­čÄÖ´ŞĆ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financi├źle nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar daalt, markten juichen inflatierapport VS toe

( Leestijd: 3 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

20 november 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Federal Reserve ontving een positieve impuls van het inflatierapport van oktober in de Verenigde Staten. De inflatie vertoonde opnieuw een verrassende neerwaartse trend.

F
inanci├źle markten reageerden positief op het waarschijnlijke einde van renteverhogingen, wat resulteerde in wereldwijde stijgingen van aandelen en obligaties. De resulterende daling van de Amerikaanse rentetarieven, samen met de verschuiving van veilige havens naar risicovolle activa, resulteerde in een aanzienlijke depreciatie van de dollar ten opzichte van belangrijke wereldwijde valuta’s.

Met de wereldwijde consolidatie van deflatoire trends lijkt de aandacht nu te verschuiven naar economische indicatoren. Het belangrijkste datapunt wordt gevormd door de flash PMI-indices voor bedrijfsactiviteiten in november, die op donderdag in de Eurozone en het VK worden vrijgegeven, en op vrijdag in de VS (vanwege de Thanksgiving-vakantie). De verwachtingen voor deze indices zijn somber, vooral voor de Eurozone. Een positieve verrassing zou het pessimisme rond Europese economie├źn kunnen verminderen en brandstof kunnen toevoegen aan de recente opleving van de Euro en het Pond.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Eerder wezen we op de achterblijvende economische statistieken van de Eurozone, met uitzondering van de inflatie. Hoewel sentimentindicatoren tijdig zijn, komen harde gegevens met vertraging naar buiten, waardoor de betrouwbaarheid ervan moeilijk te beoordelen is. De industri├źle productie voor september was aanzienlijk somber, met bijna 7% daling ten opzichte van het voorgaande jaar op basis van werkdagen. Harde cijfers bevestigen tot nu toe het pessimisme dat voortkomt uit de PMI-sentimentindicatoren, en het lijkt waarschijnlijk dat de economie van de Eurozone opnieuw krimpt. Net als bij het Britse Pond kan de Euro moeite hebben met verdere stijging zonder een duidelijke verbetering in de PMI-cijfers van november, die woensdag worden vrijgegeven.

Pond

Ook in het Verenigd Koninkrijk verraste het inflatierapport positief, wat een welkome adempauze bood aan de Bank of England. Hoewel zowel het kop- als kerncijfer nog steeds op zeer hoge niveaus liggen, is de deflatoire trend nu duidelijk. De recente index viel met name onder de 6%. Het arbeidsmarktrapport vertoonde over het algemeen betere resultaten dan verwacht, wat bijdroeg aan de algemene optimistische sfeer op de financi├źle markten en de rally van de Cable stimuleerde. De focus ligt nu op de voorlopige PMI-cijfers voor november, de meest actuele weergave van de huidige toestand van de Britse economie. De cijfers van vorige maand waren consistent met een economie in recessie of op zijn best stagnerend. Verbetering lijkt noodzakelijk voordat het Britse Pond verdere winsten kan boeken.

Dollar

Het positieve nieuws uit het inflatierapport van oktober resulteerde in een onmiddellijke daling van 20 basispunten in de opbrengsten van 10-jarige schatkistpapieren en leidde tot een uittocht uit de Amerikaanse dollar. Markten hebben elke verwachting van extra renteverhogingen door de Fed (redelijk) laten varen en anticiperen nu op de eerste renteverlaging in mei 2024 (naar onze mening, minder optimistisch). Ondanks tekenen van een bescheiden vertraging blijft de Amerikaanse economie solide groeien, terwijl de arbeidsmarkt volledige werkgelegenheid handhaaft. Het zal uitdagend zijn voor de dollar om aanzienlijk verder te dalen totdat er significante veranderingen optreden.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL