Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar blijft zwak, inflatie bereikt 7%

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 januari 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het is een wat merkwaardige ontwikkeling: de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties blijven stijgen en de markt prijst een snellere cyclus van renteverhogingen door de Federal Reserve in, maar de dollar heeft het tot nu toe in 2022 moeilijk.

D
e greenback werd vorige week massaal ingeruild voor elke belangrijke valuta – behalve voor de Russische roebel, want die is in de greep van de escalerende spanningen rond Oekraïne. De dollar wist zijn verliezen vrijdag, terwijl opnieuw een verkoopgolf van staatsobligaties over de markt rolde, enigszins goed te maken. Toch is het is nog te vroeg om te kunnen zeggen dat de traditionele samenhang tussen stijgende rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en een sterkere dollar zich begint te herstellen.

Ook deze week zullen het sentiment op de financiële markten en het financiële nieuws bepaald worden door het inflatienieuws – onder meer uit het VK (woensdag) en Japan (vrijdag). Daarnaast staat een hele reeks bijeenkomsten van centrale banken op de agenda. Er komen deze week niet zo veel nieuwe cijfers uit de VS en de eurozone. Wel zal de markt vrijdag goed luisteren naar een belangrijke toespraak van ECB-voorzitter Lagarde over de mondiale economische vooruitzichten. Verwacht wordt dat zij in zal gaan op de toenemende twijfels van de markten over de vraag of de ECB het zich gezien de wereldwijde inflatiegolf wel kan veroorloven om tot 2023 te wachten met renteverhogingen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er waren vorige week vrijwel geen economische cijfers van betekenis. De koers van de euro zweefde ten opzichte van de dollar omhoog, net als de andere G10-valuta. Ook deze week staat er niet veel op de agenda, met één grote uitzondering: de plenaire sessie van ECB-voorzitter Lagarde aanstaande vrijdag, over de mondiale vooruitzichten. De kloof tussen de ‘dovish’ houding van Lagarde en de inflatiecijfers en marktverwachtingen wordt met de week groter. Wij verwachten dat zij deze kans zal benutten om hierop in te gaan en te verduidelijken hoe de ECB over toekomstige renteverhogingen denkt. We denken dat de handel rond dit evenement volatiel zal zijn.

GBP

De politieke onrust rond het personeelsfeestje van Boris Johnson tijdens de eerste lockdown werd door de markten grotendeels genegeerd. Men richtte zich liever op de sterke bbp-cijfers. Bij de rentefutures wordt nu al ingeprijsd dat de Bank of England de rente in de loop van 2022 vier keer gaat verhogen, en dit is ook de belangrijkste verklaring voor de adembenemende rally die het Britse pond tot nu toe dit jaar neerzet.

In het VK worden deze week veel belangrijke cijfers gepubliceerd. De markten zullen zich op de inflatiecijfers richten: men verwacht dat het headlinecijfer opnieuw hoger dan 5,0% zal zijn. Ook het arbeidsmarktrapport zal de nodige aandacht krijgen, maar het zal overschaduwd worden door de effecten op korte termijn van de beperkingen die in verband met de omikronvariant van het coronavirus worden opgelegd.

USD

De verwachtingen voor de inflatie in de VS worden steeds verder opgeschroefd, maar de daadwerkelijke cijfers stijgen nóg sneller. Het headlinecijfer voor december was 7%, het hoogste cijfer in decennia, op de voet gevolgd door het kerncijfer met 5,5%. Ook in de VS staat deze week niet zoveel agenda. De Fed gaat tot de bijeenkomst van 26 januari een rustperiode in. Het nieuws van 2022 is tot nu toe dat de dollarkoers niet langer gekoppeld is aan de verwachtingen voor renteverhogingen. De markt verwacht nu meer renteverhogingen dan in 2022, maar het koersverloop van de dollar ten opzichte van zijn belangrijkste tegenhangers is nog steeds moeizaam.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

 

DEEL