Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Fraude update: Criminelen gebruiken de Covid-19-pandemie om mensen op te lichten

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

2 April 2020

Auteur
Sophie Scheltema

W
ij raden onze klanten aan waakzaam te zijn tegen fraude, met name over het delen van hun financiële en persoonlijke informatie, aangezien criminelen proberen te profiteren van de Covid-19-pandemie. Criminelen zijn experts in het nabootsen van mensen en organisaties.

Stop: neem de tijd om te stoppen en na te denken voordat u afscheid neemt van uw geld of informatie.
Vraag: kan het nep zijn? Het is ok om verzoeken te weigeren of te negeren. Alleen criminelen zullen proberen u te haasten of u in paniek te laten raken.
Bescherm: neem onmiddellijk contact op met Ebury als u denkt dat u te maken heeft met een oplichter.

De wereld heeft een enorme toename gezien in het aantal mensen die vanuit huis werkt. Dit betekent dat aanzienlijk meer mensen kwetsbaar zijn voor computerservicefraude, waarbij criminelen u zullen proberen te overtuigen om toegang te verlenen tot uw computer of uw inloggegevens en wachtwoorden prijs te geven. Er wordt ook verwacht dat er veel meer phishing- en telefonische oplichters actief zullen zijn.

Grootste bedereigingen

Nep-apps vormen een grote bedreiging voor de beveiliging in 2020. Wij bieden momenteel geen Ebury-app aan voor toegang tot onze systemen. Wij zijn op de hoogte van een nep-Ebury-app die men kan downloaden bij enkele app-stores. Dit is geen echte app en we raden onze klanten aan om niet te proberen de app te downloaden. We hebben de app als nep gemeld en nemen de nodige stappen om de app uit de app-stores te verwijderen.

We zijn ons ook bewust van fraudeurs die zich voordoen als medewerkers van Ebury. Wanneer u met Ebury communiceert, raden wij u aan om het e-mailadres waarmee ze corresponderen te verifiëren door te controleren op niet-overeenkomende of onjuiste informatie in het “van”-veld en door het format van het e-mailadres te controleren.
Wij zullen nooit onze bankrekening gegevens wijzigen zonder klanten ruim van tevoren op de hoogte te stellen. Neem de tijd om de bankgegevens in Ebury Online te controleren als u ergens onzeker over bent of de situatie wantrouwt.

Advies voor organisaties

Verifiëren: als u een verzoek ontvangt om geld te storten op een nieuwe bankrekening van een bestaande leverancier, neem dan rechtstreeks contact op met de leverancier via de vastgestelde contactgegevens om het betalingsverzoek te verifiëren en te bevestigen.

Interne processen: maak robuuste interne processen voor het afhandelen van wijzigingen in betalingsgegevens. Bijvoorbeeld dat alleen bepaalde werknemers wijzigingen in betalingsregelingen kunnen aanbrengen.

Gevoelige informatie: facturen, betalingsinformatie en andere documenten die gevoelige financiële informatie bevatten, moeten veilig worden opgeslagen en alleen toegankelijk zijn voor het personeel dat ze nodig heeft om hun taken uit te voeren. Gevoelige documenten moeten worden versnipperd voordat ze worden weggegooid.

Als u een betaling heeft gedaan: Laat het ons zo snel mogelijk weten. Controleer regelmatig uw bankafschriften op ongebruikelijke activiteiten. Als u verdachte activiteiten in uw account opmerkt of als u het slachtoffer bent van fraude, stuur dan een e-mail naar fraud@ebury.com of bezoek onze fraudepagina voor meer informatie.

DEEL