Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Obligatierendementen blijven stijgen, maar dollar reageert niet

( Leestijd: 3 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

23 oktober 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De Amerikaanse dollar werd vorige week ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers binnen vrij smalle bandbreedtes gehandeld. Hij sloot de week ietsje lager af ten opzichte van de meeste Europese valuta, met uitzondering van het Britse pond.

H
et waren kleine bewegingen, maar het is opvallend dat de dollar nog steeds geen oppepper krijgt terwijl de langetermijnrentes ook vorige week weer stegen. Dit wijst erop dat bij het huidige koersniveau van de dollar al is ingeprijsd dat het heel goed blijft gaan met de Amerikaanse economie en dat de obligatierendementen nog veel langer hoog zullen blijven. In combinatie met overstrekte beleggersposities en een toenemende consensus voor longposities laat dit waarschijnlijk niet veel ruimte voor een verdere opwaartse trend van de dollar.

Deze week gaat alle aandacht uit naar de ECB-bijeenkomst van donderdag. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, dus gaat het vooral om de mededelingen. Aan het macro-economische front staan deze week de zo belangrijke PMI-indices voor economische activiteit centraal. Aanstaande donderdag worden zowel de cijfers voor de VS als die voor de eurozone en het VK gepubliceerd. De markten verwachten voor Europa sombere cijfers en voor de VS juist een stabieler beeld. Tegen het einde van de week krijgen we het Amerikaanse inflatierapport met de Personal Consumption Expenditures (persoonlijke consumptieve bestedingen). Dit is de favoriete maatstaf van de Federal Reserve. Handelaren zullen ook de ontwikkelingen in Israël op de voet volgen – hoewel de crisis tot nu toe heel weinig effect heeft op de markten in het algemeen en op de valutakoersen in het bijzonder.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De Chinese macro-economische cijfers stabiliseren zich, waardoor de marktomstandigheden positief hadden moeten zijn voor de gemeenschappelijke munt, maar de crisis in het Midden-Oosten zou de groei kunnen tegenwerken, vooral door de hogere energieprijzen. Dit zijn stagflatierisico’s waar de ECB zich op moeten richten. Wij denken dat zij haar beleid donderdag ongewijzigd laat. Voorzitter Lagarde zal heel voorzichtig een evenwicht moeten vinden, want de risico’s voor de groei zijn aanzienlijk toegenomen terwijl de kerninflatie hardnekkig hoog blijft en een neerwaartse trend daarvan nog steeds niet doorzet.

Pond

De Bank of England kreeg vorige week onaangenaam nieuws: de inflatiecijfers voor september waren hoger dan verwacht en de detailhandelsverkopen waren zwak. De hardnekkig hoge kerninflatie en enig krachtverlies in de economie wijzen op stagflatie. De verwachte loonontwikkeling stijgt heel snel, waardoor het risico toeneemt dat tweede-ronde-effecten ontstaan en de inflatieverwachtingen langere tijd op de huidige hoge niveaus blijven. De waardering van het pond is overduidelijk aantrekkelijk, maar de communicatie van de Bank of England is ‘dovish’ en men is terughoudend met het verhogen van de rente. Hierdoor kan een eventuele langere rally van het pond vooralsnog uitgesteld worden.

Dollar

De aanhoudende stijging van de obligatierentes laat de Amerikaanse economie nog steeds koud. Ondanks de rente van meer dan 5% op staatsobligaties en een hypotheekrente van meer dan 8% blijft het meeste economische nieuws voor opwaartse verrassingen zorgen. Deze week krijgen we de kwartaalcijfers voor de groei van het bbp. Er wordt meer dan 4% op jaarbasis verwacht, wat overeenkomst met een nominale bbp-groei van zo’n 8%. Het verschil tussen de economieën aan weerszijden van de grote plas is groter dan ooit. De vraag is nu in hoeverre dit verschil al tot uitdrukking komt in zowel hogere koersniveaus van de dollar als een marktconsensus over de verdere waardestijging van deze munt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL