🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Bbp daalt, rendementen en dollar omlaag door vrijblijvende reactie Federal Reserve

( Leestijd: 3 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

1 augustus 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Strikt technisch gezien is de Amerikaanse economie nu in een recessie beland. De renteverhogingen van de Federal Reserve worden nu van bijeenkomst tot bijeenkomst bepaald en zijn volledig afhankelijk van de inflatie en de arbeidsmarktcijfers.

D
it besef zorgde in de VS voor een scherpe daling van de rendementen, wat vervolgens de dollar onderuit haalde ten opzichte van bijna elke belangrijke valuta ter wereld. De euro was een verrassende uitzondering: die heeft het nog steeds moeilijk door de langzame maar gestage beperking van de gasstroom uit Rusland. De koplopers van vorige week waren Latijns-Amerikaanse commodityvaluta, onder aanvoering van de Braziliaanse real, die ten opzichte van de dollar bijna 6% steeg.

Nu zowel de Federal Reserve als de ECB hun ‘forward guidance’ feitelijk over boord hebben gegooid, zijn renteverhogingen door centrale banken meer dan ooit afhankelijk van de cijfers. Alle aandacht zal daarom uitgaan naar het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport, dat vrijdag verschijnt. De arbeidsmarkt blijkt voorlopig opvallend goed bestand te zijn tegen de stagnatie van de economie. Van de Bank of England, die donderdag bijeenkomt, wordt opnieuw een renteverhoging van 50 basispunten verwacht. Ook deze bank zal waarschijnlijk minder nadruk gaan leggen op expliciete forward guidance, of zal deze compleet afschaffen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De inflatie in de eurozone was opnieuw een opwaartse verrassing. Dit bevestigt wat wij al verwachtten, namelijk dat de renteverhogingen van de ECB nog veel verder moeten gaan dan de rentemarkten tot nu toe willen aannemen. De inflatiecijfers werden echter overschaduwd door het nieuws dat de gasstroom uit Rusland blijft afnemen en door de aankondiging van verschillende vraagbeperkende maatregelen. Positief voor de euro is dit alles natuurlijk niet. Deze week wordt een vakantieweek met weinig nieuws. Handelaren kijken uit naar het Economisch Bulletin van de ECB van aanstaande donderdag, in de hoop meer te weten te komen over de plannen van de centrale banken voor verdere renteverhogingen.

GBP

Het Britse pond blijft grotendeels de koersen van risicoactiva volgen. Door de aandelenrally van vorige week kwam de munt bovenaan de G10-ranglijst te staan, met een ruime voorsprong op zowel de dollar als de euro. Voor het pond draait nu alles om de bijeenkomst van de Bank of England, die aanstaande donderdag plaatsvindt. De rentemarkten waren vrijdag na marktsluiting bijna gelijk verdeeld tussen een renteverhoging van 25 basispunten en een van 50 basispunten. Dit betekent dat we er al op kunnen rekenen dat en de handel donderdag volatiel zal zijn. Volgens ons zal het voor het MPC lastig worden om de ‘hawkish’ trend onder de centrale banken van de G10 te trotseren. Wij verwachten een grotere rentesprong, en een rally van het Britse pond als ‘bijwerking’.

USD

De cijfers maken duidelijk dat de Amerikaanse economie nu twee kwartalen achter elkaar ietsje is gekrompen, maar wij zouden het huidige economische klimaat niet ‘recessionair’ willen noemen. De ongebruikelijke combinatie van stagnerende groei, volledige werkgelegenheid en hele hoge inflatiedruk heeft de Fed bij zijn bijeenkomst van donderdag ertoe gebracht om in feite alle forward guidance de schappen en aan te kondigen dat verdere renteverhogingen afhankelijk zullen zijn van de cijfers. De loon- en inflatiecijfers van vrijdag maakten duidelijk dat de inflatie nog steeds niet afneemt naar wenselijke niveaus en de hoge loonkostenindexcijfers (ECI, Employment Cost Index) wijzen er steeds duidelijker op dat zich een loon-prijsspiraal aan het ontwikkelen is. Gezien dit alles denken wij dat de markten te optimistisch zijn met hun verwachting dat de Fed de rente maximaal tot iets onder de 3,25% zal verhogen.

De markten wachten nu op het Amerikaanse ‘non-farm payroll report’ van vrijdag, het banenrapport exclusief de agrarische sector. Er wordt opnieuw een maand met een gezonde banengroei verwacht, tegen een achtergrond van volledige werkgelegenheid. Wij richten onze aandacht op de looncijfers, om te zien of er inderdaad sprake is van de hierboven genoemde wisselwerking tussen hogere prijzen en hogere lonen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL