🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Grote valuta schommelen binnen smalle bandbreedtes, valuta opkomende markten leveren deel winst in

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

24 april 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Aangezien er geen belangrijk macro-economisch nieuws was en ook geen beslissingen van centrale banken, schommelden de koersen van de euro, de dollar en het pond alle binnen smalle bandbreedtes ten opzichte van elkaar.

D
e koersen van risico-activa daalden licht ten opzichte van het jaarrecord dat in de week daarvoor was bereikt. Dit zijn geen bewegingen die de algemene trend van 2023 kunnen veranderen. Die trend blijft: een zwakkere Amerikaanse dollar en sterkere valuta uit opkomende markten, onder aanvoering van de valuta van de landen rond de Grote Oceaan en de Latijns-Amerikaanse valuta.

Ook deze week zal er naar verwachting niet zoveel gebeuren – de stilte voor de storm, want in mei komen verschillende centrale banken bijeen. Deze week zal de aandacht uitgaan naar het Amerikaanse PCE-inflatierapport van maart en het bbp-rapport van het eerste kwartaal (donderdag), en vervolgens naar de eerste inflatiecijfers van april uit de afzonderlijke landen in de eurozone (vrijdag). Vrijdagochtend komt de Bank of Japan bijeen. Dit kan verrassingen opleveren, aangezien het beleid van deze centrale bank extreem ‘dovish’ is terwijl de inflatiedruk in Japan stijgt.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De PMI-indices voor economische activiteit waren vorige week het belangrijkste economische rapport. Twee ontwikkelingen vallen op. Ten eerste groeit de economie van de eurozone, met de dienstensector voorop. Ten tweede blijft de industriesector hierbij achter en werkt de heropening van China nog niet door in het sentiment rond de verwerkende industrie. Het is hoe dan ook duidelijk dat het risico van een recessie is verdwenen en dat de ECB nog heel wat werk moet verzetten om de inflatiedruk te bedwingen, vooral omdat de dynamiek van de inflatie en de lonen in de eurozone lastiger is dan in de Verenigde Staten. Wij leiden hieruit af dat op de middellange termijn een opwaartse trend van de euro te verwachten valt.

Dollar

Ook vorige week waren er weinig macro-economische cijfers, maar de wekelijkse uitkeringsaanvragen wezen er opnieuw op dat de Amerikaanse banenmarkt aan het afkoelen is. De beleidsverkrapping door de Fed begint met de gebruikelijke vertraging door te werken in de economie. Anderzijds waren de PMI-indices voor economische activiteit een opwaartse verrassing. We moeten zeker nog voorzichtig zijn met de conclusie dat de economie vertraagt en moeten de cijfers goed in de gaten houden. Deze week zal de aandacht uitgaan naar het PCE-inflatierapport van maart en naar de eerste schatting van de bbp-groei. Beide zijn enigszins retrospectief. Ze zullen waarschijnlijk niemand van gedachten doen veranderen en de markten niet in beweging brengen.

Pond

De werkgelegenheids- en looncijfers van vorige week waren schokkend en werden ook nog eens gevolgd door opnieuw een onaangename verrassing in het inflatierapport van mei. Dit alles bevestigt ons idee dat de Bank of England nog steeds – net als zijn tegenhanger aan de andere kant van de plas – flink zijn best zal moeten doen om de inflatiedruk onder controle te krijgen. Zelfs na de renteverhoging van vorige week liggen de verwachtingen voor de ‘terminal rate’, het eindpunt van de renteverhogingen, bij deze bank nog steeds onder de 5%. Wij denken dat dit te laag is, aangezien de kerninflatie hardnekkig boven de 6% blijft en ook de lonen dit niveau hebben bereikt. We verwachten dat het Britse pond deze week de koers van de euro op de voet zal volgen, omdat er weinig noemenswaardig nieuws op de agenda staat.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL