Waar alternatieve financierders het stokje overnemen van banken

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury in het nieuws|Over Ebury
  Ebury in het nieuws|Trade Finance
  Ebury in het nieuws|Video's
  Ebury Updates
  Ebury Updates|Over Ebury
  Over Ebury
  Over Ebury|Press
  Over Ebury|Speciale Rapporten
  Over Ebury|Video's
  Persberichten
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Valuta-updates|Video's
  Video’s
 • Latest

21 May 2019

Auteur
Sophie Scheltema

Bijna een kwart van het Nederlandse MKB heeft behoefte aan externe financiering. In de meeste gevallen is hun voornaamste aanspreekpunt de huisbank.

W
anneer een financieringsaanvraag door de bank wordt afgewezen, wordt maar 17% doorverwezen naar een alternatieve financierder. Hierdoor blijven alternatieve financierders voor de overgebleven 83% een blinde vlek, waardoor veel bedrijven hun groeipotentieel niet bereiken.

De consequenties van het afwijzen van een financiering binnen het MKB zijn vaak hoog. Bijna de helft van de bedrijven waarvan een financiering afgewezen wordt kan hierdoor niet uitbreiden. Met name kleine bedrijven zijn vaak afhankelijk van leningen. Echter willen banken juist in die gevallen vaak geen financiering verstrekken door hun korte krediethistorie en beperkte staat van dienst.

Maar niet alleen de toegang tot financiering speelt een rol. Ook het vaak beperkte productaanbod van banken sluit vaak niet aan op de vraag naar specifieke en flexibele financiering vanuit het MKB.

Zo te zien vindt er een verschuiving plaats in de verhouding tussen traditionele banken en het MKB.

Is er een oplossing?

Ebury biedt het MKB toegang tot handelsfinanciering die past bij hun bedrijfsstructuur en verdienmodel.

Via deze Handelsfinanciering kunnen organisaties een kredietlijn zonder onderpand krijgen, waardoor dit niet conflicteert met bestaande leningen. Daarnaast bieden wij toegang aan valutadiensten en internationale betalingsmogelijkheden die banken in de meeste gevallen niet aanbieden.

Waarom Ebury’s Handelsfinanciering?

1. Flexibiliteit

Bij de Handelsfinanciering van Ebury betaalt u geen kosten vooraf en geen kosten om de kredietlijn aan te houden wanneer u hem niet gebruikt. Hierdoor hoeft u ook geen lange-termijn verplichting met ons aan te gaan. U kunt ons binnen 150 dagen terugbetalen en wij vereisen geen onderpand – waardoor uw goederen nooit in ons bezit zijn.

2. Versterk uw relatie met uw leveranciers

Doordat een financieringslijn u extra financiële stabiliteit biedt, kunt u uw volumes/orders ophogen waardoor uw een voorkeurspositie kunt verkrijgen bij uw leveranciers.
Daarnaast kunt u via Ebury in meer dan 130 valuta’s betalen. Hierdoor kunnen leveranciers factureren in hun lokale valuta, en kopers betalen in hun lokale valuta – waardoor u blootstelling aan, vaak instabiele, wisselkoersen beperkt.

3. Snelle goedkeuring en toegang tot financiering

Wanneer u financiering aanvraagt bij een bank kan het maanden duren voordat uw aanvraag goedgekeurd wordt of, vervelender nog, wordt afgekeurd. Hierdoor is het vaak onmogelijk om snel in te spelen op de vraag vanuit de markt. Wanneer u bij Ebury een kredietlijn aanvraagt kunt u in de meeste gevallen binnen een week al gebruik maken van uw extra bestedingsruimte.

Onze flexibele Handelsfinanciering maakt het mogelijk om uw internationale en nationale in- en export voorfinancieren.

Als klant van Ebury heeft u toegang tot al onze internationale valuta- en betalingsdiensten, zoals zakelijke IBAN rekeningen en termijncontracten. U kunt altijd contact opnemen met een van onze valutaspecialisten om uw bedrijfssituatie en een passende oplossing te bespreken.

*Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek 2018, CBS Financieringsmonitor 2018

DEEL