Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

‘Dovish’ toespraak Powell geeft dollar geen oppepper

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

31 augustus 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De belangrijkste gebeurtenis van vorige week was, zoals verwacht, de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De algemene toon van Powell’s toespraak was ‘dovish’. Dit duidt erop dat de Fed-voorzitter zich niet van zijn stuk laat brengen door de recente inflatiepiek.

H
ij maakt geen haast om de monetaire accommodatie te beëindigen en al helemaal niet om de rentes te verhogen. De koersen van de meeste grote valuta stegen hierdoor ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Behalve een daling van de dollar volgde ook een stijging van de risicoactiva, waarbij de aandelen en de commodity’s zoals gewoonlijk vooropliepen. De valuta uit opkomende markten profiteerden van de toespraak.

Hoewel Powell onmiskenbaar ‘dovish’ was, bevestigde hij wel de marktverwachting dat de Fed nog voor het einde van het jaar zal beginnen met de afbouw van het opkoopprogramma voor obligaties. De timing en het tempo daarvan zullen afhankelijk zijn van de inflatie, de arbeidsmarktcijfers en de discussie die binnen de Fed zal worden gevoerd – en die volgens ons binnenkort feller zal worden. Het Amerikaanse banenrapport van deze week wordt bepalend voor de uitkomst van de septemberbijeenkomst van het FOMC. Ook de flash-inflatiecijfers voor de eurozone, die dinsdag verschijnen, zullen de markten beïnvloeden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De sterke PMI-cijfers uit de eurozone bevestigden onze visie dat die economie veerkrachtig blijft en dat de deltavariant tot nu toe niet veel invloed heeft op het sterke herstel van de economie. We verwachten dat de inflatoire spanningen die nu in de VS te zien zijn, met enige vertraging ook in de eurozone zullen optreden, door de energieprijzen en de verstoringen in de toeleveringsketen. Dinsdag wordt het flash-inflatiecijfer van augustus bekendgemaakt. Dit zou boven de 4% kunnen uitkomen – de hoogste waarde sinds decennia. Wel zal het lastig te bepalen zijn in hoeverre dit het effect is van echte kostendruk of van eenmalige gebeurtenissen zoals het einde van de btw-verlagingen in Duitsland.

GBP

De PMI-indicatoren voor de economische activiteit vielen tegen, vooral wat de dienstensector betreft. Toch tilden de markten hier niet zwaar aan. De consensus lijkt te zijn dat het VK door de hoge vaccinatiegraad en de positieve post-pandemische cijfers beter bestand is tegen de deltavariant. Er staat deze week weinig economisch nieuws of beleidsnieuws op de agenda, dus de koers van het Britse pond zal ten opzichte van de Amerikaanse dollar waarschijnlijk de koers van de euro volgen.

USD

Powell blijft dus ‘dovish’, maar andere leden van het FOMC lijken minder ontspannen te reageren op de onbalans tussen vraag en aanbod en de inflatiedruk die daardoor is ontstaan. Het is nu een kwestie van tijd voordat de afbouw van het opkoopprogramma wordt aangekondigd, en daarom is elk gegevenspunt dat iets over de inflatie of de arbeidsmarkt zegt, extra belangrijk. Het banenrapport van augustus is deze week dan ook de belangrijkste gebeurtenis voor de valutamarkten. Er wordt opnieuw een sterke banengroei en een daling van het werkloosheidspercentage verwacht.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL