Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar sterk gestegen door ‘hawkish’ notulen Fed, bezorgdheid over coronamaatregelen

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

23 augustus 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Overal ter wereld zijn de markten nerveus over de mogelijke gevolgen van een voortzetting van de coronabeperkingen. De dollar profiteerde daar vorige week van.

D
e consensus leek te zijn dat het effect op de groeiverwachtingen in de VS verhoudingsgewijs milder wordt dan elders, en dat was een voordeel voor de greenback. Ook de ‘hawkish’ toon van de notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve, die erop lijkt te wijzen dat een geleidelijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen al in 2021 mogelijk is, droeg een steentje bij. De grote verliezers waren vorige week de commodityprijzen en de koersen van commodity-afhankelijke valuta als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar.

De markten zullen hun aandacht nu richten op de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, die donderdag begint, en op een stroom economische publicaties uit de VS en de eurozone. We verwachten dat de Fed, als men iets zegt over de tijdsplanning van een beleidsverkrapping, zal laten doorschemeren dat de stimuleringsmaatregelen vanaf eind 2021 geleidelijk worden afgebouwd. De belangrijkste publicaties zijn de PMI’s voor augustus uit de eurozone (maandag) en het PCE-inflatierapport uit de VS (donderdag).

Man with briefcase

Belangrijke valuta in detail

EUR

Ook in de eurozone zien we bij de PMI-indices (maandag) weinig ruimte voor een marktschokkende verrassing. De notulen van de ECB-bijeenkomst van juli zijn belangrijker. Zelfs de kleinste aanwijzing daarin dat men ‘hawkish’ is over de verbeterde economische vooruitzichten en de stijgende inflatie zou de euro een oppepper kunnen geven. Ook zou de munt kunnen profiteren van de gunstige beleggerspositionering en de huidige, relatief lage koers.

GBP

De inflatie was in juli veel lager dan verwacht. Dit is opnieuw een teken dat de hoogte van de inflatiepiek in de verschillende economische gebieden aanzienlijk zal verschillen. De ‘doves’ (duiven) binnen de Bank of England komen door dit nieuws sterker te staan. Het Britse pond reageerde met een koersdaling ten opzichte van zowel de dollar als de euro. De PMI-indices voor economische activiteit vormen deze week het belangrijkste nieuws. De markten verwachten opnieuw een heel goed cijfer, dat een snel economisch herstel in het VK bevestigt. Er is dus weinig ruimte voor een positieve verrassing, die de koers van het pond zou steunen.

USD

De notulen van de afgelopen bijeenkomst van de Federal Reserve waren ‘hawkisher’ dan de markten hadden verwacht. Het lijkt aannemelijk dat de Fed nog voor het einde van het jaar met de afbouw van zijn kwantitatieve verruimingsprogramma begint. Wij verwachten nu dat dit in september wordt aangekondigd en dat men het tijdens het gebabbel in Jackson Hole zal laten doorschemeren. We hebben onze korte- en middellangetermijnprognoses voor de dollar op deze verwachting afgestemd. Als de PCE-inflatiecijfers (deze week) en het banenrapport (volgende week) goed zijn, staat niets deze maatregel meer in de weg. De vraag is natuurlijk wel of dit voldoende zal zijn om de koers van de dollar verder op te drijven, gezien het grote verschil in inflatie dat tussen de VS en andere grote ontwikkelde economische gebieden en landen begint te ontstaan.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL