Intense week op komst voor de valutamarkten; Brexit komt dichterbij

Enrique Díaz-Álvarez13/jun/2016Valuta-updates

Het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk komt alsmaar dichterbij, waardoor opiniepeilingen en politieke manoeuvres het overnemen van macro-economisch nieuws. De peilingen van afgelopen week toonden een vergroting van het kamp dat wil vertrekken uit de EU. Hierdoor werden het Britse pond en risicovolle beleggingen in het algemeen sterk naar beneden geduwd.

Het referendum begint intussen ook een effect te hebben op de EUR/USD koers, weliswaar in meer beperkte mate. De euro lijkt op de peilingen te reageren met bewegingen van ongeveer 20% van die van het pond tegenover de dollar. Dit geeft enige houvast nu het referendum dichterbij komt en de volatiliteit toeneemt. Vorige donderdag was daarnaast ook een slag voor de euro toen bleek dat de ECB agressiever Europese bedrijfsobligaties aankoopt dan verwacht.   

Tijdens de tweede helft van juni worden risico’s op de financiële markten ernstiger. Deze week start met de juni-vergadering van de Federal Reserve op woensdag, waarvoor de markten de kans op een renteverhoging al hebben uitgesloten. De focus zal dus eerder liggen op de communicatie en toon van het FOMC. Daarna is er de bijeenkomst van de Bank of England op donderdag en we verwachten dat herhaald zal worden dat het referendum veruit het grootste risico is voor de Britse economie.

Verder komt op donderdag ook de Bank of Japan samen en zijn we het niet eens met de consensus, maar verwachten we dat de BoJ verdere verruimingsmaatregelen zal invoeren. De Zwitserse Nationale Bank komt later deze week ook nog in het spel. Al met al wordt het een intense week met toenemende volatiliteit door de extreme onzekerheid rond het Brexit-referendum.

EUR

Vorige week kondigde de ECB aan dat het bedrijfsobligaties met een lagere rating zal aankopen en vergrootte hiermee de druk op de gemeenschappelijke munt, die in aanloop naar het Brexit-referendum al was begonnen. Het opkopen van bedrijfsobligaties zoals die van Volkswagen en Telecom Italia betekent dat Draghi nog steeds in ‘whatever it takes’ modus is. Komende week is er nauwelijks belangrijk nieuws te verwachten op gebied van macro-economie en monetair beleid. We verwachten dat de euro veel sterker beïnvloed zal worden door de opiniepeilingen in het Verenigd Koninkrijk en de vergadering van de Federal Reserve op woensdag.

USD

Deze Fed-vergadering zal een belangrijke test worden voor de dollar na de rally van afgelopen week. Het is vrijwel zeker dat de Federal Reserve de rente ongewijzigd zal laten, maar we verwachten wel dat de vergaderingen vanaf juli mogelijke renteverhogingen kunnen inhouden. Ook verwachten we dat de bekende ‘dotplot’, die de stemming onder de leden in verband met toekomstige beleidsaanpassingen aangeeft, relatief onveranderd blijft in vergelijking met de bijeenkomst in maart. Ten slotte denken we dat er een vrijblijvende verklaring komt over de staat van de economie. Dit zou het meest recente teleurstellende banenrapport inhouden en de algemeen positieve toon van macro-economische data om alle opties in verband met de rente open te houden voor juli. De beslissing zal namelijk mede afhankelijk zijn van het banenrapport in juni.   

GBP

De verrassend sterke productiecijfers van de maand april zouden in normale omstandigheden een gematigd positief effect op het pond moeten hebben. Niets is de komende weken echter zo belangrijk als het resultaat van het referendum op 23 juni. De publicatie van peilingen met een duidelijke voorsprong voor het ‘leave’ kamp zorgde afgelopen donderdag voor een flinke klap voor het Britse pond. Belangrijk om te vermelden is dat bookmakers er nog steeds vanuit gaan dat er minder dan een derde kans op een Brexit bestaat. Onze favoriete indicator, de Number Cruncher aggregator of polls, geeft echter slechts een waarschijnlijkheid van iets minder dan een kwart aan, zelfs na de peilingen van vorige week. Het interview met Brexit-voorstander Michael Gove op woensdag betekent dat de komende twee dagen nog meer aandacht besteed zal worden aan de opiniepeilingen.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.