Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

G10-valuta houden patroon vast, markten onzeker over centrale banken

( Leestijd: 3 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

4 september 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Macro-economisch gebeurde er vorige week niet veel. Het verschil tussen de Amerikaanse en de Europese economie wordt steeds groter. Terwijl de Amerikaanse economie een stabiele groei laat zien met afzwakkende inflatie, stijgt aan de andere kant van de plas het stagflatierisico.

Z
owel de inflatiecijfers van de eurozone als het arbeidsmarktrapport bevestigen dit narratief voor augustus. Opvallend genoeg blijft de euro redelijk veerkrachtig, ondanks de stroom negatieve cijfers. De dollar, de euro en het pond kwamen vorige week nauwelijks van hun plaats.

Deze week blijft het waarschijnlijk vrij rustig op de valutamarkten. Iedereen zet zich schrap voor het vuurwerk dat later in september zal ontstaan rond de bijeenkomsten van de belangrijkste centrale banken. In de eurozone zullen de detailhandelsverkopen van juli duidelijk maken hoe de consument ervoor staat – hoewel deze cijfers wat achterlopen op de actualiteit. De macro-economische cijfers die elders verschijnen, zijn grotendeels ‘second-tier’ en zullen waarschijnlijk geen spectaculaire gevolgen hebben voor de valutahandel.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB zal niet blij zijn geweest met de flashraming van de inflatie in augustus. Zowel het headlinecijfer als het kerncijfer zitten nog steeds vast boven de 5% en een disflatoire trend zoals we die we in de VS hebben gezien, is in het kerncijfer nog niet te herkennen. Ook in de leningcijfers zit geen beweging. De angst voor een stagnatie van de economie in de eurozone neemt hierdoor toe. De verwachtingen voor renteverhogingen door de ECB worden nog steeds gecorrigeerd, want de markten denken dat de centrale bank zich in de eerste plaats zal richten op het ondersteunen van de verzwakkende economie en minder op het terugbrengen van de inflatie naar de doelstelling. Bij al deze tegenwind is de euro opvallend veerkrachtig. Het niveau van 1,08 is tot nu toe een betrouwbaar minimaal koersniveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Dollar

In de VS was het banenrapport van augustus vorige week het belangrijkste nieuws. Uit deze cijfers bleek dat er nog steeds sprake is van een behoorlijke banengroei, maar er zaten ook aanwijzingen in dat de arbeidsmarkt in de VS eindelijk ruimer wordt. Eerder vorige week vertelde het JOLTS-arbeidsmarktrapport hetzelfde verhaal: een lichte verzwakking, maar de niveaus zijn nog steeds sterk in vergelijking tot welke periode dan ook na de pandemie. Deze verruiming lijkt precies te zijn wat de Fed wilde bereiken. Wij sluiten ons dan ook aan bij de marktverwachting dat de rente bij de bijeenkomst in september niet wordt verhoogd.

Pond

De marktverwachting voor renteverhogingen door de Bank of England is nu een stuk lager. Dit komt door de aanhoudende somberheid over de slechte PMI’s van vorige week en de lagere verwachtingen voor renteverhogingen door de Federal Reserve. De rentehandel verwacht nu twee verdere renteverhogingen – één minder dan vorige week. Het Britse pond reageerde echter nauwelijks op deze herprijzing en wordt nu handelsgewogen grofweg op hetzelfde niveau verhandeld als drie maanden geleden. Elders staan er deze week niet veel cijfers op de agenda. De aandacht zal daarom uitgaan naar de verklaring die het MPC woensdag aflegt voor het Treasury Select Committee.

DEEL