🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar-rally blijft uit ondanks ‘hawkish’ houding Fed

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

7 november 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De volatiliteit op de valutamarkten blijft toenemen en de rally van de dollar lijkt zijn kracht te verliezen.

D
e Federal Reserve koos voor een forse renteverhoging en was ‘hawkisher’ dan verwacht. Andere centrale banken beginnen zich zorgen te maken over de gevolgen van de hoge rentes voor hun eigen economieën. Toch leverde dit nieuws géén rally van de dollar op. De koers van de dollar daalde zelfs ten opzichte van alle andere G10-valuta behalve het Britse pond – dat werd afgeremd door de Bank of England, die extreem ‘dovish’ was. De hoogvlieger van vorige week (en ook van het jaar) is tot nu toe ongetwijfeld de Braziliaanse real, één van onze favorieten. Deze munt zette opnieuw een verzengende rally neer na de vreedzame machtsoverdracht aan de regering-Lula, waarvan een gematigde koers wordt verwacht.

Iedereen kijkt nu uit naar het cruciale CPI-inflatierapport van oktober, dat woensdag in de VS verschijnt. De headline-prijzen zullen waarschijnlijk verder zijn gedaald nu de energieprijzen zich blijven stabiliseren, maar het belangrijkst is ook dit keer het kerncijfer, dat hardnekkiger is. In het VK krijgen we vrijdag de groeicijfers van het derde kwartaal, die belangrijk worden voor de koers van het Britse pond. Naast het economische nieuws is de vraag van belang of China inderdaad zijn coronamaatregelen gaat versoepelen. Op het moment van schrijven komen er aanwijzingen binnen dat de rally van Chinese activa weleens voorbarig kan zijn geweest.

GBP

De Bank of England verhoogde de rente zoals verwacht met 75 basispunten, maar vervolgens verraste men de markten, zoals deze bank dat regelmatig doet, met een ommezwaai. Dit keer werd voor een ‘dovish’ houding gekozen. De Bank of England lijkt zich niet zo druk te maken over de inflatie. In plaats daarvan richt men zich op het risico van een recessie. De uitspraak dat de markten de ’terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen) overschatten was ongebruikelijk bot. Dit nieuws smaakte het Britse pond helemaal niet: de koers daalde aanzienlijk ten opzichte van alle belangrijke valuta ter wereld. Deze week is de groei van het bbp in het derde kwartaal het belangrijkste nieuws. Het is een retrospectief cijfer, dus we verwachten dat het pond net zo sterk of sterker zal reageren op de Amerikaanse inflatiecijfers.

EUR

Ook deze maand was er weer een knallend inflatierapport in de eurozone. Het verscheen dit keer slechts een paar dagen na een ‘dovish’ ommezwaai van de ECB bij zijn bijeenkomst van vorige week. De geloofwaardigheid van deze instelling komt hierdoor langzamerhand op het spel te staan. De headline-inflatie loopt in de dubbele cijfers en de kerninflatie blijft akelig stijgen. Positief is dat de angst voor een energiecrisis in de winter steeds minder groot lijkt te worden. Een negatieve ontwikkeling is dat de berichten uit de vroege handel in Azië er vandaag op wijzen dat de lockdowns in China toch niet, zoals werd gehoopt, worden versoepeld. Dit betekent dat het herstel van de Europese export naar China nog langer op zich kan laten wachten. Als belangrijkste gebeurtenis in de eurozone staan deze week een aantal toespraken van ECB-vertegenwoordigers op de agenda, onder meer van voorzitter Lagarde.

USD

De markten hadden gehoopt dat de Federal Reserve voor een ‘dovisher’ houding zou kiezen, maar dat gebeurde niet. Voorzitter Powell gaf zelfs aan dat de rentes wellicht nog hoger moet worden dan de markten voorafgaand aan de bijeenkomst van vorige week hadden ingeprijsd. De obligatiekoersen daalden, de aandelenkoersen stegen – maar de dollar deed niet wat van hem werd verwacht en eindigde de week handelsgewogen zelfs ietsje lager. Het arbeidsmarktrapport gaf een wisselend beeld, maar wijst nog steeds op een hele krappe markt waarop de aanscherping van het monetaire beleid nog niet veel effect heeft Deze week verschijnt het inflatierapport. Verwacht wordt dat uit het headlinecijfer een daling van de prijsdruk op jaarbasis zal blijken, omdat de energiekosten zijn gedaald. Het kerncijfer, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, wordt het belangrijkst. Pas wanneer deze cijfers een neerwaartse trend laten zien, kan de Fed overwegen om de renteverhogingen te pauzeren. Het inflatierapport van deze week zal daar waarschijnlijk geen aanleiding toe geven.

DEEL