Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Euro naar nieuwe recordhoogtes tegenover dollar door optimisme over herstel in EU

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

27 July 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De belangrijkste ontwikkeling op de valutamarkten blijft de zwakte van de dollar, die overal te zien is.

D
e koers van de greenback daalde ten opzichte van elke belangrijke tegenhanger. Deze beweging is opvallend, want trends die normaal gesproken ‘bearish’ voor de dollar zijn, waren er niet. De koersen van risicoactiva daalden, en de renteverschillen tussen de VS en andere landen veranderden nauwelijks. Marktstrategen lijken de zwakte van de dollar toe te schrijven aan de euforie rond het akkoord over de goedkeuring van het EU-herstelfonds, maar dat verklaart niet waarom de koers van de dollar ten opzichte van andere valuta – inclusief die van opkomende markten – daalde. Wij denken nog steeds dat dit (in ieder geval gedeeltelijk) komt door de twijfels aan het bestuur en de staatsmacht in de VS, die versterkt worden door de slechte aanpak van de COVID-19-pandemie. Wat de reden ook is, de euro bereikte ten opzichte van de dollar het hoogste niveau sinds september 2018. Op het moment van schrijven zit de munt in de vroege Aziatische handel weer in een scherpe rally.

Deze week is er volop nieuws, zowel op economisch als politiek gebied. De Federal Reserve komt woensdag bijeen, en de boodschap die men uitzendt zal doorslaggevend zijn voor de Amerikaanse dollar. Vrijdag komen er veel cijfers uit de eurozone: het bbp van het tweede kwartaal en de flash-inflatiecijfers van juli verschijnen tegelijkertijd. Vooral de bbp-cijfers zijn van belang als eerste complete graadmeter voor de schade die de pandemie aan de economie van de eurozone heeft aangericht.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Net als in het VK overtroffen de PMI-indices voor economische activiteit alle verwachtingen, waarbij vooral de rebound van de dienstverlening veel sterker was dan verwacht. Dit leidde tot optimisme, bovenop de euforie over de goedkeuring van het herstelpakket voor de economie van de EU – een fundamentele verandering in de aanpak van deze crisis door de EU ten opzichte van de vorige. De markten reageerden enorm positief op beide ontwikkelingen: de koers van de euro steeg ten opzichte van alle belangrijke niet-Europese valuta wereldwijd. De bbp-cijfers van het tweede kwartaal van deze week zullen naar verwachting een meedogenloze, tweecijferige krimp ten opzichte van het vorige kwartaal laten zien. De recente rally van de euro verloopt in een razend tempo en de long posities van speculatieve beleggers in de gemeenschappelijke munt worden steeds ongemakkelijker. Deze cijfers kunnen dus wel eens een reden worden om winst te nemen, wat de stijging van de koers van de euro zou onderbreken.

GBP

Het economische nieuws was goed en het Britse pond boekte belangrijke winst ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar bij de brexit-onderhandelingen bleef elk teken van voortgang uit. Het pond kon daardoor de heftige rally van de euro niet bijhouden. Deze week staat er in het VK – anders dan aan de andere kant van het Kanaal en de Atlantische Oceaan – op macro-economisch gebied weinig op de agenda. We verwachten daarom dat het pond de bewegingen van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar grotendeels zal volgen.

Afbeelding 1: UK Retail Sales (2015 – 2020)

Bron: Refinitiv Datastream Date: 27/07/2020

USD

De COVID-19-cijfers in de VS verschillen steeds sterker van die in Europa, en de Amerikaanse dollar lijdt hieronder. Op korte termijn is het probleem dat de economie van de eurozone zich waarschijnlijk sneller zal herstellen. Cruciaal is hierbij de perceptie van consumenten en bedrijven dat de pandemie onder controle is, en de eurozone lijkt wat dit betreft vooralsnog in het voordeel te zijn. Op langere termijn kan een veranderende perceptie van de institutionele kwaliteit en de staatsmacht in de VS de rol van de dollar als reservemunt aantasten. 62% van alle geldreserves ter wereld wordt in dollars aangehouden en slechts 20% in euro’s. Als deze percentages dichter bij elkaar komen, kan dat de greenback aanhoudende tegenwind opleveren. De koers van de dollar is heel snel gedaald en veel speculanten gaan nu short in de munt. Het zou ons niet verbazen als er op korte termijn een opleving komt.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL