Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Amerikaanse economie blijft verbazen, dollar stijgt weer

( Leestijd: 3 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

12 september 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Wereldwijd gaat het economisch slechter, maar de Amerikaanse economie trekt zich er niets van aan en de dollar plukt daar de vruchten van. De Duitse fabrieksorders van juli waren zwak en de achteruitgang van de Chinese economie zorgde opnieuw voor nervositeit.

D
it leidde over de hele wereld tot flinke dalingen van de aandelenkoersen, maar de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties bleven juist stijgen. De dollar profiteerde uiteraard van de ongerustheid, vooral omdat de economische zwakte elders de Amerikaanse economie tot nu toe niet raakt en de meeste hoogfrequente cijfers in de VS opwaartse verrassingen zijn. Bijna alle belangrijke valuta verloren vorige week terrein ten opzichte van de greenback.

Deze week belooft belangrijk te worden voor de financiële markten. Woensdag krijgen we de Amerikaanse CPI-inflatiecijfers. Dit zijn misschien wel de belangrijkste economische cijfers ter wereld. Door de recente mondiale stijging van de energieprijzen zullen ze waarschijnlijk weer omhoog springen, maar zoals altijd gaat het vooral om de kernindex. Donderdag vindt de ECB-bijeenkomst van september plaats, waarin een rentebesluit zal vallen. De ECB moet een nauwgezette afweging maken tussen de zwakke economische cijfers en de hardnekkige inflatiedruk.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Ook vorige week verscheen in de eurozone weer een reeks slechte cijfers. Eerst werden de PMI’s van augustus, die toch al treurig waren, nog eens naar beneden bijgesteld. Vervolgens werd ook de groei van het bbp in het tweede kwartaal naar beneden bijgesteld, wat erop wijst dat de economie van de eurozone stagneert. De Duitse fabrieksorders in juli waren opvallend slecht. De ECB lijkt bij haar bijeenkomst van deze week voor een hele lastige opgave te staan. Enerzijds zijn er steeds meer indicaties dat de economie tot stilstand komt. Anderzijds zijn er nog steeds geen duidelijke aanwijzingen dat de inflatie begint te dalen – in ieder geval niet als we naar de doorslaggevende kerncijfers kijken. Er zal een evenwichtig besluit vallen, maar wij rekenen toch op een renteverhoging. Dit zou de gemeenschappelijke munt leven kunnen inblazen.

Pond

Er was vorige week een uitzonderlijk grote opwaartse bijstelling van de PMI-indices voor economische activiteit. Het Britse pond had er niet zoveel aan: aan het einde van vorige week stond de munt onderaan de G10-ranglijsten, doordat de marktverwachting over de ’terminal rates’ van de Bank of England steeds verder daalt. De arbeidsmarktcijfers van deze week zullen bepalend zijn voor het rentebesluit dat het MPC later deze maand neemt. Als deze cijfers niet al te zwak zijn – wat we niet verwachten – zal de Bank of England de rente waarschijnlijk opnieuw verhogen om de aanhoudende looninflatie tegen te gaan. Dit zou het pond moeten steunen.

Dollar

De stroom economische cijfers van vorige week wees erop dat de VS de zwaartekracht blijft trotseren. De Amerikaanse tegenhanger van de PMI-cijfers, het ISM-rapport, was beter dan verwacht, en dat gold ook voor de wekelijkse uitkeringsaanvragen. De rente op tienjarige staatsobligaties zit bijna op een jaarrecord en de dollar profiteert uiteraard van de uiteenlopende prestaties van de Europese en de Amerikaanse economie. Deze week staan de inflatiecijfers centraal. De headline-index zal waarschijnlijk iets omhoog springen, maar de markten verwachten dat het maandelijkse kerncijfer overeen zal komen met minder dan 3% inflatie op jaarbasis. De Federal Reserve zou dan de ruimte krijgen om bij zijn bijeenkomst van september een rentepauze in te lassen.

DEEL