Grondstoffen stuwen G10-valuta's

Enrique Díaz-Álvarez16/nov/2015Valuta-updates

Tegenvallende cijfers uit China en een algemene afkeer voor risicovolle beleggingen zorgden wereldwijd voor dalingen op de grondstoffenmarkt, waardoor sommige valuta’s van opkomende markten verdere verliezen moesten incasseren.

Hierdoor kon de dollar naar nieuwe meerjarige hoogtepunten worden gestuwd. Bijzonder noemenswaardig hierbij is het Britse pond, dat afgelopen week de best presterende grote valuta was en een behoorlijke rally wist te maken ten opzichte van zijn tegenhangers, geholpen door sterke cijfers over de arbeidsmarkt.

Overigens was de handel in de G10-valuta’s afgelopen week rustig bij gebrek aan economische cijfers of monetair politieke besluiten.

EUR

Teleurstellende cijfers. De gestage stroom van teleurstellende cijfers uit de eurozone maakt de kans op een verdere verruiming door de ECB in onze optiek groter. Het BNP groeide in het derde kwartaal maar met 1,2% op jaarbasis. Nog onder dan het al bescheiden verwachte cijfer van 1,6%. Zwakte in de cijfers over de Duitse productie, nog zonder de effecten van het VW-schandaal, wordt gevoeld en is geen goede voorbode voor de cijfers over het vierde kwartaal.

Euro/Dollar naar pariteit
Daar komt bij dat er in Portugal een nieuw politiek front is geopend, waar de coalitie van linkse partijen wil gaan regeren op basis van een anti-bezuinigingsprogramma. Wij zien geen uitweg voor de economie in de eurozone anders dan een verdergaande concurrentieverbeterende devaluatie van de munt. Wij hebben onze verwachtingen voor de euro neerwaarts herzien en verwachten nu pariteit tegenover de dollar ergens begin volgend jaar.

USD

In het algemeen waren de cijfers in de Verenigde Staten consistent met het verhaal dat we méér verwachten uit de VS: een gestage groei van 2-3%, een verdere verbetering van de banengroei en genoeg dekking voor de Federal Reserve om in december te beginnen met het laten stijgen van de rente in een tempo van ruwweg 0,25% per kwartaal. Dat zou genoeg moeten zijn om de Amerikaanse dollar geleidelijk op te laten lopen tegenover de meeste G10-valuta’s.

GBP

Het belangrijkste nieuws van de week in het Verenigd Koninkrijk waren de cijfers over de situatie op de arbeidsmarkt. De cijfers waren enigszins gemengd, hoewel de valutamarkten duidelijk kozen om zich te concentreren op het positieve nieuws welke de Sterling verder omhoog stuurde.

De werkloosheid is opnieuw gedaald, naar 5.2%, en er was een solide winst in de netto banen in september. Echter, de groei in lonen is vertraagd van 3,2% tot 2,8% op jaarbasis. Dit is nog steeds stevig boven de kerninflatie. Deze vertraging, samen met het ontbreken van druk op de invoerprijzen dankzij de sterke Sterling, betekent dat de inflatoire druk op zijn best gematigd blijft.
De Bank of England kan deze gegevens gebruiken om het besluit tot renteverlaging uit te stellen. De wankelende financiële markten wereldwijd zijn een nieuwe zorg voor de BoE en we verwachten geen renteverhoging tot de zomer van 2016.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.