Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Koersherstel dollar door positie-aanpassingen handel; Latijns-Amerikaanse valuta blijven het beste presteren

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

15 mei 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De Amerikaanse dollar maakte vorige week een scherpe beweging omhoog. Dat was een beetje verrassend, want de Amerikaanse inflatie- en looncijfers wezen beide op een geleidelijke neerwaartse trend van de inflatiedruk, wat geruststellend is voor de Federal Reserve.

D
eze beweging moet volgens ons door herpositioneringen op de markt komen. De koers van de euro, die beneden pariteit lag, is gestaag gestegen naar meer dan 1,10 dollar, maar nu wijzen de positioneringsindicatoren erop dat de longposities in de euro recordhoogtes hebben bereikt. Verdere significante koerswinst van de euro is pas mogelijk nadat deze ‘overhang’ is verwerkt. De dollar steeg ten opzichte van alle andere G10-valuta, terwijl de Latijns-Amerikaanse valuta de race omhoog voortzetten die zij tot nu toe dit jaar hebben laten zien. De Mexicaanse peso en de Braziliaanse real stonden vorige week bovenaan de ranglijsten.

Deze week is het wat de macro-economische cijfers betreft rustiger dan normaal. Alleen het werkgelegenheidsrapport van april in het VK is het vermelden waard. Wel krijgen we nieuws over het monetaire beleid, want er staan veel sprekers van de Fed, de ECB en de Bank of England op de agenda. Zij zullen meer informatie geven over de opvattingen van deze instellingen. Een aantal secundaire indicatoren verdient de aandacht in verband met de vraag of de vertraging die uit de economische cijfers van de afgelopen weken blijkt, wordt bevestigd.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De euro is teruggekeerd naar het midden van de handelsbandbreedte die hij tot nu toe in 2023 had, ondanks het feit dat de renteverschillen met de VS aanzienlijk kleiner zijn geworden. Enige zwakte bij volatiele economische indicatoren voor de eurozone (zoals de cijfers van de industriële productie en de fabrieksorders in Duitsland) hebben het sentiment wat aangetast, maar wij denken dat het koersherstel van de dollar vooral wordt veroorzaakt door handelaren die hun short-posities afdekken. Deze week zal de handel in de gemeenschappelijke munt vooral bepaald worden door een stortvloed aan toespraken van leden van de Raad van Bestuur van de ECB, onder wie voorzitter Lagarde.

Dollar

De inflatiecijfers van april waren marginaal zwakker dan verwacht, wat de verwachting versterkte dat de Fed de renteverhogingen in juni gaat onderbreken. Verdere aanwijzingen hiervoor zijn de lagere Atlanta Fed wage tracker (de beste indicator voor ontwikkeling van de lonen in de VS), de duidelijke opwaartse trend bij de wekelijkse uitkeringsaanvragen, en de vacature-indicatoren in het JOLTS-rapport, die op een verruiming van de arbeidsmarkt wijzen. Dit alles wijst erop dat de wereldeconomie aan het vertragen is, en daarom willen handelaren hun short-posities afdekken, wat vooralsnog tot een rally leidt naar veilige havens in het algemeen en naar de Amerikaanse dollar in het bijzonder. Waarschijnlijk zal de dollar pas na de publicatie van de inflatiecijfers van mei en de bijeenkomsten van de centrale banken in juni weer een neerwaartse trend laten zien.

Pond

De Bank of England gooide vorige week het roer opnieuw om in de communicatie na zijn bijeenkomst. Het was op zich geen verrassing dat men de rente met 25 basispunten verhoogde en de ‘forward guidance’ (vooruitblik op het monetaire beleid) ongewijzigd liet, maar wel dat het MPC zijn macro-economische prognose behoorlijk opschroefde en het geprojecteerde verloop van de inflatie naar boven bijstelde, omdat het nu geen recessie meer verwacht. Het Britse pond zou hierdoor in de komende weken de wind in de rug moeten hebben, aangezien het laag gewaardeerd is en de Bank of England zich vrij ‘hawkish’ opstelt. Bovendien heeft het pond op korte termijn – anders dan de euro – geen last van positioneringskwesties.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL