Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties dalen – beleggers bang voor COVID-golf

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

12 juli 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Voor de G10-valutamarkten was het een vrij rustige week, maar elders was heel wat aan de hand.

B
ezorgdheid over de nieuwe varianten van het coronavirus en de gevolgen daarvan voor de economische groei zorgde ervoor dat de correctie van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties versnelde. Afgelopen woensdag bereikte deze correctie een piek: er leken paniekaankopen plaats te vinden. Die namen echter later in de week weer af. Verder had deze volatiliteit niet veel effect, hoewel de Latijns-Amerikaanse valuta hard getroffen werden door de angst voor het coronavirus.

Deze week is volgens ons het Amerikaanse inflatierapport van juni, dat dinsdag verschijnt, het belangrijkste gegevenspunt. Wij verwachten dat het headlinecijfer boven de 5% blijft en het kerncijfer boven de 4%. De rendementen op schatkistpapier zijn heel hoog en zouden dus binnenkort moeten gaan dalen, maar wij zijn daar niet zo zeker van. Een ander belangrijk aandachtspunt voor de markten wordt de halfjaarlijkse verklaring die Fed-voorzitter Powell woensdag – na de publicatie van het inflatierapport – voor het Amerikaanse Congres aflegt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De bijstellingen van de voorlopige PMI-indicatoren bevestigen onze optimistische kijk op het economisch herstel in Europa grotendeels. Een andere belangrijke ontwikkeling was de strategische herziening van het ECB-beleid. De ECB zegt nu een ‘symmetrisch inflatiedoel’ van ongeveer 2% te hebben. De praktische betekenis hiervan voor het beleid moet echter nog uitgewerkt worden, dus de mededeling had weinig effect op de markt. Er staat deze week niet veel interessants op de agenda. Reken erop dat de handel in de euro bepaald zal worden door gebeurtenissen in de VS, en dan vooral door de inflatiecijfers van juni en de verklaring van Fed-voorzitter Powell voor het Congres.

GBP

In het VK was de groei van het bbp in mei een beetje zwakjes, maar de markten reageerden nauwelijks op dit achterlopende gegevenspunt. Het besluit om de coronamaatregelen met ingang van 19 juli daadwerkelijk op te heffen was actueler nieuws. Dit zal de koers van het Britse pond in de komende maanden ondersteunen. Deze week zullen we het inflatierapport, dat woensdag verschijnt, goed bestuderen. Een opwaartse verrassing kan de mogelijkheid in beeld brengen dat het monetaire beleid eerder wordt aangescherpt dan verwacht – wat goed nieuws zou zijn voor het pond.

USD

Er waren vorige week geen marktschokkende cijfers, en dus bepaalden de scherpe bewegingen op de markt voor staatsobligaties het nieuws. Het herstel van de rendementen in de tweede helft van de week wijst erop dat deze bewegingen meer te maken hadden met het gladtrekken van posities en het afdekken van short-posities dan met een fundamentele heroverweging van de macro-economische vooruitzichten.

Iedereen kijkt nu uit naar het inflatierapport van dinsdag. Wat de inflatiedruk betreft – die tot de hoogste inflatieniveaus in decennia heeft geleid – verwachten economen nog géén noemenswaardige adempauze. Wij zien langzamerhand geen verband meer tussen de feitelijke inflatiecijfers en de uiterst lage rente op staatsschulden in alle ontwikkelde landen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.


Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL