Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Commodity-valuta rallyen op volatiele markten

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

10 oktober 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

In deze inflatoire wereld na de COVID-19-pandemie is de volatiliteit flink terug op de financiële markten.

A
an het einde van de week stonden risicoactiva en de meeste belangrijke valuta op vrijwel dezelfde koersen als aan het begin van de week, maar tussendoor waren er heftige rally’s, gevolgd door scherpe koersdalingen. Dit ging tot aan marktsluiting door. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport wees er niet op dat de arbeidsmarkt ontspant. Dit betekent dat de Fed de rente bij zijn volgende bijeenkomst zeker met 75 basispunten zal verhogen – er is nu geen enkele hoop meer voor beleggers dat men het langzamer aan gaat doen. Een uitzondering op de trend waren de energiemarkten, die werden versterkt door het besluit van de OPEC om de olieproductie te verlagen, en commodity-valuta in het algemeen, onder aanvoering van de Braziliaanse real en de Chileense peso. De eerste profiteerde van de verrassend goede uitslag voor Bolsonaro bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Deze week verschijnen in de VS doorslaggevende inflatierapporten. Het belangrijkste is het CPI-rapport van donderdag, dat naar verwachting een terugval van het headlinecijfer maar een stijging van het kerncijfer zal laten zien. Wel zitten de consensusramingen voor de inflatie er dit jaar vaker dan anders naast, en zal de valutahandel waarschijnlijk gevoelig reageren op zowel een positieve als een negatieve verrassing. Ook de producentenprijsinflatie en de inflatieverwachtingen van de dag daarna worden belangrijk. Vooralsnog draait alles om de inflatie in de VS. De grote vraag is hoe ver en in welk tempo de Fed de rente moet verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

GBP

Het pond wordt nog steeds vooral gesteund door de hoop van de markt dat de door de regering-Truss geplande begrotingstekorten teruggedraaid zullen worden. Zelfs de grotendeels symbolische beslissing om de hoogste belastingschijf ongewijzigd te laten, deed het pond al goed, maar toen er verder geen correcties kwamen, sloot de koers van het pond zich weer aan bij die van de euro ten opzichte van de dollar. Het belangrijkste economische nieuws was de aanzienlijke opwaartse bijstelling van de PMI-indices voor economische activiteit, hoewel deze nog steeds op een lichte krimp wijzen. Het arbeidsmarktrapport van deze week, dat enigszins achterloopt op de actualiteit, zal overschaduwd worden door een serie toespraken van MPC-leden. De markten zullen daar heel goed naar luisteren, om te peilen hoe de Bank of England wil reageren op de recente onrust op de Britse financiële markten.

EUR

De Europese vooruitlopende en gelijklopende indicatoren wijzen nog steeds op stagnatie of een lichte krimp, maar wij willen hierbij opmerken dat er een stortvloed aan nieuwe overheidsuitgaven is geweest om huishoudens en ondernemingen de energiecrisis door te helpen. Met het langetermijneffect op de inflatie zal de ECB niet gelukkig zijn, maar volgens ons houdt een aantal van de meest pessimistische prognoses geen rekening met deze ruimhartige steun uit de overheidsbegrotingen. Vooralsnog volgt de handel in de euro de handel in risicoactiva, die vrijwel uitsluitend op de ‘hawkishness’ van de Fed gericht zijn. Er wordt in de eurozone deze week geen belangrijk nieuws verwacht, dus denken wij dat dit patroon zal blijven bestaan.

USD

De vraag of de Federal Reserve de rente bij zijn volgende bijeenkomst met 50 of 75 basispunten gaat verhogen, is definitief beantwoord door het arbeidsmarktrapport van september: een gezonde banengroei, minder werkloosheid dan ooit en geen enkel teken dat de economische activiteit afneemt, ondanks de significante aanscherping van het monetaire beleid tot nu toe dit jaar. Secundaire rapporten zoals die over de vacatures en de wekelijkse uitkeringsaanvragen leken hier wel op te wijzen, maar dat is lang niet genoeg om de Fed van zijn koers af te brengen. Gezien de terugval van de energieprijzen zal de headline-inflatie in het CPI-rapport van deze week waarschijnlijk meevallen, maar het kerncijfer is het belangrijkst. Lastigere inflatiecomponenten als huisvesting stijgen nu tot iets onder de 10% en zullen deze belangrijke indicator waarschijnlijk ruim boven de 6% houden.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL