Stijging dollar zet door na pauze door slechte arbeidsmarktcijfers

Enrique Díaz-Álvarez13/apr/2015Valuta-updates

Wat gebeurde er de afgelopen weken op de valutamarkten en welke factoren beïnvloeden de komende dagen de euro, de dollar en het pond? In 2 minuten brengt Kees Veerman van ons team in Amsterdam u op de hoogte. Bekijk hier de video of lees onderstaand de valuta-update van onze hoofdanalist Enrique Diaz.

Het herstel van de Amerikaanse dollar na een week van slechte prestaties was indrukwekkend. Het slechte economische nieuws uit de VS bereikte zijn hoogtepunt op Tweede Paasdag toen teleurstellende arbeidsmarktcijfers gepubliceerd werden. De euro bereikte tegen de dollar een hoogtepunt van 1,10 USD en het Britse pond presteerde bijna even goed. Toch werd er tijdens de maartbijeenkomst van de FOMC de mogelijkheid van een renteverhoging in juni besproken en was de Fed gelaten over de recente slechte cijfers die vooral werden toegeschreven aan het slechte winterweer in de VS. Het herstel van de dollar zette zich voort en de euro en het pond bevonden zich aan het eind van de week beiden vlak boven een historisch dieptepunt tegen de dollar. Alle ogen zijn nu gericht op de volgende macro-economische cijfers uit de VS voor een bevestiging van het standpunt van de Fed met betrekking tot een voortzetting van de economische groei.

EUR

Het economische nieuws uit de eurozone werd na een stroom van positieve berichten iets gemengder van aard. De detailhandelsverkopen waren in de gehele eurozone beter dan voorzien. Hoewel de februaricijfers in reële zin een daling lieten zien, liggen de verkoopcijfers voor het eerste kwartaal van 2015 5,5% hoger dan in het laatste kwartaal van 2014. De cijfers voor industriële productie waren ietwat teleurstellend met een lichte daling in Duitsland. De productie nam in februari toe met 0,2%, maar het januaricijfer werd met 1% naar beneden bijgesteld. Al met al veranderen onze verwachtingen door dit nieuws niet. We verwachten nog steeds een lichte groeiversnelling in de eurozone naar 2% op jaarbasis over het eerste kwartaal van 2015. Volgende week zullen alle ogen gericht zijn op de ECB-bijeenkomst die op woensdag plaatsvindt. We verwachten dat president Draghi de economische groei in de eurozone zal bevestigen en verder tijdens de persconferentie niet al te veel aandacht op zich zal vestigen. Als de ECB niet met schokkend nieuws komt, zal de ontwikkeling van de euro voornamelijk worden bepaald door economische cijfers en het monetaire beleid in de VS.

USD

Het arbeidsmarktrapport van maart bevestigde dat de tijdelijke zwakte van de Amerikaanse economie ook gevolgen had voor de arbeidsmarkt. Het aantal banen groeide maar half zo snel als de afgelopen zes maanden het geval was. De hoofdvraag is nu of de duidelijk slechter dan verwachte Amerikaanse cijfers het gevolg waren van de strenge winter in grote delen van de VS, of dat het hier gaat om een teken van een structurele afname van de economische groei. In het eerste geval, zouden we een plotseling herstel moeten zien door de opgebouwde vraag die met de komst van de lente vrijkomt.

Onze mening en kennelijk ook die van de meeste FOMC-leden is dat de groeistagnatie vooral te wijten is aan het slechte winterweer net zoals in 2014 het geval was. Het JOLTS-rapport over nieuwe vacatures dat minder wordt beïnvloed door weersomstandigheden, liet ook in februari een gestage groei zien en ondersteunt onze verwachting. De detailhandelscijfers die volgende week uitkomen, worden daardoor belangrijker. Als we het bij het rechte eind hebben, zouden we na drie slechte maanden een duidelijk herstel moeten zien.

GBP

Opiniepeilingen voor de aankomende algemene verkiezingen blijven het belangrijkste nieuws in het Verenigd Koninkrijk, maar er zijn weinig tekenen dat het pond zich veel aan de verwachte uitslag aantrekt. De afgelopen week lag de koersontwikkeling van het pond weer tussen die van de euro en de dollar zoals we de laatste tijd vaak zagen. Net als alle andere grote valuta’s daalde het pond tegen de dollar met bijna 2%, terwijl tegen de euro een vergelijkbare winst werd geboekt. De eurokoers werd met name beïnvloed door de belangrijkste cijfers van de week: een verrassende verbetering van de PMI-graadmeter voor industriële activiteit. Deze steeg boven verwachting naar 58,9 – het hoogste punt in 7 maanden en wijst op een sneller economisch herstel dan de meeste analisten (waaronder wijzelf) in het eerste kwartaal verwachtten.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.