­čÄÖ´ŞĆ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financi├źle nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar daalt, einde aan cyclus van renteverhogingen door dalende inflatie

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 juli 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Amerikaanse inflatie over de maand juni bleek een behoorlijke positieve verrassing te zijn. Dit leidde op de financi├źle markten tot de verwachting dat de Federal Reserve binnenkort een punt achter de renteverhogingen gaat zetten. De koersen knalden daardoor omhoog. De Amerikaanse obligatierentes daalden scherp. Renteverhogingen na juli zijn niet meer serieus te nemen en werden dus uitgeprijsd. Beleggers vierden feest en de koersen van risicoactiva vlogen omhoog. Het was dan ook geen verrassing dat de dollar terrein verloor ten opzichte van alle grote valuta ter wereld. De Scandinavische valuta en de Zwitserse frank waren de winnaars van de week. Deze munten werden gesteund door de daling van de dollar en de afdekking van veel short-posities.

D
e reactie van de markten op het inflatienieuws was volstrekt begrijpelijk, maar we vragen ons af of de koers van de dollar niet te ver en te snel is gedaald. Deze week zou er op de FX-
markten sprake moeten zijn van ingetogen zomerhandel. Er staat weinig nieuws op de agenda. In het VK verschijnt woensdag het inflatierapport over de maand juni. Dit zal bepalend zijn voor het Britse pond, maar ook voor de euro. Het blijft afwachten of de duidelijke disflatoire trend uit de VS binnenkort overslaat naar Europa. Het inflatierapport zou hier meer duidelijkheid over moeten geven.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Na het disflatoire nieuws uit de VS schoot de koers van de euro meteen omhoog. De gemeenschappelijke munt brak volledig uit de bandbreedte die hij het grootste deel van 2023 heeft aangehouden. Deze beweging is logisch en komt overeen met onze prognoses, maar het pessimisme over de economische groei in Europa kan op de korte termijn voor wat tegenwind zorgen. Een rally van de euro zit er waarschijnlijk niet in, want de marktposities blijven overstrekt zolang de toestand van de economie van de eurozone nog niet duidelijk is en de pessimistische PMI’s nog niet door harde economische cijfers zijn bevestigd of weerlegd.

Dollar

Het inflatierapport van juni bevestigde dat het met de inflatie in de VS langzaam maar zeker de goede kant op gaat. Zowel de headline-inflatie als de kerninflatie viel mee. Het driemaands voortschrijdend gemiddelde van het kerncijfer is nu gedaald naar 4% op jaarbasis. In juli zal de Fed de aangekondigde renteverhoging waarschijnlijk nog doorvoeren, maar verdere renteverhogingen zijn alleen denkbaar als zowel de inflatiecijfers als de economische activiteit een behoorlijke opwaartse verrassing worden. Dit is onwaarschijnlijk. Nu het einde van de renteverhogingscyclus van de Fed in zicht is, ontstaan marktomstandigheden die onze kernopvatting ondersteunen: er is ruimte voor de valuta uit opkomende markten.

Pond

De koers van het Britse pond steeg vorige week flink ten opzichte van de dollar (net als alle andere valuta ter wereld), maar bleef ten opzichte van de euro een beetje achter. Het pond wordt nog steeds gesteund door de hogere rentetarieven en door het feit dat de cijfers beter zijn dan verwacht. Het bbp van mei overtrof de verwachtingen, ondanks het negatieve effect van de kroningsdag van koning Charles. De koersontwikkeling van het pond zal echter bepaald worden door het inflatierapport van woensdag. De markten verwachten dat het headlinecijfer daalt en het kerncijfer stabiel blijft. Dit zou dan tot gevolg moeten hebben dat de Bank of England bij haar bijeenkomst in augustus de rente opnieuw met 50 basispunten verhoogt en dat het pond gesteund blijft.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

­čöŐ Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financi├źle markten. Luister hier naar de nieuwste aflvering van onze podcast, FX Talk:

 

DEEL