansie, voornamelijk gedreven door diensten terwijl de productiesector achterblijft. Deze cijfers vormen een scherp contrast met die van de eurozone, en wij denken dat dit de belangrijkste reden is voor de goede prestaties van het pond tot nu toe in 2024. Er zijn deze week geen eersteklas releases uit het Verenigd Koninkrijk, dus het pond zal voornamelijk reageren op nieuws elders.

Dollar

Gegevens uit de VS van vorige week (naast de januari PMI’s, wekelijkse werkloosheidsaanvragen en bestaande woningverkopen) bleven een positief beeld schetsen van de staat van de Amerikaanse economie. Voor de Fed is het belangrijker om te zien of de voorkeursinflatiemaatstaf (Persoonlijke Consumptie Uitgaven of PCE) in januari dezelfde zorgwekkende trend vertoont als de CPI. Elke positieve verrassing zou waarschijnlijk de Amerikaanse dollar in staat stellen om uit zijn nauwe range van februari te breken.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL