Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

ECB maakt abrupt einde aan rally euro

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

31 juli 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De verslechterende economische cijfers voor de eurozone hielpen al niet mee, maar toen de ECB-bijeenkomst van vorige week verrassend ‘dovish’ bleek te zijn, was het gedaan met de euro.

D
e koers wankelde al de hele week, en toen bleek ook nog eens dat de rente onder de 4% zou kunnen blijven zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor een neerwaartse trend van de kerninflatie. Hierdoor raakte de euro in een spiraal. De andere G10-valuta volgden de euro omlaag ten opzichte van de dollar. De valuta uit opkomende markten reageerden vrij goed op de rally van de dollar. De weekranglijst werd zelfs aangevoerd door de Zuid-Afrikaanse rand, de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real – terwijl deze laatste twee tot nu toe dit jaar toch al een verzengende prestatie hebben neergezet.

Nu volgt een week boordevol cijfers. Voor de eurozone krijgen we vandaag de groei van het bbp en de voorlopige raming van de inflatie. Het wordt de vraag of deze beide de ‘dovish’ draai van de ECB rechtvaardigen. Als de kerninflatie een opwaartse verrassing blijkt te zijn, kan het interessant worden op de FX-markten. Donderdag komt de Bank of England bijeen. Vrijdag staan in de VS de ‘payrolls’ (het banenrapport) op de agenda. Dit is een belangrijk gegevenspunt na een serie positieve economische verrassingen, die duidelijk maken dat de Amerikaanse economie ondanks de hogere rente verrassend veerkrachtig is. Augustus is normaal gesproken een rustige handelsmaand voor de FX-markten, maar 2023 zou wel eens een uitzondering kunnen worden, want de onzekerheden stapelen zich op.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het belabberde sentiment in de verwerkende industrie haalde de PMI’s zo ver omlaag dat ze nu op een recessie wijzen. De Raad van Bestuur van de ECB heeft dit ongetwijfeld meegewogen. Men besloot om de rente zoals verwacht te verhogen, maar duidelijk te maken dat bij de bijeenkomst van september alles nog mogelijk is. De toon van Lagarde tijdens de persconferentie bevestigde nog eens dat voorzichtigheid geboden is. Het vooruitzicht dat het eindpunt van de renteverhogingen zelfs onder de 4% zal liggen, zorgde voor een scherpe koersdaling van de euro. De ECB lijkt erop in te zetten dat de inflatie een achterlopende indicator is, die wel móet gaan dalen gezien de zwakte in de economie en de disflatoire trend die in de VS en bij de meeste opkomende markten duidelijk te zien is. Vandaag zal de snelle raming van de inflatie duidelijk maken of dit klopt.

Dollar

De Federal Reserve verhoogde de rente vorige week opnieuw en liet de mogelijkheid van verdere verhogingen open, als de cijfers dat rechtvaardigen. De daling van de inflatie die lijkt te zijn ingezet, kan betekenen dat de renteverhogingscyclus voorbij is, maar de Amerikaanse economie blijft de verwachtingen overstijgen en de verhitte arbeidsmarkt wil maar niet tot rust komen. De bbp-cijfers van vorige week waren een opwaartse verrassing, vooral door sterke stijging van de bedrijfsinvesteringen. Uit het arbeidsmarktrapport van deze week zal naar verwachting blijken dat de arbeidsmarkt nog steeds krap is, met een werkloosheid ruim onder de 4% en loonstijgingen die de inflatie eindelijk inhalen. Door het contrast met de stagnerende economie van de eurozone zal de euro er op de korte termijn waarschijnlijk niet in slagen om zijn rally van 2023 voort te zetten.

Pond

Het Britse pond reageerde verrassend goed op de slechte PMI-indices voor economische activiteit van vorige week. Deze bedrijfsenquête begint echter steeds meer af te wijken van de harde economische cijfers: die blijven erop wijzen dat de economie veerkrachtig is, de arbeidsmarkt krap en de consument kooplustig. Sinds de recente positieve verrassing aan het inflatiefront is er veel minder spanning rond de bijeenkomst van de Bank of England, maar de markten prijzen nog steeds een kleine kans in op een renteverhoging van 50 basispunten. Een verhoging van ten minste 25 basispunten beschouwen ze als zeker. Het pond blijft hoe dan ook sterk. Het is nu de best presterende G10-valuta van 2023.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL