🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Rally dollar houdt aan, rente mogelijk langer hoger

( Leestijd: 3 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

30 augustus 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole leverde weinig verrassingen op. Is de inflatie nu onder controle? De markten lijken daar al sterker in te geloven dan de Federal Reserve.

D
e rente blijft waarschijnlijk voor langere tijd 5% of hoger. Intussen zit de ECB zit behoorlijk klem: de belangrijkste economische indicatoren worden zwakker en het kerninflatiecijfer laat tot nu toe geen duidelijke disflatoire trend zien. De koers van de dollar blijft zich herstellen ten opzichte van Europese valuta. De valuta uit opkomende markten en de commodity-valuta hadden een betere week. Dit kwam door de stijgende prijzen van commodity’s.

Deze week staan de agenda’s aan beide kanten van de grote plas boordevol cijferpublicaties, dus de valutamarkten zullen het laatste restje zomerloomheid nu echt van zich afschudden. Donderdag worden twee belangrijke inflatiecijfers bekendgemaakt: de eerste raming (‘flash estimate’) van de consumentenprijsindex in de eurozone en het wat na-ijlende maar toch belangrijke PCE-inflatierapport van juli in de VS. Vervolgens krijgen we vrijdag de Amerikaanse ‘payrolls’, waarbij iedereen benieuwd is naar het loongroeicijfer.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De PMI-indicatoren voor economische activiteit in augustus waren in de eurozone nog belabberder dan in het VK. Dit verhoogt de druk op de ECB om haar renteverhogingscyclus te beëindigen voordat de kerninflatie lijkt te gaan dalen. Voorzitter Lagarde wist tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole zorgvuldig te vermijden dat ze zich voor de septemberbijeenkomst van de ECB ergens op vastlegde. De markten zijn nog steeds bijna gelijk verdeeld over de mogelijkheid dat de rente in september wordt verhoogd. Deze week verschijnt het belangrijke inflatierapport van augustus, dat waarschijnlijk de doorslag zal geven en behoorlijke invloed zal hebben op de handel in de euro.

Dollar

De ontwikkeling van de Amerikaanse economie lijkt af te wijken van die van de eurozone, aangezien er laat in de cyclus een versnelling optreedt in plaats van een vertraging. Zowel de detailhandelsverkopen als de industriële productie stijgt sterk, en de arbeidsmarkt is nauwelijks verzwakt. De Federal Reserve klinkt nog steeds vrij ‘hawkish’. Hoewel de volgende renteverhoging de laatste van deze cyclus zou kunnen zijn, zal een versoepeling van het monetaire beleid volgens ons nog heel lang op zich laten wachten, vooral omdat er geen enkel vooruitzicht is op budgettaire versoepeling. Het arbeidsmarktrapport van deze week zou moeten bevestigen dat de economie nog steeds bij volledige werkgelegenheid draait en dat dit de werknemers eindelijk een échte stijging van de reële lonen oplevert.

Pond

De PMI-indicatoren voor economische activiteit waren veel zwakker dan verwacht. Ze wijzen nu op echte krimp van de economie. We willen hierbij aantekenen dat de uitkomsten van deze enquêtes in de afgelopen tijd veel negatiever zijn geweest dan de harde cijfers. Daar staat tegenover dat de PMI’s actueler zijn, dus reden tot zorg is er wél. De markten prijzen nog steeds in dat een volgende renteverhoging in september vrijwel zeker is. Ze verwachten bijna drie verdere renteverhogingen vóór het einde van de cyclus. Dit komt neer op de hoogste rente in de G10 – en dat verklaart waarom het Britse pond tot nu toe in 2023 de op één na best presterende G10-valuta blijft. Wij blijven voorzichtig optimistisch over het pond, maar zullen in de komende weken de economische cijfers scherp in de gaten houden om te zien of het ondernemersvertrouwen inderdaad zo sterk is gedaald.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL