Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Kentering van de Federal Reserve doet de dollar kelderen

( Leestijd: 3 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

18 december 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

We zeiden vorige week al dat het een volatiele week zou worden, met drie belangrijke centralebankvergaderingen vlak na elkaar, en de valutamarkten hebben ons niet teleurgesteld. De Federal Reserve maakte een duidelijke draai richting renteverlagingen, zowel qua retoriek als in de daadwerkelijke rentevooruitzichten in de “dot plot”.

D
span style="font-weight: 400;">Daartegenover stonden de ECB en de Bank of England, die allebei een havikachtige houding aannamen en zich verzetten tegen de marktverwachtingen voor renteverlagingen, ondanks het nogal negatieve nieuws dat we onlangs uit Europa hebben gezien. De financiële markten vierden het nieuws van de Fed uitbundig, waardoor aandelen, obligaties en zowat elke munteenheid behalve de dollar scherp stegen.

De periode van lage activiteit tijdens de feestdagen nadert op de markten. Nu de belangrijke centralebankvergaderingen achter de rug zijn, zullen er niet veel gegevens zijn om de markten te bewegen. Communicatie vanuit de centrale banken zal cruciaal zijn. Voor het eerst in lange tijd lijkt er een verrassende kloof in vooruitzichten te zijn tussen de Fed aan de ene kant en de Europese beleidsmakers aan de andere kant. Deze kloof loopt tegenovergesteld aan die tussen de economische prestaties over de Atlantische Oceaan, aangezien de Amerikaanse economie blijft groeien terwijl de eurozone weer lijkt te krimpen. Naast verdere duidelijkheid over dit verwarrende contrast, zullen we deze week inflatiegegevens zien vanuit het VK (woensdag) en de VS (donderdag).

Belangrijke valuta in detail

Euro

De havikachtige communicatie van de ECB tijdens haar vergadering van december vorige week was niet bijzonder goed getimed. De volgende dag al verrasten de belangrijke PMI-indexen van zakelijke activiteit voor december in negatieve zin. Een sombere lezing, ruim in de contractieniveaus, lijkt te bevestigen dat de eurozone in de tweede helft van 2023 een technische recessie is ingegaan. De euro gaf ongeveer de helft van zijn winsten na de Fed-vergadering op door het nieuws. Ongeacht de retoriek van de ECB denken we dat het moeilijk zal zijn voor de gemeenschappelijke munt om overtuigend hoger uit te breken totdat we een aanhoudende omslag ten goede zien in het economische pessimisme van de eurozone. 

Pond

Een ongewoon drukke week staat de pond te wachten. De decembervergadering van de Bank of England wordt voorafgegaan door twee belangrijke macro-economische publicaties: het arbeidsmarktrapport (dinsdag) en de maandelijkse BBP-cijfers (woensdag), beide voor de maand oktober. Men verwacht dat het MPC de rente onveranderd zal laten, maar wij denken dat het zal proberen om tegen de marktverwachtingen van een volledige verlaging in de eerste helft van 2024 in te gaan. We denken dat zowel de gegevens als de communicatie van de centrale bank waarschijnlijk de pond zullen ondersteunen, waarmee het verhaal van de veerkracht van de vraag en de hoge loongroei wordt onderstreept, wat zou moeten betekenen dat de Britse rente langer hoger blijft dan elders.

Dollar

Het is moeilijk om de buitengewone veerkracht van de Amerikaanse economie te overdrijven, zelfs met het snelste verhogingstraject in de geschiedenis. Het arbeidsrapport van november verraste positief en suggereerde dat de arbeidsmarkt blijft draaien op volle toeren. De banengroei, werkloosheid en loonstijging waren allemaal sterker dan verwacht. De rentes liepen matig op en de dollar herstelde na de gegevens, maar de markten zijn nu gericht op het inflatierapport van deze week, gevolgd door de vergadering van de Federal Reserve. Een pauze in de desinflationaire trend gevolgd door tegenwerking van de Fed tegen de markttiming voor verlagingen (die nu ruim voorloopt op de eigen “dotplot”-voorspellingen van de Fed) zou de dollar volgende week kunnen ondersteunen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL