Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Stijging dollar na slechte inflatiecijfers, obligatierentes schieten omhoog

( Leestijd: 3 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

20 september 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het was een vervelende verrassing voor de Federal Reserve: het inflatiecijfer van vorige week was hoger dan verwacht. De prijsdruk blijkt dus toch niet te verminderen.

N
a dit nieuws schoten de rendementen op Amerikaans schatkistpapier omhoog: ze staan nu bijna op een niveau van 3,5% – het hoogste sinds 2011. Risicoactiva kregen ervan langs. De dollar steeg scherp ten opzichte van elke andere grote valuta, vanwege de hogere rendementen op obligaties en kapitaalstromen naar veilige havens. Bij de G10 deden commodityvaluta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar het het slechtst, terwijl de Zwitserse frank en de Japanse yen vorige week vorige week vrijwel niet bewogen ten opzichte van koning dollar. De euro hield (relatief gezien) opvallend goed stand. De koers van de munt werd gesteund door de successen van het Oekraïense leger en door het feit dat de energiecrisis in Europa lijkt af te zwakken.

Deze week staan de bijeenkomsten van centrale banken centraal. De belangrijkste is die van de Federal Reserve aanstaande woensdag, maar ook de centrale banken van Zweden (dinsdag) en Japan, het VK, Zwitserland en Noorwegen (donderdag) komen bijeen. Verwacht wordt dat ze allemaal, met uitzondering van de Bank of Japan, hun rentes flink zullen verhogen en hun boodschap ‘hawkish’ zal zijn. Zowel van de Fed als van de Bank of England worden grote renteverhogingen verwacht (respectievelijk 75 en 50 basispunten). Ze zullen hawkish blijven en de markten ervan verzekeren dat hun volle aandacht gericht is op het onder controle brengen van de inflatie. Op dit moment stort de koers van elke munt waarschijnlijk meteen in als de betreffende centrale bank zich niet hawkish opstelt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er was vorige week weinig macro-economisch nieuws in de eurozone, maar de prijzen van aardgas en elektriciteit wezen erop dat de energiecrisis in Europa mogelijk afneemt. Dit alles versterkte de koers van de euro, ten minste relatief gezien. Waarschijnlijk zal de bijeenkomst van de Federal Reserve deze week bepalend zijn voor de euro, of in ieder geval tot vrijdag, want dan verschijnen de belangrijke PMI-indicatoren voor economische activiteit. De verwachtingen zijn behoorlijk laag, dus voor een positieve verrassing is niet zoveel nodig. De ECB-vertegenwoordigers die tijdens de open dag van de Bundesbank spreken, houden waarschijnlijk de hawkish toon aan waarvoor die instelling kort geleden heeft gekozen, zodat de opwaartse druk op de rentes, en misschien ook op de euro, blijft bestaan.

GBP

Het Britse pond had opnieuw een moeilijke week. De munt leed onder de algehele rally van de dollar, maar ook onder een heel zwak rapport over de detailhandelsverkopen, waaruit bleek dat de inflatiepiek tot een daling van de hoeveelheid daadwerkelijk verkochte goederen leidt. Gezien de hoge inflatie en de nog steeds krappe arbeidsmarkt zijn verdere renteverhogingen door de Bank of England onvermijdelijk, maar handelaren zullen goed luisteren naar de mededelingen die het MPC na dit besluit doet. Vrijdag verschijnen de flash-PMI-indicatoren voor economische activiteit in september. Dit is voor het pond de laatste gebeurtenis in een drukke week.

USD

Het inflatierapport was duidelijk slecht, waardoor de Federal Reserve onder druk blijft staan om de rente deze week opnieuw fors te verhogen, met 75 basispunten. De markten prijzen op dit moment zelfs een kans van 20% in op een ongekende verhoging van 100 basispunten. Eerder aanwijzingen dat de druk op de kerninflatie begon af te nemen, zijn van tafel. Deze belangrijke indicator lijkt zich een rond een torenhoog niveau van 6% te stabiliseren. Op dit moment wordt verwacht dat de federal funds rate maximaal 4,5% wordt. De rally van de dollar was natuurlijk te verwachten, maar let erop dat de verwachtingen voor de bijeenkomst van woensdag zo hooggespannen zijn dat zelfs de kleinste teleurstelling tot een behoorlijke sell-off van de dollar kan leiden.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL