Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Optimisme terug op markten, veilige havens worden verlaten

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

3 april 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De bezorgdheid over de banken neemt af en risico-activa wisten vorige week een indrukwekkende rally neer te zetten. De keuze van de Federal Reserve om de rente minder dan verwacht te verhogen, is goed voor de aandelen- en obligatiekoersen.

D
e Amerikaanse dollar daalde ten opzichte van elke belangrijke valuta behalve de Japanse yen, want beleggers deden veilige havens massaal in de verkoop en hervonden hun risicobereidheid. Valuta uit opkomende markten bleven rallyen, onder aanvoering van de Latijns-Amerikaanse. Deze laatste leveren toe in 2023 de beste prestatie. Wij zijn er dus terecht positief over!

De markten beginnen zich nu weer op de economische cijfers te richten, en minder op het nieuws over de banken. In de aanloop naar de feestdagen verschijnen weinig cijfers, maar het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van vrijdag zal zeker de nodige aandacht krijgen. Elders wordt het waarschijnlijk een rustige week. Na donderdag zal er niet veel meer worden gehandeld. We kijken uit naar de reacties op de forse verlaging van de olieproductie die de OPEC in het weekend aankondigde – afgezien van een sterke stijging van de olieprijzen natuurlijk.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De inflatiecijfers gunnen de ECB geen rust. De headline-inflatie blijft dalen, maar het kerncijfer is veel hardnekkiger. Het was in maart opnieuw historisch hoog, maar liefst 3% hoger dan de ECB-rentes. Het is nu zo goed als zeker dat de renteverhogingen doorgaan. De angst voor problemen bij banken lijken in de eurozone te zijn verdwenen. De centrale bank heeft daarom in de komende maanden alle ruimte om zijn achterstand op de Federal Reserve weg te werken. Gezien de verhoging van de rente en het uitstekende nieuws over het herstel in China denken wij dat de weg vrij is voor een appreciatie van de euro.

Dollar

Er was vorige week twee keer goed nieuws over de Amerikaanse economie. Ten eerste bleken de PMI-indicatoren voor economische activiteit flink te zijn hersteld. Dit versterkt het gevoel dat de economie tot nu toe niet geraakt wordt door de bezorgdheid over de banken, dat de groei aanhoudt en de arbeidsmarkt heel krap blijft. Ten tweede bleek het PCE-inflatierapport, dat voor de Fed de belangrijkste indicator is, voor februari iets milder te zijn dan verwacht. Beide droegen bij aan een forse rally van Amerikaanse aandelen en aan de verzwakking van de Amerikaanse dollar, doordat veilige havens nu weer worden verlaten. Deze week verwachten we meer van hetzelfde, omdat een verdere koersdaling van de dollar het meest voor de hand ligt.

Pond

De maandcijfers waren iets beter dan verwacht. Dit was voor beleggers voldoende aanleiding om de koers van het Britse pond te laten stijgen ten opzichte van alle andere G10-valuta behalve de Canadese dollar. De mogelijkheid van een recessie raakt elke week verder uit beeld. Het Britse pond, dat lange tijd zo onpopulair was dat het naar sommige maatstaven de goedkoopste munt van de G10 is, plukt daar de vruchten van. Deze week staat er niet veel op de agenda, de feestdagen komen eraan. We verwachten daarom dat de koers van het pond ten opzichte van niet-Europese valuta die van de euro zal volgen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL