Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Rally dollar, dunne handel in aanloop naar feestdag in VS

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

5 juli 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De handel in risicoactiva wilde de hele week maar niet op gang komen.

D
e koersen van Amerikaanse aandelen waren robuust en bereikten opnieuw recordhoogtes. De rendementen daalden, en in deze nogal ongebruikelijke omgeving deed de Amerikaanse dollar het vrij goed: aan het einde van de week stond de koers van de munt hoger ten opzichte van alle belangrijke tegenhangers. Zelfs de pullback (koersterugval) na de publicatie van het sterke Amerikaanse banenrapport vrijdag deed niets af aan de prestatie van de dollar. De commoditykoersen herstelden zich volledig van de recente lichte pullback en bereikten een nieuw vijfjaarrecord, maar hier werd opvallend weinig aandacht aan besteed. Voor de valuta uit opkomende markten is dit in het algemeen goed nieuws.

Deze week zijn er in de grote economische regio’s vrij weinig cijferpublicaties. In de VS wordt Onafhankelijkheidsdag (Fourth of July) gevierd, waardoor de wereldwijd dunne handel deze week ook nog eens verkort wordt. We verwachten daarom geen grote verrassingen of marktvolatiliteit. De aandacht van de handel zal verschuiven naar minder belangrijke economische publicaties zoals de nationale industriële productie in de landen van de eurozone, en misschien ook naar de vaccinatievoortgang in de opkomende markten die op dit gebied nog een achterstand hebben.

World currencies in holding pattern ahead of US Thanksgiving holiday

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er komen nog steeds vrij sterke economische cijfers uit de eurozone, maar in juni blijkt de inflatie – na de rebound in mei – iets te zijn gedaald: het headlinecijfer was 1,9% en het kerncijfer 0,9%. De lukrake opheffing van de lockdowns in diverse landen betekent dat er inhaalvraag is die nog niet in dezelfde mate als in de VS is vrijgekomen. Wij denken dat de euro zijn recente verliezen in de komende weken gaat inlopen – voor zover de recente zwakte samenhangt met de bezorgdheid over de deltavariant. Deze week verschijnen nauwelijks reguliere macro-economische cijfers.

GBP

Uit het VK kwam vorige week nauwelijks noemenswaardig nieuws, met uitzondering van de jaarlijkse stijging van de huizenprijzen, die weer in de dubbele cijfers liep. Dit laatste komt door de combinatie van een toegenomen vraag naar woonvastgoed buiten de stedelijke centra, die door de coronacrisis is ontstaan, en een uiterst stimulerend monetair beleid. Vrijdag verschijnen de maandelijkse bbp-groeicijfers van mei. Deze zullen een actueler beeld geven van het effect van de herstart op de dienstensector. Volgens ons is de bezorgdheid over de deltavariant van het coronavirus overdreven, want deze heeft heel weinig gevolgen voor het aantal sterfgevallen en voor de oudere bevolking, die in het algemeen kwetsbaarder is, maar inmiddels is gevaccineerd. Wij denken daarom dat het Britse pond een kans heeft om het in de afgelopen weken verloren terrein terug te winnen.

USD

Het Amerikaanse banenrapport van juni kan het beste worden omschreven als ‘wisselend tot sterk’. De institutionele enquête maakte duidelijk dat netto 850.000 banen zijn gecreëerd – een hoger cijfer dan de markt had verwacht. Het parallelle huishoudensonderzoek was echter minder ‘bullish’: de werkloosheid is iets gestegen en er zijn geen aanwijzingen dat de knelpunten in het arbeidsaanbod worden opgelost. Na het verschijnen van dit rapport werd de dollar iets zwakker, maar het is in dit geval lastig om de gedachten van de markt te lezen. Deze week vormen de notulen van de junibijeenkomst van de Federal Reserve het belangrijkste nieuws. Ze moeten de hoognodige duidelijkheid verschaffen over de ‘hawkish’ ommezwaai die de Fed in juni lijkt te hebben gemaakt.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.


Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL