Webinar 29 april: The Turkish lira - how it's going, where it's headed, and how you can prepare: registreer hier.

Storm op markten door handelsspanningen, euro houdt goed stand

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

13 May 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De bewegingen op de financiële markten worden wereldwijd bepaald door de schokkende politieke ontwikkelingen rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Wij denken dat er twee conclusies getrokken kunnen worden uit de bewegingen die de valutakoersen vorige week maakten. Ten eerste deden de valuta’s van de opkomende markten het vrij goed.

D
e Turkse lira was een uitzondering, omdat die last had van specifieke binnenlandse problemen, maar de grote munten wisten hun verlies ten opzichte van de dollar tot 1% of minder te beperken. Een andere belangrijke ontwikkeling was dat de euro als één van de weinige munten winst boekte ten opzichte van de dollar en daarmee de traditionele veilige havens zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank volgde. Bij de marktpositionering ten opzichte van de gemeenschappelijke munt worden uitersten opgezocht, en de feitelijke cijfers over de economie van de eurozone geven nu duidelijk een positief beeld, dus voor de euro lijkt de weg van de minste weerstand omhoog te leiden.

Deze week verschijnen nauwelijks cijfers die de markt in beweging zouden kunnen brengen. Wij verwachten dat de handel bepaald zal worden door het nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. De vraag of de euro verder omhoog weet te klimmen, zal centraal staan. Wij denken dat dit gaat gebeuren, vooral als dinsdag de cijfers over de industriële productie nogmaals voor een positieve verrassing zorgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het gat tussen de zwakke cijfers over de zakelijke dienstverlening en de sterkere cijfers over de reële productie en activiteit werd vorige week in de eurozone iets kleiner na de bescheiden opwaartse bijstelling van de PMI-dienstverleningsenquête. Voor de euro zal de belangrijkste vraag zijn of de VS deze week vóór de deadline heffingen op auto’s zal invoeren. In tegenstelling tot de meeste handelaren verwachten wij niet dat dit zal gebeuren. Als wij gelijk krijgen, zal de koers van de gemeenschappelijke munt later deze week nog iets meer stijgen.

GBP

De economische cijfers uit het VK blijven de onzekerheid over de brexit tegenspreken. In het eerste kwartaal was er een groeiherstel van 1,4% naar 1,8%. De markten verwachten op korte termijn geen dramatische doorbraak bij de brexit-gesprekken tussen May en Corbyn, de gestage stroom positieve economische verrassingen begint effect te hebben en droeg er vorige week aan bij dat het Britse pond – ondanks het negatieve handelsnieuws – ten opzichte van de Amerikaanse dollar nét het niveau van 1,30 wist te houden. Aanstaande dinsdag zullen we zien of het werkgelegenheidsrapport de gematigd positieve vooruitzichten bevestigt en de koers van het pond verder ondersteunt.

USD

Deze week worden in de VS alleen ‘second-tier’ gegevens, d.w.z. gegevens die de markt niet zo sterk beïnvloeden, gepubliceerd. De koers van de greenback wordt waarschijnlijk volledig bepaald door het nieuws over de spanningen in de handelsbetrekkingen en door de toespraken van vertegenwoordigers van de Federal Reserve. We willen er nog wel op wijzen dat de dollar sinds de schokkende aankondiging van de invoerheffingen van vorig weekend handelsgewogen een rally van minder dan 0,5% heeft laten zien. Dit duidt erop dat de markten zich nog niet echt zorgen maken over de onderhandelingen en niet verwachten dat de invoerheffingen die vorige week werden opgelegd, blijvend zullen zijn.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL