Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

6 tips om operational excellence te bereiken voor webshops

( 6 minuten )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

14 juni 2023

Auteur
Tom Zwanikken

Marketing Executive NL

Om een duurzaam en schaalbaar bedrijf te creëren, is het streven naar operational excellence van essentieel belang. Dit betekent dat bedrijfsprocessen efficiënt en effectief moeten worden uitgevoerd en er hoogwaardige producten en diensten moeten worden geleverd, terwijl de bedrijfsvoering voortdurend wordt verbeterd. Hierdoor kunnen kosten worden verlaagd, tijd worden bespaard, de verkoop worden verhoogd en de klanttevredenheid worden vergroot.

Als eigenaar van een e-commerce bedrijf zijn er stappen die u kunt nemen om operational excellence te bereiken en behouden.

Zes manieren om uw operationele processen voor uw webwinkel te verbeteren

 

1. Optimaliseer uw logistiek

Een gezonde supply chain stelt u in staat om winst, efficiency en duurzaamheid te optimaliseren. Hier zijn een paar elementen om te overwegen:

  • Bepaal of je lokaal wilt produceren of internationaal wilt inkopen. Lokale productie geeft kosten voordelen, terwijl internationale inkoop opties biedt.
  • Overweeg om activiteiten zoals opslag, verpakking, transport en orderbeheer uit te besteden aan een logistieke dienstverlener. Check hun bereik, flexibiliteit en goodwill voordat je met hen samenwerkt.
  • Kies voor in-house, 3PL of drop-shipping voor het vervullen van uw bestellingen, afhankelijk van uw bedrijfsmodel.

Dropshipping is een e-commerce bedrijfsmodel waarbij online bedrijven producten verkopen zonder enige voorraad te houden. Dit werkt zo: Wanneer u een bestelling van een klant ontvangt, neemt u contact op met een derde partij, die de producten rechtstreeks naar de klant verzendt. Volgens Statista is de wereldwijde dropshipping industrie in 2022 $159,08 miljard waard en wordt verwacht dat dit tegen 2026 zal stijgen naar $476,10 miljard, met een CAGR van ongeveer 25% over de gehele periode.

Bron: Statista

2. Investeer in automatisering

Het beheren van online platforms kan tijdrovend zijn en extra werk met zich meebrengen. Automatisering kan u helpen bij het verminderen van handmatige fouten, besparen van tijd en focussen op groeimogelijkheden. Overweeg om dagelijkse taken, zoals orderverwerking, voorraadbeheer en verzending te automatiseren om nauwkeurigheid en efficiëntie te garanderen, zodat u meer tijd overhoudt voor belangrijkere activiteiten en de groei van uw bedrijf.

Met Ebury kunt u snel alle functies van Ebury, zoals betalingen, valuta-omrekening, etc., op flexibele, gecontroleerde en gemakkelijke wijze integreren met uw bestaande systemen (ERP, CRM, boekhouding).

3. Win het vertrouwen van leveranciers

Het opbouwen van een solide relatie met uw leveranciers stelt u in staat om hun vertrouwen te winnen, goede deals te krijgen en samenwerking te bevorderen. Hier zijn een paar manieren om langetermijnrelaties met hen te ontwikkelen.

  • Identificeer en bouw een leveranciersnetwerk op in landen waarin u wenst uit te breiden.
  • Betaal leveranciers in hun lokale (of voorkeurs-) valuta om betere prijzen te onderhandelen.
  • Bespraak uw langetermijnplannen om hen het gevoel te geven ingebed te zijn in uw mondiale succes.
  • Betaal leveranciers op tijd, wees transparant over uw betalingsvoorwaarden en zorg ervoor dat u ze haalt.
  • Informeer hen over voorraadniveaus, verkoopprognoses, etc., die hen kunnen beïnvloeden.
  • Onderhoud communicatie met hen door snel te reageren op hun e-mails en telefoontjes.
  • Neem lokale medewerkers in dienst om een soepele communicatie te vergemakkelijken als u uw kantoor in het betreffende land opzet.

Let op de communicatieplatforms, taalbarrières en culturele verschillen om betekenisvolle gesprekken met leveranciers te voeren. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk voor Chinese bedrijven om u uit te nodigen in hun kantoor voor een teamceremonie, terwijl zakelijke deals vaak worden besproken aan tafel in een restaurant.

4. Integreer met online verkoopkanalen

Als u via een online marktplaats verkoopt, overweeg dan om uw internationale betalingsplatform te koppelen aan deze marktplaatsen, zodat u betalingen in uw lokale valuta kunt ontvangen. Dit bespaart niet alleen op conversiekosten, maar vermindert ook de wrijving die kan ontstaan door valuta-omrekeningen.

Met Ebury heeft u toegang tot lokale incasso-accounts in 10 verschillende valuta, waarmee u betalingen in uw eigen lokale valuta van online marktplaatsen kunt ontvangen. Bovendien helpt Ebury u door het complexe speelveld van de globale markt te navigeren en uw valuta-exposure te beheren, waardoor u met meer vertrouwen kunt investeren in uw internationale activiteiten.

Bron: Webretailer

5. Focus op procesverbetering

Maak een gedetailleerde beschrijving van elke stap van het proces, inclusief verantwoordelijkheden, tijdschema’s en verwachtingen. Zorg ervoor dat uw team de processen begrijpt en gebruik kan maken van de benodigde tools en bronnen om ze uit te voeren. Blijf de processen regelmatig herzien en bijwerken om veranderingen in uw bedrijfsomgeving te weerspiegelen.

6. Verbeter uw levering en verpakking

Denk na over effectieve leveringsmethoden om een zorgeloze ervaring te bieden nadat u heeft besloten welke producten u wilt verkopen. Let op specifieke behoeften (zoals verpakkingstemperaturen), lokale leveringsopties en de voorkeuren van klanten (tijd en locatie) om de kansen op een succesvolle eerste levering te vergroten.

Het is van cruciaal belang om de juiste verpakkingsstrategie te bepalen, aangezien transportkosten worden beïnvloed door gewicht en ruimtegebruik. Zorg ervoor dat u de juiste verpakking kiest die kosten bespaart, de gebruikerservaring verbetert en uw producten beschermt.

Breng uw online winkel naar operational excellence

Het is geen geheim dat het stroomlijnen van uw processen tijd en geld kan besparen, waardoor u zich kunt focussen op het uitbreiden van jouw bedrijf en het benutten van internationale groeimogelijkheden. Door aandacht te schenken aan de behoeften van jouw klanten, te investeren in automatisering, duidelijke processen op te stellen en continu prestaties te monitoren, kunnen online bedrijven hun activiteiten optimaliseren en opbloeien in de veeleisende wereld van e-commerce.

Wilt u uw online bedrijf naar nieuwe hoogtes tillen en succesvol zijn in de komende jaren?

Om u te helpen opvallen in deze competitieve omgeving, hebben we een guide samengesteld met de laatste trends, eenvoudige tips en veelvoorkomende fouten.

📚 Klik hier om uw gratis exemplaar te downloaden

DEEL