Britse pond krijgt harde klappen door tegenvallende inflatie en mogelijk uitstel renteverhoging

Enrique Díaz-Álvarez18/nov/2014Valuta-updates

Door Ebury’s Chief Risk Officer en hoofdanalist Enrique Diaz

De koersen van de grootste valuta’s weken de afgelopen week flink af van hun trend. De euro leek zich iets te stabiliseren tegen de Amerikaanse dollar na beter dan verwachte macro-economische cijfers. Het Britse pond en de Japanse yen daalden echter sterk. Het pond leed onder een verruimingsgezind inflatierapport van de Bank of England, terwijl de yen de trend voortzette die begon nadat de Bank of Japan de wereld verraste met verdere monetaire verruiming. Enkele belangrijke exotische valuta’s zoals de Braziliaanse real en de Zuid-Afrikaanse rand daalden net als het pond en de yen tegen de dollar. De real heeft nu het laagste punt tegen de dollar bereikt sinds 2005.

GBP

De markten richtten zich afgelopen week op het inflatierapport van de Bank of England met daarin de nieuwste inflatieverwachting van het MPC. Dit was verruimingsgezinder dan de markt had voorzien. De voorspelling is nu dat de inflatie later in 2017 de doelstelling van 2% bereikt en de werkloosheid zich iets onder het huidige niveau zal stabiliseren. Het is duidelijk dat het MPC door de stroom van tegenvallende cijfers uit de eurozone (waar de BoE voor 2015 nu een groei van 1,25% verwacht) en overal dalende inflatie twijfelt aan de noodzaak om de rente in het eerste halfjaar van 2015 te verhogen. Dit had een daling van het Britse pond tegen alle G10-valuta’s behalve de yen tot gevolg.

EUR

De cijfers uit de eurozone hebben zich gestabiliseerd, zij het op een teleurstellend niveau dat te laag is voor een duurzaam schuldenbeleid in de eurolanden en ook geen banengroei belooft. De toename van het bbp in het derde kwartaal kwam neer op 0,6% op jaarbasis en de cijfers voor de eerste 2 kwartalen werden licht naar boven bijgesteld. In de eurolanden liepen de cijfers uiteen met (na eerdere slechte cijfers) een groei van 2% in Griekenland, Spanje en Portugal, terwijl Italië met opnieuw een krimp van 0,4% niet in staat lijkt om uit de recessie te komen.

Al met al is de situatie verre van rooskleurig, maar toch beter dan enkele weken geleden werd gevreesd, toen een krimp in de gehele eurozone nog een mogelijkheid was. De euro herstelde zich iets en schoot vrijdagmiddag verder omhoog door het sluiten van shortposities en de overvloed aan pessimisme die rond de euro was ontstaan. Binnen een paar uur steeg de euro 1% tegen de dollar en maakte het verlies eerder in de week meer dan goed, terwijl tegen het pond een flinke winst werd geboekt.

USD

De Amerikaanse consumptiecijfers blijven zich verbeteren in lijn met onze verwachting van een duurzame groei van 3% gedurende de komende kwartalen. De detailhandelscijfers herstelden zich in oktober van de dip vorige maand die een korte daling veroorzaakte op de financiële markten. De omzet in de detailhandel groeide in oktober met 0,5% en de septembercijfers werden bijgesteld van -0,2% naar 0%. Ook de JOLTS-cijfers waren positief: 2% van de werknemers namen vrijwillig ontslag, terwijl dit in september nog 1,8% was. Een teken dat het vertrouwen in de Amerikaanse arbeidsmarkt toeneemt. Tot slot zijn de benzineprijzen tot onder de psychologische grens van 3 dollar per gallon gedaald. Al met al een positief plaatje waarbinnen de renteverhoging in de lente van 2015 prima past.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.