Euro zet neerwaartse trend voort na toespeling van Draghi op verdere verruiming

Hidde Rupp25/nov/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz
 
De afgelopen week was het op de markten relatief rustig totdat ECB-president Draghi op vrijdagochtend met zijn speech opnieuw in het middelpunt van de belangstelling stond. Daarin suggereerde hij dat kwantitatieve geldverruiming er eerder aankomt dan de markt momenteel verwacht. Onze verwachting van verdere geldmarktverruiming vanaf december 2014 was dus niet onterecht en daarom staat (behalve een extreem aantal shortposities) niets een voortzetting van de neerwaartse trend van de euro in de weg. De euro daalde de afgelopen week tegen alle andere grote valuta’s met uitzondering van de Japanse yen. De daling van zowel de euro als de yen worden veroorzaakt door afwijkend monetair beleid en deze trend lijkt zich in 2015 voort te gaan zetten. Het lijkt erop dat het Britse pond de stijging van de Amerikaanse dollar bijhoudt. De dollar heeft in geen 5 jaar zo hoog gestaan tegen het valutamandje.

GBP

De Bank of England zal blij zijn geweest met het nieuws dat de inflatie op jaarbasis naar de 1,3% kroop en de kerninflatie dicht bij de doelstelling van de BoE van 1,5% bleef. Het andere grote nieuws van deze week was de publicatie van de MPC-notulen. Deze waren met twee stemmen voor onmiddellijke renteverhoging en grotere verdeeldheid onder de tegenstanders hiervan iets agressiever dan verwacht. De rentemarkten houden echter geen rekening met een verhoging tot het tweede halfjaar van 2015. We vinden dit aan de late kant en blijven bij onze voorspelling van een eerste renteverhoging in de lente van 2015 mits er geen politieke of economische verrassingen in de eurozone plaatsvinden, wat wat ons betreft op de valutamarkten het staartrisico blijft.

EUR

De euro had een moeilijke week. Ten eerste doken de inkoopmanagersindices (PMI) onverwacht naar beneden en ging daarmee de hoop op stabilisatie van de afgelopen maanden verloren. De samengestelde PMI daalde met 0,7 naar 51,4, waarmee de hoopvolle verbetering in oktober verloren ging. Daarna verraste ECB-president Draghi de markten op vrijdag met een belangrijke toespraak waarin hij zijn zorgen uitte over de verslechtering van de cijfers in de eurozone. Vervolgens wuifde hij de zorgen weg dat kwantitatieve geldverruiming gezien het lage renteniveau in de eurozone geen effect zou hebben en suggereerde hij dat we hiervan snel een aankondiging kunnen verwachten. Hoewel hij dit niet expliciet in zijn speech noemde, vermoeden we dat het succes van oppositiepartijen die zich (o.a. in Frankrijk) tegen het huidige beleid verzetten een factor is in de plotselinge doortastendheid van de ECB. Wat de reden ook mag zijn, dit ingrijpen is van harte welkom als het inmiddels niet al te laat is.

USD

Ook de Federal Reserve kreeg goed nieuws over de inflatie. Terwijl de nominale inflatie door de dalende energieprijzen op 1% bleef staan, steeg de kerninflatie deze maand met 0,2% naar 1,8% op jaarbasis. Bij gebrek aan meer invloedrijke cijfers, blijft het beeld van de economie op basis van de industriële producten en indicatoren uit de huizenmarkt vrij sterk. 3% groei op jaarbasis is in ieder geval voldoende voor de geplande renteverhoging in het tweede kwartaal van 2015.

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.