Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Plotseling herstel dollar na zwakke economische cijfers

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

26 juni 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het mondiale sentiment over de economie sloeg vorige week om, waardoor risico-activa het de hele week moeilijk hadden.

D
e PMI-indicatoren – misschien wel de actueelste graadmeters voor economische activiteit die er zijn – waren vooral in de eurozone een neerwaartse verrassing. Hierdoor laaide de angst voor een recessie weer op. Onzekerheid en een vlucht uit risico zijn meestal goed voor de dollar, en ook vorige week was dat zo. De greenback liet alle belangrijke valuta achter zich, behalve de Canadese dollar. De Turkse lira presteerde ook vorige week het slechtst. De koers van deze munt bereikte opnieuw een ongekend dieptepunt na de teleurstellend kleine renteverhoging.

Deze week verschijnen niet veel cijfers. Wel staan er twee gebeurtenissen op de agenda die de aandacht van de markten zullen trekken. Eerst krijgen we de door de ECB georganiseerde conferentie van centrale bankiers in Sintra, waar toespraken op de agenda staan van zowel ECB-voorzitter Lagarde als Fed-voorzitter Powell. De markten zullen nauwlettend in de gaten houden of zij toespelingen op toekomstige beleidsbeslissingen maken. De week zal worden afgesloten met de snelle raming van de inflatie in de eurozone in juni. Wij zijn zoals altijd extra benieuwd naar de subindex voor de kerninflatie, die het hardnekkigst is.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De slechte PMI’s voor economische activiteit maakten een einde aan de rally van de euro. Deze indicator wijst op sterke krimp in de industriesector. Ook de PMI’s voor de dienstverlening daalden onverwacht. Het totaalcijfer zweeft rond de grens tussen krimp en groei, wat erop lijkt te wijzen dat de economie tot stilstand komt. De ECB zit nu klem en wordt geconfronteerd met stagflatie. De kerninflatie in juni, die aanstaande vrijdag bekend wordt gemaakt, zal naar verwachting een rebound laten zien en ruim boven de 5% blijven, ondanks de vertraging van de economie. Wij verwachten dat de ECB doet wat zij heeft beloofd: voorrang geven aan de bestrijding van de inflatie. Verdere koerswinst van de euro valt echter pas te verwachten wanneer er duidelijke aanwijzingen komen dat de economie van de eurozone groeit.

Dollar

Het was vorige week uitzonderlijk stil in de VS, met weinig cijfers en weinig nieuws. De handel in de dollar werd bepaald door gebeurtenissen in andere regio’s en vooral door de belabberde PMI-cijfers die vrijdag in de eurozone verschenen. De vertraging van de wereldeconomie, de toenemende risico-aversie en een Federal Reserve die nog niet klaar is met het verhogen van de rente vormen samen een ‘bullish’ omgeving voor de Amerikaanse dollar. De PMI-cijfers wijzen op verzwakking, maar we moeten afwachten of deze door echte, harde cijfers wordt bevestigd. Beleggers wachten nu op verdere inflatierapporten en op de communicatie van de Federal Reserve om beter te kunnen inschatten hoeveel renteverhogingen er in de huidige verhogingscyclus nog volgen. De dollar zou in de tussentijd weleens in de wachtstand kunnen gaan.

Pond

De Britse financiële markten hebben een heftige week achter de rug. Het inflatierapport van mei was opnieuw een nare verrassing, zowel wat het headlinecijfer als het kerncijfer betreft. Dit laatste bereikte een nieuw record voor de afgelopen veertig jaar. Bij de Bank of England moeten alle alarmbellen af zijn gegaan, want kort daarop verraste men de markten met een renteverhoging van 50 basispunten in plaats van de verwachte 25 basispunten. Wij zeggen al maanden dat rentes van boven de 6% in het VK reëel zijn, en na het vuurwerk van vorige week zijn de markten het nu eindelijk met ons eens. Het eindpunt van de renteverhogingen is nu hoger dan 6% ingeprijsd – de hoogste verwachting voor een ontwikkelde economie. Het Britse pond wist niet te profiteren van de hogere rentes en bleef binnen een vrij smalle bandbreedte ten opzichte van zowel de euro als de dollar.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL