Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar lager door afname recessie-angst, obligatierendementen dalen

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

28 november 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Door de verbeterde marktomstandigheden stegen vorige week overal ter wereld de koersen van risico-activa. Voor de aandelenmarkten, bedrijfsobligaties en commodity-valuta is de situatie nu optimaal: de recessie-angst lijkt overal af te nemen, vooral in de eurozone, terwijl de rentes niet meestijgen.

D
e dollar presteerde benedengemiddeld ten opzichte van elke G10-valuta. De Latijns-Amerikaanse valuta waren de grootste winnaars – met als opvallende uitzondering de Braziliaanse real. Die heeft het nog steeds moeilijk vanwege de angst dat de regering-Lula de vorig jaar bereikte stabilisatie van de Braziliaanse economie teniet zal doen.

Op het moment van schrijven beheersen de protesten tegen de lockdownmaatregelen in China het nieuws en openen de risicoactiva in de vroege Aziatische handel zwakker. Zelfs afgezien van het nieuws uit China hebben de markten nu een hele drukke week voor de boeg. Het flashrapport over de inflatie in de eurozone zal naar verwachting opnieuw torenhoge cijfers laten zien, vooral als het om de kernindicator gaat. Dit staat in scherp contrast met het wensdenken van onder andere de ECB dat de inflatie op een of andere manier vanzelf zal verdwijnen. Tegen het einde van de week zal het macro-economische nieuws uit de VS de handel bepalen: donderdag verschijnt het PCE-inflatierapport en vrijdag het belangrijke banenrapport van november.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het sentiment rond de economie van de eurozone blijft negatief, maar een aantal belangrijke peilingen gaf vorige week een beter beeld dan verwacht. Dit gold onder meer voor de PMI-peiling van de economische activiteit, het consumentenvertrouwen en het beleggersvertrouwen. De daadwerkelijke economische cijfers blijken op dit moment niet zo zwak te zijn als de peilingen hadden voorspeld. Deze week zal alle aandacht uitgaan naar flash-inflatiecijfers van november. Het enthousiasme over een mogelijke afzwakking van de headline-inflatie (die nog wel tweecijferig is) zal gedempt worden als de kerninflatie niet terugvalt – en die zal waarschijnlijk koppig boven de 5% blijven. Dit is 4% hoger dan de daggeldrente in de eurozone, een duizelingwekkend en onhoudbaar verschil.

GBP

Het Britse pond profiteert nog steeds van het gevoel dat de Britse overheidsfinanciën weer stabiel zijn nu premier Sunak er is. Een andere positieve factor voor het pond is de marktverwachting voor de ’terminal rate’ in het VK, die omhoog blijft kruipen richting de 5%. Deze week verschijnen in het VK nauwelijks cijfers, dus zal de handel in het pond bepaald worden door de risicobereidheid van beleggers en door enkele toespraken van MPC-leden (dinsdag en woensdag).

USD

Door de feestdag was de handelsweek in de VS kort. Er was geen marktschokkend economisch of beleidsnieuws, en ook de notulen van de laatste bijeenkomst van de Fed leverden niet veel op. Ze bevestigden de indruk dat de Fed de renteverhogingen waarschijnlijk vanaf december zal terugschroeven naar 50 basispunten per keer, maar maakten niet duidelijk wat kunnen we volgend jaar kunnen verwachten. Vrijdag zal het banenrapport volop in het nieuws zijn. Toch besteden de markten volgens ons onvoldoende aandacht aan het PCE-inflatierapport, dat de dag ervoor verschijnt en de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed is. Wij zijn benieuwd of het net zo mild wordt als het CPI-rapport, dat de markten (mede door een paar technische trucs in het rapport) veel hoop heeft gegeven.  Als de cijfers hoger zijn dan verwacht, zou dit wel eens kunnen leiden tot een scherpe correctie van de verwachtingen voor de ’terminal rate’ van de Fed.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL