Koersherstel Europese valuta door ‘hawkish’ ECB en terreinwinst Oekraïne
( Leestijd: 5 min. )
- Terug naar alle blogs
- Latest
Na de forse renteverhoging van 75 basispunten door de ECB en de ‘hawkish’ uitspraken van de gebruikelijke ‘bronnen bij de ECB’ schoot de koers van de gemeenschappelijke munt omhoog ten opzichte van de meeste van zijn wereldwijde tegenhangers. Alle andere Europese valuta gingen mee omhoog.
De belangrijkste gebeurtenis wordt deze week ongetwijfeld het Amerikaanse inflatierapport van augustus, dat dinsdag verschijnt. Het is vrijwel zeker dat het headlinecijfer opnieuw een terugval zal laten zien, nu de energieprijzen wat tot rust komen. Het gaat echter om het kerncijfer, dat lastiger is. Wat het ook wordt, de forse ‘hawkish’ draai van de Fed betekent dat er volgende week hoogstwaarschijnlijk opnieuw een mega-renteverhoging van 75 basispunten komt. De bijeenkomst van de Bank of England, die deze week zou plaatsvinden, is in verband met het overlijden van de Britse koningin verschoven naar volgende week. Er staat daardoor weinig marktschokkend nieuws op de agenda – behalve de inflatie.

Belangrijke valuta in detail
EUR
De ECB heeft gekozen voor de forse renteverhoging van 75 basispunten die wij al voorzichtig hadden genoteerd. De persconferentie van voorzitter Lagarde was zoals gewoonlijk warrig, maar ‘bronnen bij de ECB’ lieten achteraf weten dat een ‘hawkish’ draai was gemaakt. Dit nieuws zorgde voor een scherpe stijging van zowel de koersen als de euro. In september valt opnieuw een verhoging van 75 basispunten te verwachten. Wij denken nog steeds dat het ingeprijsde eindniveau van minder dan 2,5% voor de ECB-rentes veel te laag is. De industriële productiecijfers die deze week bekend worden gemaakt gaan over de maand juli en zijn dus te oud om veel invloed op de markt te hebben. Het Amerikaanse CPI-rapport (dinsdag) zal daarom ook voor de euro de belangrijkste gebeurtenis worden.
GBP
Het overlijden van Hare Majesteit de Koningin beheerste vorige week in het VK het nieuws, maar dit had natuurlijk niet veel invloed op de markten. Het Britse pond deed mee aan de algehele Europese rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar wist de euro niet helemaal bij te houden. Deze week schenken we bijzondere aandacht aan het arbeidsmarktrapport, dat dinsdag verschijnt. We verwachten dat het opnieuw op alle onderdelen een sterk rapport wordt (banengroei, aantal uitkeringsaanvragen, lonen). Het rapport zou onze stelling moeten bevestigen dat de consument, die door de volledige werkgelegenheid en de besparingen tijdens de pandemie sterk staat, in de komende maanden waarschijnlijk de belangrijkste pijler van de Britse economie zal zijn.
USD
De Amerikaanse ‘second-tier’ cijfers bevestigden ons idee dat de economie vaart houdt. De ISM-index voor de niet-verwerkende sector, die het sentiment aangeeft, was een opwaartse verrassing. Het beeld dat de werkgelegenheidscijfers geven, wordt hierdoor bevestigd. De rentestijgingen in de VS liepen echter achter bij de stijgingen elders, waardoor de dollar onder druk stond. Iedereen kijkt nu uit naar de inflatiecijfers van dinsdag. Het kerncijfer, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit, wordt het belangrijkst. Op jaarbasis vertoont deze indicator sinds een paar maanden en licht dalende trend, maar voor de Federal Reserve blijft hij onaanvaardbaar hoog. Als hier verandering in komt, zou dat voor de centrale bank heel slecht nieuws zijn. De verwachte eindwaarde voor de daggeldrente in de VS, die nu rond de 4% schommelt, zou moeten worden herprijsd.
Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?
Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.