Handelsconflicten geven impuls aan veilige haven-valuta's

Enrique Díaz-Álvarez25/jun/2018Valuta-updates

Het escalerende handelsgeschil tussen China en de VS maakte valutabeleggers nerveus. Dit leidde ertoe dat ze elkaar verdrongen om veilige haven-valuta’s te kopen, vooral de Zwitserse frank en de Japanse yen. De euro profiteerde ook van de economische cijfers, die eindelijk een opwaartse verrassing boden na vele teleurstellende weken. Het Britse pond profiteerde minder dan misschien verwacht werd van de verrassend hawkish denkende Bank of England, waar hoofdeconoom Haldane zich bij de andere twee haviken aansloot. Toch wist de munt nog een kleine winst ten opzichte van de dollar te behalen.

De onverwachte winnaar deze week was de Mexicaanse peso. Die leefde op door optimisme over de verwachte overwinning van de linkse kandidaat bij de presidentsverkiezingen: men verwacht dat deze de economische vooruitzichten voor het land niet zal schaden.

Economische cijfers zullen ook deze week weer de doorslag geven op de Forex-markten, want in de VS, Europa en China wordt een stroom belangrijke data bekendgemaakt. We zullen vooral de inflatiecijfers voor de VS en de eurozone in de gaten houden, die respectievelijk woensdag en donderdag verschijnen.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

GBP

Zoals verwacht hield de Bank of England de rentes gelijk. Wel steeg het aantal dissidenten in de monetaire beleidscommissie dat voor een directe renteverhoging stemde naar drie: hoofdeconoom Andy Haldane sloot zich aan bij de haviken. Dit is het eerste tegengeluid van een hoofdeconoom bij de Bank of England sinds 2011, en daarom weegt deze stap zwaarder dan de meeste andere individuele stemmen. Wij denken dat dit een belangrijke verschuiving is, die de deur openzet voor een renteverhoging in augustus. We zijn een beetje verbaasd over de gedempte reactie van het pond op het nieuws, en beginnen een aanzienlijke kans te zien op een zomerrally in het pond, vooral als er enig positief nieuws over de Brexit-onderhandelingen komt.

EUR

De belangrijke PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit vormden het eerste ondubbelzinnig positieve economische nieuws uit de eurozone sinds enige tijd. De samengestelde index steeg voor het eerst in vijf maanden. Dit is de beste toonaangevende indicator voor de economische prestaties in de eurozone, en een stijging ervan bevestigt onze zienswijze dat de stagnatie oppervlakkig zal zijn en kort zal duren. We kijken nu uit naar de flashraming van de inflatie. Als het kerncijfer zijn ongewoon grote stijging van mei weet vast te houden, zouden we bij het paar euro-dollar wel eens het begin kunnen zien van een bodem voor de middellange termijn.

USD

De week begon met wapengekletter van Trump, die aankondigde dat hij eraan dacht om heffingen van 10% op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen te leggen, en de daaropvolgende dreiging met vergelding vanuit China. Aziatische aandelen hadden een hele moeilijke week, hoewel risicovolle activa het elders beter deden. Opvallend was dat het de Amerikaanse dollar niet lukte om van de onzekerheid profiteren, ondanks zijn status van ‘veilige haven’, en hij zich onopvallend terugtrok.

Net als in de eurozone zullen valutahandelaren zich richten op de inflatiecijfers, die vrijdag verschijnen. Ze zullen bevestiging zoeken van de algehele opwaartse trend in prijsdruk van de afgelopen paar maanden.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.