Macro-economisch nieuws verrassend minder invloed op valutamarkten

Enrique Díaz-Álvarez09/mei/2016Valuta-updates

Afgelopen week bewogen de G10-valuta’s niet in lijn met de macro-economische fundamentals. Vorige vrijdag was hier een bewijs van, toen de Amerikaanse dollar de schouders ophaalde bij het zwakker dan verwachte payroll rapport en steeg tegenover de Europese valuta’s, valuta’s van opkomende markten en grondstofvaluta’s.

In de afwezigheid van ander macro-economisch nieuws zouden de valutamarkten komende week volatiel kunnen zijn in aanloop naar het rapport van de Bank of England voor de maand mei. Hoewel er geen actie wordt verwacht zullen investeerders toch erg geïnteresseerd zijn in de notulen van de vergadering en het inflatierapport.

Onze cliënten blijven bezorgd over twee zaken: Hoe lang de euro-dollar in het huidige gebied zal blijven en de moeilijkheid om een duidelijk beeld te schetsen over de uitkomst van het Brexit-referendum. We zien verder veel interesse in het kopen van de Zwitserse frank boven het niveau van 1,10 tegenover de euro.

EUR

Het belangrijkste nieuws uit de eurozone afgelopen week waren de nogal negatieve voorspellingen van de Economische Commissie. De euro daalde daarna voor de rest van de week.

Deze week zien we de Europese productiecijfers op donderdag, gevolgd door eerste kwartaal groeicijfers van het bbp op vrijdag. We verwachten een consistente maar gematigde groei in de eurozone. In dat geval houden we de reactie van de euro op economisch nieuws in de VS en het Verenigd Koninkrijk in de gaten, maar ook de vergadering van de eurogroep over de herziening van het Griekse programma op maandag. Wat het Verenigd Koninkrijk betreft verwachten we dat de politieke risico’s een impact zullen hebben op de handel van de euro.

USD

Een zwak banenrapport heeft voor een bittere nasmaak gezorgd in de VS tijdens een week met voornamelijk positief economisch nieuws. Ondanks het slechte banenrapport groeiden salarissen met 2,5% op jaarbasis.

De aandacht gaat nu naar vooruitzichten van de Federal Reserve en of deze zijn veranderd na het banenrapport van april. De FOMC-leden zouden namelijk kunnen focussen op het zwakkere tempo van de banengroei of op het positieve nieuws van de loongroei. FOMC-leden Evans, Mester, Rosengren en George zullen komende week spreken. Dit is een opmerkelijk actieve communicatie van de Fed. Na deze week zullen we een beter beeld krijgen van hoe groot de kans op een renteverhoging zal zijn in juni en op de korte termijn koers van de Amerikaanse dollar.   

GBP

Gezien het nieuws uit het Verenigd Koninkrijk afgelopen week is de veerkracht van het Britse pond opmerkelijk te noemen. De belangrijkste PMI business indicatoren verrasten allemaal door te dalen. De samengestelde index die daalde met 1,4 punten naar 51,9 en dit is het laagste niveau in drie jaar. Ondanks dit duidelijk signaal dat het zakelijk sentiment zwaar wordt aangetast door de onzekerheid in verband met het referendum, wist het Britse pond toch maar 0,5% lager te sluiten tegenover de euro.

De veerkracht is het bewijs dat macro-economisch nieuws minder belangrijk wordt en in de plaats politiek en monetair beleid domineren. Het zal interessant worden om te zien welke reactie het MPC deze week zal geven op de zwakke Britse cijfers. Daarnaast zullen we zien of het inflatierapport nog steeds het streefdoel zal overtreffen zoals in februari het geval was.  

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.