Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Onrust bij banken, renteverwachtingen kelderen

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

20 maart 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De renteverwachtingen maakten vorige week wilde bewegingen en gingen vooral omlaag. De markten hikten tegen het idee aan dat de banken hun financiële condities kunnen gaan verkrappen, wat een vroegtijdig einde zou betekenen voor de renteverhogingen door centrale banken.

O
ok Credit Suisse jaagt de markten angst aan. Deze bank heeft in de afgelopen maanden zware verliezen geleden, hoewel er hele andere oorzaken in het spel waren dan bij de SVB. Vergeleken met de heftige bewegingen van de rentetarieven was de FX vorige week bijna ingetogen. Toch waren de bewegingen niet eenvoudig te verklaren. Een van de veilige havens (de Japanse yen) presteerde vorige week beter dan alle andere valuta, terwijl andere veilige havens (de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar) juist daalden. Misschien was dit niet zo verrassend, want deze laatste twee valuta behoren tot de epicentra van de bankproblemen. De Latijns-Amerikaanse valuta daalden, zoals bij zoveel risico-aversie te verwachten was. De Aziatische valuta stegen juist. De crisis lijkt deze economieën niet te raken en het verhaal van de heropening van de Chinese economie staat nog steeds centraal.

Ook deze week wordt waarschijnlijk volatiel, want de handel moet het nieuws over de banken verwerken en er is een bijeenkomst van de Fed. Het is heel lastig te voorspellen wat deze laatste gaat doen. Men moet een balans vinden tussen de aanhoudende inflatiedruk en de mogelijke verkrapping van de financiële condities door de problemen bij banken in de VS. Op het moment van schrijven heeft de andere grote Zwitserse bank, UBS, ingestemd met de aankoop van Credit Suisse als onderdeel van een afsprakenpakket met omvangrijke overheidsgaranties. Wij denken dat deze daadkracht in combinatie met de impliciete garantstelling voor alle banktegoeden in de VS voldoende moet zijn om de crisis te bedwingen. We verwachten dat de Fed de rente deze week met 25 basispunten verhoogt. Maar de situatie kan natuurlijk snel veranderen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB koos ervoor om verder te kijken dan de bankproblemen en verhoogde de rente met 50 basispunten. Wel werd de forward guidance (de vooruitblik op het monetaire beleid) geschrapt en werd duidelijk gemaakt dat verdere stappen op data gebaseerd zullen zijn. Dat lijkt ons een hele verstandige beslissing. Mits de financiële stabiliteit niet aanzienlijk verslechtert – wat wij na de daadkrachtige stappen van de Amerikaanse en de Zwitserse autoriteiten niet verwachten – zijn verdere renteverhogingen nog steeds gerechtvaardigd op basis van de inflatieverwachtingen en de economische activiteit. De gemeenschappelijke munt zal hierdoor worden gesteund. Het belangrijkste rapport voor de eurozone verschijnt vrijdag: de PMI-indicatoren voor economische activiteit. De verwachting is dat deze indicatoren er ook dit keer op zullen wijzen dat de economie gematigd groeit en dat een recessie heel onwaarschijnlijk is.

Dollar

De economische cijfers en de inflatiecijfers rechtvaardigen nog steeds dat de Federal Reserve de rente verder verhoogt. De inflatiecijfers waren sterker dan verwacht en de subindex voor de kerninflatie lijkt op een nieuwe versnelling te wijzen. De arbeidsmarkt blijft historisch krap en de uitkeringsaanvragen zijn weer tot een historisch dieptepunt gedaald, maar de regionale bankencrisis in de VS kan tot enige verkrapping leiden op het gebied van kredietschepping. De spreads op schuldpapier zijn groter geworden. Gemiddeld gezien is dit niet schokkend, dus wij denken dat dit niet zoveel invloed zal hebben, maar de Fed moet wel iets voorzichtiger zijn. We verwachten nog steeds dat de Fed de rente met 25 basispunten gaat verhogen en in volgende bijeenkomsten net als de ECB voor een op data gebaseerde benadering zal kiezen. De ingeprijsde marktverwachting van bijna 100 basispunten aan verlagingen later in 2023 is volgens ons sterk overdreven.

Pond

Het Britse pond houdt in deze crisis nog steeds goed stand. Het Britse bankenstelsel lijkt solide en de verwachte recessie in 2023 en raakt steeds verder uit beeld. De Britse begrotingsaankondiging was optimistischer dan verwacht, maar de handel besteedde daar nauwelijks aandacht aan. Het wordt een hele drukke week voor het pond, ook als er geen nieuws over de bankproblemen zou zijn. Woensdag krijgen we de inflatiecijfers. De markten verwachten dat de kernindex in feite gelijk blijft, dat wil zeggen net iets onder de 5%. De dag daarna vindt een bijeenkomst van de Bank of England plaats. De verwachtingen zijn gelijk verdeeld: enerzijds wordt een verhoging van 25 basispunten ingeprijsd, anderzijds denkt men dat er niets zal wijzigen. Wij zetten nog steeds in op het eerste. Het MPC zal volgens ons het voorbeeld van de ECB volgen en onderscheid maken tussen het bestrijden van de inflatie en het behoud van de financiële stabiliteit. Dit laatste is een ander probleem, dat met andere instrumenten kan worden aangepakt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL