🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Rally dollar houdt aan, minder inzet op renteverlaging door Fed

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 mei 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Amerikaanse dollar herstelde zich vorige week in het algemeen verder. De greenback wist de week ten opzichte van de meeste van zijn grote tegenhangers iets hoger af te sluiten.

D
e opwaartse beweging van de dollar in de week daarvoor hebben wij verklaard door overstrekte posities van beleggers en winstneming. De factoren achter de rally van vorige week waren veel duidelijker: bewegingen naar veilige havens en minder inzet op een beleidswijziging van de Federal Reserve. De Amerikaanse cijfers zijn grotendeels nog steeds vrij sterk. De uitlatingen van beleidsmakers van het FOMC zijn ‘hawkish’, dus er lijken voorlopig nog geen renteverlagingen in het verschiet te liggen. Hierdoor boekte de dollar vorige week winst ten opzichte van alle andere G10-valuta, met als enige uitzondering de Nieuw-Zeelandse dollar.

In Washington zijn de onderhandelingen over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, die in het weekend als ‘positief’ werden beschreven, nog steeds gaande. Het onvoorstelbare kan begin juni nog steeds gebeuren: dat de Verenigde Staten hun schulden niet meer kunnen betalen. Wij denken echter dat dit hoogst onwaarschijnlijk is, hoewel er door de onzekerheid deze week waarschijnlijk veel vraag zal zijn naar activa met een laag risico. Verder kijken beleggers de komende dagen uit naar een aantal publicaties van belangrijke economische cijfers. Het gaat dan vooral om de voorlopige PMI’s van de G3 voor mei, die dinsdag verschijnen. De handel in het Britse pond zal volgens ons extra volatiel zal zijn rond het uiterst belangrijke Britse inflatierapport, dat duidelijk zou moeten maken dat de prijsdruk in Groot-Brittannië vorige maand sterk is afgenomen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De euro was vorige week grotendeels overgeleverd aan het sentiment rond de dollar, vooral toen de nieuwste bbp- en inflatiecijfers voor de eurozone vrijwel exact overeen bleken te komen met de ramingen. ECB-voorzitter Lagarde sprak vorige week tijdens haar openbare optreden niet over het monetaire beleid, maar haar medebestuurslid De Guindos stelde dat, hoewel het grootste deel van de beleidsverkrapping achter de rug is, de bank nog ruimte heeft om de rente te verhogen.

Wat het economische nieuws uit de Unie betreft, zitten we nu midden in een vrij rustige periode. De markten kijken uit naar de PMI’s van dinsdagochtend, om te zien of de economische activiteit veerkrachtig is. Verder krijgen we nauwelijks cijfers. Later vandaag zullen diverse ECB-leden spreken, onder wie hoofdeconoom Lane. Anders dan de Fed heeft de ECB nog wel een stukje te gaan voordat de renteverhogingscyclus kan worden beëindigd. Wij verwachten dat beleidsmakers dit in de aanloop naar de volgende bijeenkomst in juni, waarbij de rente zo goed als zeker met 25 basispunten zal worden verhoogd, zullen erkennen.

Dollar

Zoals gezegd was er in de afgelopen week veel vraag naar de dollar doordat de cijfers over de Amerikaanse economie grotendeels sterk waren en leden van de Federal Reserve zich ‘hawkish’ uitlieten. De boodschap van FOMC-voorzitter Powell was gemengd. Enerzijds leek hij te bevestigen dat de bank van plan is om de verkrappingscyclus bij de bijeenkomst van juni te onderbreken. Anderzijds leek hij ook de door de markt ingeprijsde renteverlagingen te ontkennen: hij waarschuwde voor verdere schade aan de Amerikaanse economie als de inflatie niet wordt teruggedrongen.

Als reactie op deze overwegend ‘dovish’ uitingen dempten beleggers hun verwachtingen ten aanzien van een beleidswijziging bij de Fed. Futures staan nu op een totale renteverlaging van 45 basispunten tot het einde van het jaar, terwijl dit iets meer dan een week geleden nog 80 basispunten was. Woensdagavond worden de notulen van de laatste FOMC-bijeenkomst gepubliceerd. Wij vermoeden dat de handel in de dollar – tenzij er iets schokkends in de FOMC-notulen staat – vooral bepaald zal worden door het nieuws over de lopende gesprekken in Washington.

Pond

Het nieuws uit het VK was vorige week grotendeels ‘bearish’ voor het pond. Voor het eerst sinds lange tijd begint de Britse arbeidsmarkt tekenen van zwakte te vertonen. De nominale loonstijgingen zijn nog steeds bijna ongekend hoog, maar uit het banenrapport van vorige week bleek dat de werkloosheid onverwacht is gestegen en dat het aantal uitkeringsgerechtigden (een indicator voor de veranderingen in het aantal uitkeringsaanvragen) een sprong omhoog heeft gemaakt.

De voorzitter van de Bank of England, Andrew Bailey, erkende vorige week in zijn communicatie dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen lijkt te zijn. Ook merkte hij op dat de inflatie in het VK in april waarschijnlijk sterk is gedaald. Dit zal al heel snel duidelijk worden, want het nieuwe CPI-rapport verschijnt woensdagochtend. Economen verwachten dat het headlinecijfer bijna twee procentpunten is gedaald, naar niet meer dan 8,2%. Als dit wordt bevestigd, zou het de verwachtingen voor de Britse rentetarieven en de koers van het Britse pond kunnen drukken.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL