Rust keert terug op de valutamarkten, euro zet neerwaartse trend voort

Enrique Díaz-Álvarez28/okt/2014Valuta-updates

Na de grote volatiliteit van de week ervoor leken de valutamarkten vorige week te zijn teruggekeerd naar de kalmte van de zomermaanden. Op de aandelenmarkten was er weer belangstelling voor risicovolle beleggingen die gemiddeld de helft van de in oktober verloren 10% weer goedmaakten. De valuta’s gedroegen zich anders dan de overige financiële instrumenten en de G10-valuta’s zetten deze week de trend van de afgelopen zomer voort: De euro en de yen zakten langzaam weg tegen de dollar en in mindere mate tegen het pond. De valuta’s van opkomende markten werden gesteund door de aandelenmarkten en stegen tegen de G10-valuta’s met uitzondering van de Braziliaanse real vanwege onzekerheid over de uitslag van de presidentsverkiezingen.

GBP

De afgelopen week richtte de markt zich op twee publicaties: de publicatie van het bbp-groeicijfer voor het derde kwartaal en de notulen van de oktobervergadering van het MPC. Het eerste kwam met 0,7% en 2,8% op jaarbasis precies overeen met de consensusverwachting. De notulen waren verruimingsgezinder dan verwacht en sluiten zich aan bij de verwachting dat de eerste renteverhoging van de Bank of England pas in het tweede kwartaal van 2015 plaatsvindt. De MPC-leden zijn bezorgd over de economische ontwikkeling in de eurozone en pessimistischer over de ontwikkeling van de wereldeconomie dan in september. De verkoopcijfers van de detailhandel en het aantal goedgekeurde hypotheken waren met respectievelijk -0,3% en 2000 teleurstellend. Het Britse pond leed hier echter nauwelijks onder en steeg met 0,3% tegen de euro en daalde met een dergelijk percentage tegen de Amerikaanse dollar.

EUR

Vorige week was er in de eurozone wat zeldzaam positief nieuws. De inkoopmanagersindex PMI doorbrak zijn negatieve trend en steeg met 0,2 punten naar 52,2. Ook op nationaal niveau waren de PMI-cijfers op de flinke daling in Frankrijk na positief of neutraal. Hoewel de situatie somber blijft, neemt de kans af dat het bbp in het vierde kwartaal krimpt. We verwachten van de ECB tijdens de november- en decemberbijeenkomsten nog steeds een aankondiging van de verdere aankoop van waardepapieren terwijl de inflatiecijfers negatief blijven.

Het afgelopen weekend werden de resultaten van het bankenonderzoek en de stresstest van de ECB gepubliceerd. Terwijl de Nederlandse banken goed door het onderzoek kwamen, bleken de Italiaanse banken het zwakste: 9 van de 25 banken beschikken over onvoldoende kapitaal. Hoewel de resultaten weinig verrassend waren, zullen investeerders de macro-economische ontwikkelingen in Italië gedurende de rest van het jaar extra nauwlettend volgen.

USD

Zoals gebruikelijk was er in de tweede helft van de maand weinig belangrijk economisch nieuws uit de VS. Het 4-wekelijkse gemiddelde van de werklozenregistraties daalde in de week van 12 oktober opnieuw naar een nieuw dieptepunt van 281.000 wat duidt op een verbeterende arbeidsmarkt. Alle ogen zijn nu gericht op de FOMC-bijeenkomst volgende week waar de aankondiging van het einde van het aankoopprogramma en mogelijk een specifiekere datum voor de eerste renteverhoging worden verwacht. Onze verwachting blijft dat deze ergens in het tweede kwartaal van 2015 zal plaatsvinden en vooraf zal gaan aan de renteverhoging van de Bank of England.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.