Houd uw computer veilig

( Leestijd: 10 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 June 2020

Auteur
Sophie Scheltema

Marketing Executive Benelux

Bij Ebury zien wij vaak dat onze klanten het slachtoffer worden van fraude als gevolg van nep-e-mailaccounts.

W
e hebben allemaal wel eens met computerbeveiliging te maken gehad, dus de volgende observaties bieden u mogelijk geen nieuwe oplossingen, maar zijn bedoeld om u eraan te herinneren dat het up-to-date houden van uw antivirussoftware en het instellen van sterke wachtwoorden voor uw online accounts niet langer voldoende is .

Als u vermoedt dat uw computer of e-mailaccounts zijn gehackt, neem dan contact op met uw IT-afdeling of een cybersecurity-professional om de kwestie te verhelpen.

Wij geven hieronder een paar tips over hoe u een veilige online omgeving kunt onderhouden.

1. Check uw Firewall
Als u een op Windows gebaseerd systeem gebruikt, ga dan naar het configuratiescherm en typ “firewall” in het zoekvak. Als uw firewall ‘aan’ of ‘verbonden’ is, kunt u aan de slag. Als u een Mac bezit, klikt u op het Apple-pictogram op uw werkbalk, gaat u naar ‘systeemvoorkeuren’, vervolgens naar ‘beveiliging’ en vervolgens naar ‘firewall’.

Door ervoor te zorgen dat u een firewall heeft, bent u al een stap dichter bij het buiten de deur houden van criminelen. Zorg ervoor dat u sommige van uw mappen alleen op het thuisnetwerk deelt. Als het voor bepaalde bestanden niet nodig is om zichtbaar te zijn voor andere machines, schakel dan het ‘delen van bestanden en media’ volledig uit.

2. Maak een back-up van uw gegevens
Het maken van een back-up van uw gegevens beschermt u in het geval van een computercrash, stroomuitval of stroomstoten. Het helpt ook als u ten prooi valt aan het nieuwere type ransomware, dat gevoelige gegevens versleutelt. U kunt handmatig een back-up maken door belangrijke documenten over te zetten naar een externe harde schijf.

3. Blijf weg van verdachte websites
Zoek naar een groen slotje in de adresbalk en het code voorvoegsel ‘https: //’ aan het begin van de URL wanneer u bank-websites bezoekt, uw creditcardgegevens invoert of toegang krijgt tot uw email in een browser. Wees voorzichtig bij het winkelen op een website die artikelen uit het buitenland verzendt en klik niet op links die u in e-mailberichten ontvangt. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar de website zelf.

4. Vermijd kansen die te mooi zijn om waar te zijn
Van sommige sites is bekend dat ze klanten met geweldige deals lokken, en als ze eenmaal uw creditcardgegevens hebben, zijn ze van de aardbodem verdwenen. Uw identiteit kan op deze manier misbruikt worden. Als de deal er te goed uitziet om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

5. Geef geen gevoelige informatie door
Wees altijd voorzichtig met het delen van gevoelige (persoonlijke) informatie. Hoewel het algemeen bekend is dat u uw creditcardgegevens niet verstrekt tenzij u een website vertrouwt, moet u ook voorzichtig zijn met uw sociale media-profielen. Het onthullen van informatie zoals de naam van uw huisdier of de meisjesnaam van uw moeder kan leiden tot identiteitsdiefstal. De kans is groot dat u dezelfde namen als beveiligingsvragen gebruikt op andere websites.

6. Open geen onbekende e-mails
Open nooit e-mails van onbekende of verdachte bronnen en open nooit bijlagen in deze mails. Pas ook op voor e-mails van mensen op uw contactenlijst, vooral als het account van de afzender is gehackt. Als een e-mail van iemand met wie u regelmatig communiceert een verdachte link of ongebruikelijke inhoud bevat, verwijder deze dan en waarschuw deze persoon dat zijn of haar account mogelijk gehackt is. Dit zal u helpen bij het voorkomen van hacking en phishing-aanvallen waarbij u mogelijk een doelwit bent.

Als u verdachte activiteiten opmerkt op uw Ebury Online-account of als u het slachtoffer bent van fraude, stuur dan een e-mail naar fraud@ebury.com of bezoek onze fraudepagina voor meer informatie.

DEEL