Zal de Bank of England ingrijpen op donderdag?

Enrique Díaz-Álvarez01/aug/2016Valuta-updates

De zwakke bbp-cijfers uit de Verenigde Staten waren vorige week een excuus om dollars te verkopen, waardoor de munt daalde tegenover elke andere G10-valuta. Aangezien de toon van het FOMC optimistisch was en de zwakke cijfers veroorzaakt werden door tijdelijke factoren, kan de verkoopgolf waarschijnlijk worden toegeschreven aan traders die winst wilden nemen na de sterke stijging van de dollar in juli. De zwakte van de dollar was het meest duidelijk tegenover de yen, die vrijdag kon stijgen nadat de Bank of Japan de markt opnieuw teleurstelde en geen radicale beleidsveranderingen invoerde.

Nu de vergaderingen van de Federal Reserve en de Bank of Japan uit de weg zijn, verschuift de aandacht naar de verwachte verruiming van de Bank of England op donderdag en het belangrijke arbeidsrapport in de VS op vrijdag. Tijdens de zomermaanden kunnen valutaschommelingen op de markten soms overdreven zijn, dus verwachten we tegen het weekend wat volatiliteit.

EUR

Het was een erg rustige week waarin de euro goed presteerde. De zwakke cijfers uit de VS en een IFO investeerdersonderzoek in Duitsland konden de aandacht afleiden van de impact van het Brexit-referendum. Ook het nieuws op vrijdag dat regelgevende instanties het niet te moeilijk zullen maken bij de stresstest van Europese banken had geen zichtbare impact op de gemeenschappelijke munt. Deze week wordt opnieuw rustig op gebied van economisch en monetair nieuws uit de eurozone. We verwachten daarom dat de euro grotendeels zal reageren op nieuws uit andere regio’s, namelijk de vergadering van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse arbeidsrapport op vrijdag.

USD

In de Verenigde Staten was het een drukke week die helaas niet positief was voor de Amerikaanse dollar. Wij denken echter dat het eerder te maken had met het nemen van de winst gezien het einde van de maand in plaats van een fundamentele herwaardering  van de Amerikaanse economische vooruitzichten.  De notulen van het FOMC waren woensdag vrij optimistisch. Zo optimistisch zelfs dat elke afwijking van de vorige notulen op betere verwachtingen wees. De groei van het tweede kwartaal lag ver beneden de verwachtingen, op 1,2% tegenover de voorspelde 2,5%. Wat moet worden meegenomen is de tijdelijk lage voorraad, die grotendeels verantwoordelijk is voor de zwakke uitkomst. Daarom verwachten we dat dit verschil goedgemaakt zal worden in de volgende kwartalen.

GBP

Afgelopen week was er weinig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk, buiten enkele onderzoeken die een verslechtering van het zakelijk en consumentenvertrouwen aantonen. Het pond was daarom ook de slechtst presterende G10-valuta na de Amerikaanse dollar.

Deze week zal cruciaal worden voor het pond aangezien de Bank of England vergadert op donderdag. De overgrote consensus verwacht een renteverlaging van 25 basispunten. Martin Weale’s verruimingsgezinde verklaring van afgelopen week leek dit te bevestigen, maar de vraag is in hoeverre extra maatregelen aangekondigd zullen worden. Wij verwachten een uitbreiding van minstens £100 miljard van het aankoopprogramma. Momenteel is het onduidelijk in welke mate de markten dit hebben ingeprijsd, dus we verwachten veel volatiliteit tegen het einde van de week.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.