Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar crasht, markten kijken uit naar 50 basispunten door Fed in december

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

5 december 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De toespraak van Powell was vrij ‘dovish’ en de markten verwachten dat in China het zero-COVID-beleid zal worden versoepeld. Dit wakkerde de rally van risicoactiva aan en haalde de dollar onderuit, met een koersdaling ten opzichte van elke van zijn G10-tegenhangers.

D
e greenback heeft handelsgewogen een koerscorrectie van 6% ondergaan ten opzichte van de pieken van medio oktober. Beleggers hebben nu netto-shortposities in de dollar. Richting het einde van het jaar zou er weleens wat consolidatie op de huidige niveaus kunnen ontstaan. Dit hangt af van de vraag hoe ‘hawkish’ de centrale banken bij hun bijeenkomsten in december zullen zijn.

Het wordt een stille week, want er staan geen cijferpublicaties op de agenda en er wordt geen beleidsnieuws verwacht. De markten zullen waarschijnlijk pas op de plaats maken in afwachting van de bijeenkomsten van de drie grote centrale banken (de Federal Reserve, de Bank of England en de ECB), die volgende week binnen minder dan 24 uur plaatsvinden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Bij gebrek aan marktschokkend nieuws in de eurozone zullen de bewegingen van de gemeenschappelijke munt net als vorige week bepaald worden door het nieuws uit andere regio’s, vooral uit de VS en China. Dat nieuws was vorige week van beide kanten positief. Powell gaf signalen af dat de rente in december slechts met 50 basispunten wordt verhoogd en de Chinese autoriteiten lieten doorschemeren dat de lockdownmaatregelen worden versoepeld en het zero-COVID-beleid nu hopelijk tot het verleden behoort. De euro maakte hierop een sprong naar boven. De koers ligt nu tussen pariteit en de 1,05 waartegen de munt in de afgelopen weken is verhandeld.

GBP

De forse rebound van het Britse pond na de begrotingscrisis gaat door. De markten krijgen er steeds meer vertrouwen in dat een verstandig begrotingsbeleid zal worden gevoerd. De marktomstandigheden worden in het algemeen steeds gunstiger voor risico. Ook de berichten dat wordt overwogen de betrekkingen met de EU naar Zwitsers model te regelen, bracht de zenuwen vorige week tot bedaren, en MPC-leden maakten ‘hawkish’ opmerkingen. Het pond zal zich nu waarschijnlijk gemakkelijker omhoog dan omlaag bewegen – in ieder geval totdat de Bank of England over tien dagen zijn houding verduidelijkt (of juist nog onduidelijker maakt).

USD

De markten smachtten naar een teken dat de Fed gaat stoppen met de enorme renteverhogingen van 75 basispunten, en deze wens kwam vorige week uit. Voor december zijn nu 50 basispunten ingeprijsd. In vroegere renteverhogingcycli zou dit een reuzenstap zijn geweest, maar tegenwoordig geldt dit aan het rentefront als goed nieuws. Er was vorige week positief nieuws over de economie, en gemengd nieuws over de inflatie. De cijfers over de daadwerkelijke economische activiteit in de VS zijn tot nu toe goed en de arbeidsmarkten blijven gespannen. Het PCE-inflatierapport bevestigde het goede nieuws uit CPI-rapport, dat al eerder was verschenen. Toch zijn de lonen in oktober veel sterker gestegen dan verwacht en lijken ze de inflatie achterna te gaan. Dit betekent dat opnieuw inflatoire effecten kunnen worden verwacht. Op dit moment vieren de markten alleen maar feest omdat de renteverhogingen van 75 basispunten achter de rug lijken te zijn. Risicoactiva en ook obligaties rallyen en de koerswinst die de dollar in 2022 heeft geboekt, wordt verder gecorrigeerd.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL