Ons afgelopen webinar over de internationalisering van de RMB gemist? Bekijk hier de webinar terug

Trend van 2021 blijven aanhouden, risicoactiva én rendementen stijgen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 February 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

In de VS, waar de week door de feestdag wat korter was, zagen we opnieuw dezelfde markttrends die er al vanaf het begin van het jaar zijn.

S
taatsschulden gingen in de uitverkoop en beleggers moeten rekening houden met opbrengsten die ruim onder de inflatieverwachting liggen, zelfs nu de inflatiedruk stijgt. Intussen stegen wereldwijd de meeste koersen van financiële activa, maar niet allemaal even hard: de rally’s van aandelen waren bescheiden, terwijl de commodityprijzen omhoog blijven vliegen. Ook de bewegingen van de valutakoersen waren wisselend, hoewel de meeste risicovolle valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar rallyden. Het Britse pond en de commodity-valuta deden het in de G10-landen goed en de Chileense peso bleef door de sterk stijgende koperprijzen fors rallyen.

Deze week staat de halfjaarlijkse verklaring voor het Amerikaanse Congres van Federal Reserve-voorzitter Powell centraal. We verwachten dat Powell uiterst ‘dovish’ zal blijven en zijn boodschap van de afgelopen weken zal herhalen. We zijn benieuwd of de groeiende bezorgdheid over de inflatie in de vragen naar voren zal komen. In de economische publicaties van deze week zal de inflatie in ieder geval centraal staan. In de eurozone verschijnt woensdag de eerste raming (‘flash estimate’) van de consumentenprijsindex, en de in de VS krijgen we vrijdag de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed, de PCE-index (Personal Consumption Expenditures). Wij denken dat bij beide ruimte is voor een opwaartse verrassing.

GBP

De vaccinatiecijfers blijven positief en de angst voor verstoring van het economisch leven door brexit verdwijnt steeds meer naar de achtergrond – en dus blijft de koers van het pond stijgen. Ook de PMI-indices voor economische activiteit van vorige week waren positief. Ze waren veel sterker dan verwacht en lijken erop te wijzen dat de economie zich sneller dan verwacht van de lockdowns herstelt. De werkgelegenheidscijfers van deze week zijn mosterd na de maaltijd en zullen waarschijnlijk niet veel invloed op de markten hebben. We verwachten dat de munt even tijd neemt om op adem te komen na de scherpe stijging in de afgelopen weken.

 

EUR

Achter de lichte verbetering van de PMI-indices van februari verbergt zich een tweedeling tussen de bloeiende productiesector en de dienstensector, die nog steeds worstelt met de vrijwel overal ingestelde lockdowns. De diensten-PMI zal zich volgens ons vanaf begin volgende maand beginnen te herstellen, als de lockdowns overal op het Europese vasteland versoepeld worden. Deze week wordt het flashrapport over de inflatie in februari de belangrijkste gebeurtenis. Het sterke herstel van het kerncijfer in januari, van 0,2%, de laagste waarde ooit, naar 1,4% jaar-op-jaar, zou toegeschreven kunnen worden aan eenmalige factoren, maar als deze stijging doorgaat, zal steeds moeilijker te ontkennen zijn dat inflatiedruk ontstaat.

 

USD

De vaccinatievoortgang in de VS werd even vertraagd door de stroomstoringen in Texas, maar de aantallen nieuwe besmettingen blijven opvallend sterk dalen. Het belangrijkste nieuws waren in de VS echter de ongelooflijk sterke detailhandelsverkopen in januari, en de aanhoudende ‘back-up’ bij schatkistpapier (stijgende rendementen, dalende prijzen). Dit zijn tekenen dat de economie zich sterk herstelt en inflatiedruk ontstaat. De Federal Reserve kijkt met een coulante, starende blik toe en er mogen nog meer budgettaire stimuleringsmaatregelen worden verwacht. Wij vinden het veelzeggend dat, hoewel de reële rendementen op schatkistpapier nu de stijging van de nominale rendementen beginnen te volgen, de Amerikaanse dollar tot nu toe nog niet noemenswaardig van de ontwikkelingen heeft weten te profiteren. Zowel de rentes als de valutamarkten zullen volgens ons hun patroon vasthouden in afwachting van de PCE-inflatiecijfers – de belangrijkste cijfers van deze week, die vrijdag bekend worden gemaakt.

 

DEEL