Financieringskrapte door coronavirus: hoe behoudt u een gezonde voorraad?

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury in het nieuws|Over Ebury
  Ebury in het nieuws|Trade Finance
  Ebury in het nieuws|Video's
  Ebury Updates
  Ebury Updates|Over Ebury
  Over Ebury
  Over Ebury|Press
  Over Ebury|Speciale Rapporten
  Over Ebury|Video's
  Persberichten
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Valuta-updates|Video's
  Video’s
 • Latest

26 February 2020

Auteur
Sonny Berghuis

Senior Trade Finance Specialist

60% minder betalingen naar China vergeleken met vorig jaar

Het in China ontstane coronavirus Covid-19 heeft in de afgelopen maanden voor reisbeperkingen en gesloten fabrieken gezorgd. Dit heeft ertoe geleid dat er een lagere productie in China is ontstaan, en zodoende tot voorraadproblemen bij Nederlandse ondernemingen die afhankelijk zijn van Chinese leveranciers.

In de afgelopen dagen werd al bekend dat retailer Blokker leveringsproblemen en lagere omzet verwacht en dat online retailer Coolblue zijn verkopen tempert en zijn voorraden opbouwt omdat het bedrijf verwacht dat er schaarste zal ontstaan.

Bij Ebury zien wij in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar een ~60% lager volume van betalingen naar China van Nederlandse klanten. Hierdoor zien wij direct de gevolgen van de lagere productie in China bij onze klanten. Aangezien ondernemingen in Nederland vaak zo’n 3 tot 4 weken aan voorraad aanhouden voor productie of verkoop, is de verwachting dat de komende dagen meer Nederlandse bedrijven de effecten van het coronavirus zullen gaan merken.

Coronavirus leidt tot druk op werkkapitaal

We zien dat de huidige situatie en de kans op verdere verspreiding hiervan tot twee verschillende uitwerkingen leidt in de praktijk:

 • Aan de ene kant gebruiken Nederlandse bedrijven dit moment om een zo groot mogelijk volume aan inkopen te doen. Hierdoor hopen ze te voorkomen dat ze straks zonder voorraad zitten als ook hun leverancier getroffen wordt, maar doordat ze in korte tijd meer moeten inkopen neemt de druk op het werkkapitaal toe.

 • Andere bedrijven kunnen geen inkopen meer doen en zien hun voorraad slinken. De beperkte voorraden leiden tot lagere omzetten terwijl de algemene kosten voor bedrijven gewoon doorlopen. Ook hierdoor kan er een druk ontstaan op het werkkapitaal.
 • Zodra de situatie verbetert – de reisbeperkingen opgeheven worden en de fabrieken weer open gaan – zullen bedrijven dit werkkapitaal hard nodig hebben om extra voorraad in te kopen bij hun leveranciers. Bancaire krediet faciliteiten, zoals een rekening courant, factoring of voorraadfinanciering, gebruiken de voorraad en debiteuren als verpanding. Omdat zowel de voorraad als de debiteurenpositie afneemt in de huidige situatie, is er aanvullende financiering nodig via externe kanalen.

  Handelsfinanciering voor extra werkkapitaal

  Ebury biedt een flexibele handelsfinanciering om pieken in het werkkapitaal op te vangen. Omdat Ebury geen onderpand vraagt, conflicteert het niet met de eventuele bancaire financiering. De financiering staat kosteloos achter de hand en zodra ondernemers weer kansen zien om in te kopen, financiert Ebury de inkoopfacturen voor tot een periode van 5 maanden. Dit vergroot de inkoopkracht van Nederlandse ondernemingen aanzienlijk en geeft ze de kans de groei te hervatten.

  Ervaart uw organisatie druk op het werkkapitaal vanwege de huidige situatie omtrent het coronavirus? Neem dan direct contact op met onze relatiemanagers en bespreek de mogelijkheden, wij helpen u graag.

  DEEL