Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Volatiliteit volop terug door ‘hawkish’ Fed

( Leestijd: 3 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 mei 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De rentetarieven lopen overal sterk en snel op. De markten kunnen de gevolgen daarvan nauwelijks nog negeren.

O
p de aandelenmarkten leidde de renteverhoging van 50 basispunten door de Fed tot een opluchtingsrally, maar die duurde niet lang. Al de volgende dag was de neerwaartse trend terug. De aandelenmarkten sloten de week af op het laagste niveau sinds eind 2020. Vooral de dollar en – minder voorspelbaar – de euro profiteerden van de vlucht naar veiligheid. Bij de euro kwam dit doordat de ECB nu eindelijk zijn streven om de inflatierealiteit te negeren lijkt te gaan opgeven.

Deze week zal de aandacht uitgaan naar de inflatie in de VS in april. Elk teken dat op een nieuwe piek in de inflatiedruk wijst, kan een scherpe tegentrend veroorzaken in de vorm van een sell-off van de dollar en de rentes. Beide zijn nu al een tijdje aan het stijgen. De euro zou verder gesteund kunnen worden door de ‘hawkish’ opmerkingen van ECB-vertegenwoordigers, die zich beginnen te realiseren hoe ver ze inmiddels achter de curve lopen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De euro ging vorige week tegen de algemene valutatrend in en wist zelfs wat winst te behalen op de Amerikaanse dollar. Dit kwam ongetwijfeld door de uitspraken van ECB-vertegenwoordigers, die er alle op wezen dat een renteverhoging in juli in kannen en kruiken is en dat ook in juni deze mogelijkheid bestaat. Daarnaast speelde de marktpositionering een rol. Die wordt steeds overstrekter, de euro wordt inmiddels als ‘one-way bet’ gezien en beleggers staan steeds verder short. Wij verwachten dat ECB-vertegenwoordigers, onder wie voorzitter Lagarde, dit woensdag opnieuw zullen benadrukken. Dit zou kunnen bijdragen aan een stabilisatie van de euro.

GBP

De Bank of England kwam alwéér met een negatieve verrassing voor het Britse pond. Zoals verwacht verhoogde men vorige week de rente, maar de boodschap was buitengewoon somber: er komt stagflatie in het VK, de inflatie zal verder stijgen en het land zal later dit jaar een recessie ingaan. De koers van het pond daalde sterk en de munt eindigde de week ver onderaan het lijstje van belangrijke valuta. Dit staat in scherp contrast met de stabiliteit van de euro. De boodschap was volgens ons té negatief. De bbp-cijfers van deze week zouden nog steeds redelijk positief moeten zijn, wat het pond zou moeten steunen. Die is inmiddels de goedkoopste G10-valuta, wellicht na de Japanse yen.

USD

Even was er opluchting bij de markten: voorzitter Powell leek woensdag na de bijeenkomst van de Federal Reserve een renteverhoging van 75 basispunten voorlopig van tafel te halen. Toch gingen de koersen van risico-activa en Amerikaanse staatsobligaties al snel weer de andere kant op. Ze hervatten ze hun scherpe sell-off al de volgende dag. De meeste technologie-aandelen en favoriete speculatieve aandelen kregen er de rest van de week van langs. Het banenrapport van vrijdag bevatte dezelfde boodschap als de banenrapporten van de afgelopen maanden: er is (vrijwel) volledige werkgelegenheid in de VS, een vergroting van de beroepsbevolking zal niets meer opleveren en de lonen blijven nog steeds achter bij de prijzen. Het nieuwste rapport zou voor de Fed min of meer een sprankje hoop moeten zijn. Als het CPI-rapport van aanstaande woensdag er ook maar enigszins op wijst dat de prijsdruk piekt (zoals de markten verwachten), dan kunnen de staatsobligatiemarkten mogelijk even op adem komen en kan de aanhoudende rally van de dollar gaan haperen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL