Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar zwakker door tegenvallende Amerikaanse cijfers

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

10 juli 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Flink wat cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt waren vorige week iets zwakker dan verwacht. Vooral de belangrijke headline payrolls van juni vielen op. Echt zwak zijn de cijfers niet en de Amerikaanse rendementen bleven zelfs de hele week stijgen, maar de FX-markten vatten de cijfers op als een teken dat de recente rally van de dollar uit de hand kan zijn gelopen.

P
opulaire trades werden teruggedraaid. De winnaar van de week was de Japanse yen. Die liet een scherpe rebound zien, zelfs terwijl een sell-off gaande was van valuta uit opkomende markten. Dit wijst op tegenwind voor de trades die tot nu toe dit jaar populair waren. Stop-out-niveaus worden bereikt.

Deze week zal het erom gaan of de recente piek in volatiliteit op de FX-markten wordt voortgezet en of de tot nu toe in 2023 populaire trades verder worden teruggedraaid. Woensdag krijgen we de Amerikaanse inflatiecijfers van juni. Er wordt een verdere afzwakking van zowel de headline-index als de kernindex verwacht. Dit kan positief zijn voor de aangeslagen Amerikaanse obligatiemarkten, maar negatief voor de Amerikaanse dollar. In het VK verschijnen het werkgelegenheidsrapport van mei en het maandelijkse bbp-rapport, maar verder is er deze week niet veel macro-economisch nieuws.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De detailhandelsverkopen in mei en de herziening van de voorlopige PMI’s van juni waren opnieuw zwakker dan verwacht. Dit draagt bij aan de somberheid die begint te ontstaan over de economie van de eurozone. De euro weet voorlopig nog te doen alsof er niets aan de hand is en wij denken dat er nog steeds te pessimistisch wordt gedacht over het herstel van de Chinese economie. In de eurozone verschijnen deze week vrijwel geen cijfers. Of we het nu leuk vinden of niet: tot aan de ECB-bijeenkomst van juli krijgen we nu bijna geen nieuwe informatie meer en zal de handel in de gemeenschappelijke munt dus bepaald worden door uitspraken die centrale bankiers in toespraken doen.

Dollar

De cijfers in het banenrapport van juni waren wisselend. De institutionele enquête wees erop dat de banengroei tot op zekere hoogte aan kracht verliest, terwijl de tegenhanger liet zien dat de werkloosheid (nog) verder is gedaald en de lonen weer iets zijn gestegen. Geen enkel cijfer in dit rapport of elders ontkracht de verwachting dat de Federal Reserve later deze maand de rentes opnieuw zal verhogen. Dit is momenteel met een waarschijnlijkheid van 90% ingeprijsd. Ook deze week zal alle aandacht uitgaan naar de inflatie. De markten zijn ervan overtuigd dat uit het rapport van juni zal blijken dat de belangrijke subindex voor de kerninflatie verder afzwakt. Aangezien op de markten voor vastrentende waarden recentelijk behoorlijke sell-offs hebben plaatsgevonden, zou een ‘dovish’ verrassing wel eens het grootste effect kunnen hebben, zowel op deze markten als op de koers van de Amerikaanse dollar.

Pond

Door de serie inflatieschokken en het feit dat de Bank of England zich nu weer helemaal op dit probleem richt, blijven de Britse rentetarieven gestaag stijgen. Hierdoor krijgt het Britse pond verdere steun, terwijl het tot nu toe dit jaar toch al de best presterende G10-valuta is. Het belangrijkste nieuws van deze week wordt het werkgelegenheidsrapport van mei, en dan vooral de stijging van de lonen. Zolang deze laatste boven de 7% blijft, zal het MPC het bestaan van een reëel risico op tweede-ronde-effecten moeilijk kunnen ontkennen. In het algemeen hebben wij de indruk dat de rente-omgeving het pond nog sterker maakt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL