Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Een vooruitblik op de FOMC-bijeenkomst van januari: verhoogt de Fed in maart de rente of niet?

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

24 januari 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het belangrijkste gespreksonderwerp op de financiële markten tot nu toe dit jaar zijn de verwachtingen van beleggers ten aanzien van het tempo en de timing van renteverhogingen door de Federal Reserve.

D
e verschuiving in de afgelopen maanden van het monetaire beleidsstandpunt van de FOMC is opmerkelijk geweest. In september gaf de Fed nog aan slechts één renteverhoging te verwachten in 2022. De beleidsmakers zijn echter sinds dat moment steeds ‘hawkisher’ geworden. De Amerikaanse inflatie bleef stijgen tot het hoogste punt van de afgelopen decennia en er zijn nog geen signalen te zien dat de prijsdruk afneemt. Tijdens de bijeenkomst in december gaf de Fed toe dat de prijsstijging niet langer tijdelijk te noemen is. De ‘dot plot’ van de bank werd grondig naar boven bijgesteld, waarbij de mediaandot erop duidt dat de Fed op weg is naar ten minste drie renteverhogingen in 2022.

Deze ommezwaai van de Fed naar een meer ‘hawkish’ beleid vindt steun in de meest recente inflatiecijfers, de arbeidsmarkt en de omikronvariant van het coronavirus. De algemene inflatie in de VS liep in december op naar 7% (zie afbeelding 1). Dit is het hoogste niveau sinds 1982, en ook de kerninflatie bereikte met 5,5% het hoogste punt sinds 30 jaar. Wij denken dat de Amerikaanse arbeidsmarkt op dit moment op of dicht tegen een niveau zit dat in alle redelijkheid kan worden aangeduid als volledige werkgelegenheid. Hoewel het algemene looncijfer in december nog meeviel, nam de werkloosheid flink af en stijgen de lonen fors, nu bedrijven proberen nieuwe werknemers aan te trekken. Met het milde ziektebeeld door omikron en de bescherming van boostercampagnes lijkt het ook niet waarschijnlijk dat we terugkeren naar de strenge lockdowns die we sinds het begin van de pandemie hebben gezien.

Afbeelding 1: Inflatiecijfer VS (2012 – 2022)

Bron: Refinitiv Datastream. Datum: 21-01-2022

De financiële markten reageerden agressief op bovenstaande, hoewel dit tot nu toe niet heeft geleid tot een sterkere Amerikaanse dollar. Fed Fund Futures, die worden gebruikt om vast te stellen in welke mate toekomstige rentebewegingen door de markt zijn verwerkt, hebben een renteverhoging in maart inmiddels volledig ingeprijsd, evenals een totale renteverhoging van vier keer 25 basispunten voor heel 2022. Dit heeft geleid tot een verkoopgolf aan Treasuries, wat de rente fors deed stijgen. Zo nam de 2-jaarsrente toe naar het hoogste punt van de afgelopen 2 jaar en ligt inmiddels boven de 1% (afbeelding 2).

Afbeelding 2: 2-jaarsrente op Amerikaanse Treasuries (2021 – 2022)

Bron: Refinitiv Datastream. Datum: 21-01-2022

Wat kunnen we verwachten van de FOMC-bijeenkomst in januari?

Hoewel alle seinen op groen staan voor een renteverhoging denken wij dat de bijeenkomst in januari nog te vroeg is voor een dergelijke aankondiging. De Fed heeft al eerder aangegeven de rente pas te gaan verhogen als het QE-programma is afgerond. We verwachten dat de communicatie van de bank erop gericht zal zijn om het pad vrij te maken voor een dergelijke aankondiging tijdens de bijeenkomst op 15-16 maart. Er wordt gespeculeerd dat de Fed mogelijk besluit de rentecyclus naar voren te halen door de rente in maart te verhogen met 50 basispunten. Wij achten dit niet waarschijnlijk en denken dat een verhoging van 25 basispunten realistischer is. We verwachten dat de communicatie deze week een duidelijk signaal gaat bevatten dat de rente in maart zal worden verhoogd, met waarschijnlijk nog meer renteverhogingen gedurende de rest van het jaar. Zoals het er nu naar uitziet verwachten we renteverhogingen in juni, september en december, maar dit hangt sterk af van de toekomstige inflatieontwikkeling.

Of een positieve toon, die duidt op een behoorlijk voortvarend tempo van renteverhogingen in 2022, genoeg is om de dollar te laten stijgen deze week valt nog te bezien. Nu de markten een renteverhoging in maart en vervolgens nog verdere renteverhogingen per kwartaal al hebben ingeprijsd, moet de Fed met iets verrassends komen om een noemenswaardige stijging van de greenback komende week te bewerkstelligen. Dit zou bijvoorbeeld een aankondiging kunnen zijn van een vervroegde afronding van het QE-programma, hetzij per direct, hetzij in februari. Gezien de forse inflatiestijging achten we beide scenario’s mogelijk, vooral omdat naar verluidt een aantal commissieleden al in februari voorstander was van het beëindigen van het QE-programma in februari. Bij een vervroegde beëindiging van QE neemt de kans op een renteverhoging in maart van 50 punten toe. Dit zou zorgen voor steun voor de dollar aankomende woensdag, hoewel wij ook in zo’n scenario eerder een renteverhoging van 25 basispunten verwachten.

Beleggers zullen ook specifiek aandacht hebben voor mogelijke opmerkingen over het verkorten van de balans later dit jaar, ook wel kwantitatieve verkrapping (QT) genoemd. We verwachten dat Fed deze woensdag de basis gaat leggen voor QT, hoewel een formele aankondiging nog een aantal maanden op zich zal laten wachten, ons inziens. Het verhogen van de rente blijft het primaire instrument voor de Fed om de inflatie onder controle te houden en we denken dan ook dat er eerst een aantal renteverhogingen gaat plaatsvinden voordat wordt gestart met afbouw van de balans.

Het beleidsbesluit van de Fed wordt aankomende woensdag bekendgemaakt om 19:00 uur GMT (20:00 uur CET); de persconferentie volgt 30 minuten later.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL