Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar en rendementen dalen door aanhoudende bezorgdheid over banken

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

27 maart 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Van normale marktcorrelaties was vorige week geen sprake. Door de gedwongen fusie van Credit Suisse met UBS nam de ongerustheid over de Europese banken tijdelijk af, maar de rendementen op staatsobligaties daalden scherp door de ‘dovish’ renteverhoging van de Fed en de angst voor een beperking van het bankkrediet in de VS.

D
e risico-activa werden heen en weer geslingerd tussen de bezorgdheid over de banken en het positieve effect van de lagere rentes. Ze sloten de week bijna ongewijzigd af. De koersen van valuta uit opkomende markten stegen grotendeels. De uitblinker van vorige week was de Noorse kroon: die steeg door de ‘hawkish’ houding van de centrale bank. De volatiliteit neemt overal toe, vooral op de markten voor vastrentende waarden.

Deze week zal de handel bepaald worden door inflatierapporten – en misschien ook door nieuws over banken. Het flashrapport over de inflatie in de eurozone in maart zal deze week centraal staan. Het verschijnt vrijdag. De markten verwachten dat het belangrijke kerncijfer opnieuw ongekend hoog zal zijn. Het Amerikaanse PCE-inflatierapport, dat later die dag verschijnt, gaat over februari en zal daarom minder impact hebben. Verder krijgen we vooral ‘second-tier’ cijfers uit de belangrijke economische zones.

Belangrijke valuta in detail

Euro

In de eerste helft van vorige week deed de gemeenschappelijke munt het goed. Dit kwam door de tegenstelling tussen de ‘hawkish’ toon van de ECB en de ‘dovish’ toon van de Fed in combinatie met de knallende PMI-cijfers, die het ondernemersvertrouwen weerspiegelen. Vrijdag moest de euro zijn winst echter weer inleveren vanwege de dubieuze geruchten over de Deutsche Bank en de algehele nervositeit. Dit maakt duidelijk hoe volatiel en zenuwachtig de markten zijn. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ontkende de geruchten. Hierdoor kon de euro de week met een bescheiden winst ten opzichte van de dollar afsluiten. Het kerninflatiecijfer (vrijdag) zal naar verwachting weer hoger zijn dan ooit. De Europese banken lijken er beter voor te staan dan de Amerikaanse. Wij verwachten daarom dat de ECB niet terughoudend zal zijn met verdere renteverhogingen – en dat is goed voor de euro.

Dollar

Na de wilde bewegingen van de afgelopen twee weken konden de markten zich vorige week kort voor de bijeenkomst van de Federal Reserve vinden in een renteverhoging van 25 basispunten. Powell voldeed aan deze verwachting. Wel bleek uit de verklaring bij het besluit en uit de persconferentie dat de Fed gezien de onrust rond de banken rekening houdt met een zekere mate van financiële verkrapping. Dit betekent dat de centrale bank in de komende maanden extra voorzichtig zal zijn totdat de omvang van de financiële verkrapping duidelijk is. De renteverschillen tussen Europa en de VS en tussen de VS en de meeste andere G10-landen verdwijnen nu snel. Dit zou voor een ‘bearish’ (negatief) marktsegment rond de Amerikaanse dollar moeten zorgen.

Pond

De Bank of England maakte vorige week opnieuw een schijnbeweging. Een hele vervelende inflatieverrassing eerder in de week dwong de bank om de rente opnieuw met 25 basispunten te verhogen. Ook de toon werd ‘hawkish’. De recente positieve verrassingen rond de groei van de economie werden benadrukt. Het kon ook eigenlijk niet anders: de kerninflatie steeg scherp en kwam uit op 6,2%. Dit is 0,5% hoger dan de consensus. Dit veegt de bescheiden vorderingen van de afgelopen maanden volledig van tafel. Wij denken dat een stijgende lijn voor het Britse pond het meest voor de hand ligt, want de macro-economische publicaties geven in het algemeen een positief beeld, de inflatie piekt en de Bank of England is duidelijk ‘hawkish’ geworden.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL